Patnáct koní, desítky tisíc lidí. Velkou pardubickou provázejí uzavírky

Události v regionech: Vrací se Velká pardubická (zdroj: ČT24)

Pardubice se připravují na dvoudenní dostihový festival, jehož vrcholem bude nedělní Velká pardubická. Letos ji koně poběží už postodvaatřicáté. Na start jediné trati, jejíž součástí je i nejtěžší překážka Taxisův příkop, by se jich mělo postavit patnáct. Protože na dostihy dorazí desítky tisíc lidí, budou platit hlavně v neděli různá dopravní omezení. Kyvadlová doprava na závodiště ale bude zdarma.

Umělý déšť bude skrápět trávu až do startu. Koberec pro koně musí být měkký. „I bez kropení by dráha asi odpovídala, ale přece jen je podzim, a když bude dráha lehounce měkčí, budu spokojený. Jde nám o komfort koní i jezdců,“ říká správce dráhy ze závodiště Pardubice Václav Žižka.

Na dotacích vyplatí pořadatel dostihů přes víkend přes osm milionů korun. Samotná Velká pardubická se poběží o pět milionů. „Počasí nám bude přát, očekáváme krásný slunečný den, můj tip je pětadvacet až třicet tisíc lidí,“ předvídá letošní návštěvnost ředitel Dostihového spolku Pardubice Jaroslav Müller.

V neděli připomenou na závodišti osobnosti z historie dostihů, třeba Jiřího Šindlera. Velkou pardubickou odstartoval třiatřicetkrát.

Program začne v sobotu dopoledne

Kam s autem, radí policie. „V neděli od osmi do devatenácti hodin uzavřeme silnici I/37, a to v úseku od pardubického Parama až po Dražkovice. Tento úsek silnice bude sloužit jako parkoviště pro návštěvníky Velké pardubické,“ přibližuje Dita Holečková z Policie ČR.

Přenosy České televize provede diváky v sobotu i v neděli Marek Svačina, pojednatřicáté. Závodiště bude snímat třicet kamer, na dronu i na jeřábu. „Vysíláme víc než šest hodin, dramaturgie je nesmírně náročná, počítáme to minutu po minutě, aby všechno klaplo. Vždycky jsou to obrovské emoce, ty doběhy. Vždycky cítím vnitřní napětí,“ doplňuje Svačina.

Program na závodišti začne v sobotu v 11.30 a v neděli v 11 hodin.