Senátorem za Brno-město 58 bude Jiří Dušek

Senátorem ve volebním obvodu Brno-město 58 bude Jiří Dušek (ČSSD+ODS). Ve druhém kole senátních voleb získal 62,91 procenta hlasů. Druhý Petr Vokřál (ANO) dostal 37,08 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola hlasování se zúčastnilo 19,98 procenta voličů, prvního před týdnem 44,78 procenta.

Ředitel brněnské hvězdárny Dušek poděkoval všem voličům. „Není to výsledek kampaně posledního měsíce, ale toho, co dělám celých šest let. Měl jsem podporu většiny starostů a starostek městských částí. To bylo naprosto klíčové. Přiznám se, že takový rozdíl jsem nečekal. Myslel jsem, že to bude těsné,“ reagoval.

V Senátu se chce věnovat několika tématům. „Je to energetická bezpečnost, protože jsem studoval teoretickou fyziku a astrofyziku, takže mám například i praxi u jaderného reaktoru,“ řekl Dušek. Dalším tématem je pro něj podpora kosmického průmyslu. „Brno je centrem českého kosmického průmyslu a vzorem pro celou střední Evropu. Poté chci z pozice ředitele hvězdárny podporovat vzdělávání dětí i dospělých v celé České republice i v Brně,“ dodal.

Bývalý brněnský primátor Vokřál uvedl, že ho prohra mrzí. „Investoval jsem do toho hodně času, ale voliči si vybrali a respektuji výsledek. Gratuluju vítězi a děkuju všem, kteří se rozhodli volit mě. Děkuju i lidem kolem mě, kteří mi v kampani pomohli. Myslel jsem si, že to bude vyrovnanější, ale má role primátora Brna je za čtyři roky zapomenuta. Takový je život,“ reagoval Vokřál.

V 1. kole získal Dušek 29,27 procenta hlasů, druhý Vokřál 26,59 procenta hlasů. V obvodu Brno-město 58 usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

V roce 2016 zvítězil v Brně-městě 58 Jiří Dušek (za ANO). Ve druhém kole získal 51,94 procenta hlasů. Druhý skončil Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.