Senátorem za Frýdek-Místek se stal Zdeněk Matušek

Vítězem druhého kola senátních voleb v obvodu Frýdek-Místek se stal Zdeněk Matušek (za ČSSD+ANO). Ve druhém kole senátních voleb získal 50,98 procenta hlasů. Druhý Stanislav Folwarczny (SPOLU) dostal 49,01 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 16,07 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 37,61 procenta.

„Jsem rád, že aspoň těch 16 procent lidí přišlo, protože obecně volební účast je v druhém kole hrozně nízká a rozhodující vždycky v druhém kole je, kdo zmobilizuje víc svých voličů, což asi rozhodlo. Byť těsně, ale rozhodlo,“ řekl Matušek. Výrazně víc hlasů než jeho soupeř měl v Třinci. „Dominantně tady působím, jsem tady rodák, pracuji tady, takže to asi rozhodlo,“ podotkl.

V Senátu se chce věnovat zdravotnictví, kterému nejvíc rozumí a je mu nejblíž. „Chtěl bych být členem výboru pro zdravotnictví a věnovat se otázkám zdravotnictví,“ řekl Matušek.

Folwarczny řekl, že je z přesvědčení demokrat a váží si voleb jako takových, proto je jeho první reakce taková, že zvítězila demokracie. „Prohrál jsem to v Třinci. Pan Matušek byl ředitelem nemocnice v Třinci a prostě tam ten rozdíl (ve výsledku) je obrovský. Asi ho tam znají více, proto ho volili. Nemyslím si, že to je o nějaké práci pro Třinec, to v žádném případě, protože nemocnici opustil ve velkých problémech, ale asi osobní znalost rozhodla. Třinec je největší město v tomto volebním okrsku, kdyby to tak nebylo v Třinci, tak to dopadlo jinak,“ míní Folwarczny. 

V prvním kole získal Matušek 42,33 procenta hlasů, druhý Folwarczny 31,83 procenta hlasů. V obvodu Frýdek-Místek usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

V roce 2016 zvítězil ve Frýdku-Místku Jiří Cieńciała (za OSN), který letos nekandidoval. Ve druhém kole získal 73,35 procenta hlasů. Druhá skončila Pavla Golasowská (KDU-ČSL). Voleb se zúčastnilo šest kandidátů.