Česko svolává evropské jednání kvůli cenám energií. Ty ohrožují politický systém, varoval Blažek

České předsednictví svolává jednání rady ministrů pro energetiku k mimořádným opatřením k řešení energetické situace, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) by se mělo jednání uskutečnist co nejdříve, v úvahu podle něj připadá celounijní cenový strop. O drahých energiích hovořil za vládu v Poslanecké sněmovně ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Řekl, že by energetická krize mohla vést nejenom k pádu nynější vlády, ale i politického systému v Česku i Evropě, kdyby se ji nepodařilo vyřešit.

Zatímco česká vláda čelila kritice opozičních politiků v Poslanecké sněmovně, vystoupala cena elektřiny pro francouzský trh na energetické burze EEX poprvé nad tisíc eur za megawatthodinu a na rekordní hodnotu se dostala i cena elektřiny pro Německo.

Premiér Petr Fiala coby šéf exekutivy předsednické země EU zároveň avizoval mimořádné jednání unijních ministrů pro energetiku. „Po dohodě s Ursulou von der Leyenovou svoláme jako předsednická země EU urychlené jednání Rady ministrů pro energetiku, které se bude věnovat konkrétním mimořádným opatřením k řešení energetické situace,“ avizoval Fiala na Twitteru.

Podle Jozefa Síkely by mělo mít jednání „co nejbližší datum“. „Trh se do určitě míry vymkl kontrole, tržní volatilita přestává reagovat na dobré zprávy a kumulují se jenom ty špatné a tlačí to ceny nahoru. Je to problém celé Evropy a samozřejmě, pokud máte evropský trh a celoevropský problém, tak to nejjednodušší řešení se hledá na celoevropské úrovni,“ řekl ministr.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že řešení energetické krize nelze hledat na národní úrovni, protože možnosti se vyčerpávají a vedou k obrovskému zadlužení. Řešení musí být podle něj na celoevropské úrovni. „V příštích dvou týdnech naplno využijeme naše možnosti na evropské úrovni, tak abychom dokázali to řešení najít na té evropské úrovni. A neřešili jenom důsledky, ale řešili i příčinu,“ řekl Jurečka. Cílem podle něj má být zastavit paniku na trzích, aby bylo možné ceny energií zmrazit nebo snížit.

Síkela zmínil jako jednu z možností stanovení maximálních cen elektřiny, a to v celé EU. V úvahu podle něj připadá i diverzifikace cen podle typu výroby elektřiny či lze „sáhnout do povolenek“.

Blažek: Situace je ještě horší, než tvrdí opozice

Ve sněmovně se odehrál názorový střet, který se týkal cen energií, v nezvyklé podobě, totiž při jednání o změnách programu schůze, na níž chce koalice přehlasovat prezidentské veto na snížení plateb za státní pojištěnce. Opoziční politici sice formálně vystupovali s návrhy na změnu pořadu čtvrteční schůze Poslanecké sněmovny, ale doprovodili je obsáhlou kritikou vlády.

„Opatření přicházejí pozdě, opatření jsou malá. (…) Jediná šance, abychom se z toho dostali, je následovat ostatní evropské země, a to ve formě zastropování,“ řekl místopředseda ANO Karel Havlíček.

Za vládu vystoupil ministr spravedlnosti Pavel Blažek a řekl, že situaci pokládá za ještě horší, než jak ji popisuje opozice. Společenská situace a atmosféra je podle něho nejdramatičtější od roku 1989. „Pokud se nevyřeší krize v energetice, tak je ohrožen politický systém této země. Pokud se nenajde celoevropské řešení, tak je dokonce ohrožena Evropská unie jako taková,“ prohlásil ministr, který hovořil i o riziku revoluce.

I Blažek připustil, že jiná cesta, než jsou úvahy o zastropování cen, není, byť jde o složitější problém a mnozí právníci uvádějí, že takto postupovat nelze. „Nebudu dělat teď nic jiného než nacházet takové právní řešení, aby to šlo,“ zdůraznil Blažek. Stát podle něho nemusí určit cenovou hladinu, ale ohraničit marže výrobců a obchodníků. Nemusely by pak podle ministra vznikat spory o náhradu škod, protože, jak míní, na zisk neexistuje právní nárok.

„Pokud vláda nevyřeší krizi v energetice, stejně tady dlouho nebude,“ poznamenal Blažek k výrokům a krokům opozičních politiků. Opoziční hnutí ANO už rozhodlo, že i s pomocí SPD vyvolá ve sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry Fialovu kabinetu.

Pavel Blažek
Zdroj: ČT24

Ministrovo vystoupení ocenila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Bylo podle ní konstruktivní. „Jestli vaše slova byla míněna vážně, já je beru, ale musí také tento hlas zaznít na vládě a musíte být schopen je prosadit,“ řekla Blažkovi.

O regulaci cen žádají i hejtmani

K regulaci cen energií vyzvala ostatně kromě sněmovní opozice i Asociace krajů. Mezi hejtmany převažují zástupci STAN a ODS. Kabinet by podle nich také měl určit státního obchodníka s energií, jemuž by ji firmy musely prodat. Vláda by měla podle asociace také směřovat k tomu, že získá stoprocentní podíl ve výrobních kapacitách energetické společnosti ČEZ.

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že podněty asociace ke změnám v energetice nejsou nové a vláda už se jimi zabývá. Jedná podle něho o celoevropském stanovení maximálních cen i variantách transformace energetické skupiny ČEZ. Žádné z navrhovaných opatření ale podle předsedy vlády nemá rychlé a jednoduché řešení.