Sněmovna podpořila přísnější pravidla nákupu chemikálií. Opoziční poslanci interpelovali vládu kvůli Hlubučkovi

Chemikálie, z nichž je možné připravit výbušniny, si lidé budou moci nově opatřit pouze v nízkých koncentracích, rozhodla sněmovna. Opoziční poslanci ANO a SPD navrhli také zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku a jeho pravidelnou valorizaci. Pozměňovací návrhy chtějí prosadit do vládní novely. Dolní komoru ve čtvrtek zaměstnaly i pravidelné interpelace na členy vlády. Jedním z hlavních témat se stala kauza Petra Hlubučka (STAN), opoziční poslanci ANO i SPD při té příležitosti vyzvali ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) k odstoupení. Premiér Petr Fiala (ODS) poukázal na to, že reakce hnutí STAN a následné vyvození politické odpovědnosti bylo rychlé. Dodal, že Rakušanovi důvěřuje.

Sněmovna schválila omezení látek k výrobě výbušnin v rámci nového zákona o prekurzorech výbušnin, který je reakcí na nové předpisy EU. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Regulace zpřístupňování a držení zneužitelných chemikálií byla přijata v návaznosti na teroristické útoky v evropských městech, při nichž byly použity improvizované výbušniny. Za porušení zákona bude hrozit až milionová pokuta. Přestupky budou projednávat báňské úřady, případně Česká obchodní inspekce.

Běžní lidé budou mít podle zákona zakázáno vlastnit nebo si opatřit například kyselinu dusičnou nad tři procenta molární hmotnosti, peroxid vodíku nad dvanáct procent, kyselinu sírovou nad patnáct procent, nitromethan nad šestnáct procent, dusičnan amonný obsahující více než šestnáct procent molární hmotnosti dusíku pocházejícího z dusičnanu amonného, chlorečnan draselný nebo sodný nad čtyřicet procent nebo chloristan draselný nebo sodný nad čtyřicet procent.

Některé z uvedených látek se používají například jako herbicidy k hubení plevelů, jako hnojiva, jako elektrolyt v autobateriích, k bělení paroží a k úpravě vody v bazénech nebo k povrchové úpravě kovů nebo k leptání.

Návrhy na zvýšení rodičovského příspěvku

Předloha na zvýšení rodičovského příspěvku je ve sněmovně po čtvrtečním druhém čtení před závěrečným schvalováním. To se uskuteční zřejmě na příští schůzi. Úprava Aleše Juchelky (ANO) předpokládá růst základní celkové částky rodičovského příspěvku z 300 tisíc korun na 400 tisíc. Podle pozměňovacího návrhu Lucie Šafránkové (SPD) by částka měla vzrůst na 360 tisíc korun. Obě úpravy zavádějí také odlišná pravidla automatické valorizace.

Příjemci příspěvku na bydlení by podle novely museli dokládat příjmy a výdaje jednou za půl roku, nikoli každého čtvrt roku jako doposud. Dávku by měly úřady přiznávat na dobu neurčitou a lidé o ni nebudou muset žádat každý rok znovu. Nutný nebude ani podrobný rozpis jednotlivých položek nákladů na služby související s bydlením.

Vládní předloha zavádí také změny v dávce mimořádné pomoci a v čerpání rodičovské. Rodiče s nízkými výdělky by si podle předlohy mohli zvýšit měsíční částku rodičovské z nynějších nejvýše deseti tisíc korun na třináct tisíc korun. ANO navrhlo, aby taková možnost existovala pro pracující rodiče a studenty.

Dávku mimořádné okamžité pomoci, která patří mezi podpory v hmotné nouzi, by podle vládní novely mohli nově pobírat i lidé, jimž by kvůli nedostatku peněz hrozila ztráta bydlení nebo by zůstali bez základních potřeb. 

Opozice žádá odstoupení Rakušana kvůli kauzám STAN

Někteří poslanci opozičního hnutí ANO a SPD po obvinění nyní už bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka vyzvali ve sněmovně k odstoupení ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana. Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury STAN připomíná mafii, nazval jej také politicko-podnikatelským projektem.  

Opozičním poslancům se nepodařilo prosadit projednání pražské korupční aféry na program jednání, budou proto usilovat o svolání mimořádné schůze. Považují obvinění za zásadní.

Premiér Petr Fiala (ODS) při interpelacích uvedl, že nemá žádný signál o tom, že by kauza kolem Hlubučka jakkoli zasahovala do činnosti vlády. „Není ani stín pochybnosti,“ zdůraznil na dotaz Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Ministerský předseda zdůraznil, že v nestrannost ministra vnitra má důvěru.

Premiér také poukázal na rychlou reakci hnutí STAN. Žádné kličkování, žádná slova o „účelovce“, jak to předvádělo hnutí ANO, odpověděl Fiala Pokorné Jermanové. Hnutí STAN v minulosti reagovalo podle něho i v případě pochybení v úrovni politické etiky, čímž poukazoval na stáž již bývalého poslance STAN Jana Farského ve Spojených státech.

„Je tu rychlá reakce i v případě podezření z trestného činu, a to je opravdu rozdíl vůči přístupu hnutí ANO,“ dodal ministerský předseda. „Podívejte se na problémy ve Středočeském kraji, kde jste byla hejtmanka, můžeme si ty kauzy připomenout. Vyvodila jste z toho politickou odpovědnost? Jste poslankyní, kandidovala jste, tak tady vidíte ten rozdíl,“ podotkl směrem k Pokorné Jermanové Fiala.

„Hlubuček? Organizovaný zločin pod vlivem kokainu, to tady ještě nebylo,“ řekl ve sněmovně bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Podotkl, že Fiala stále jen útočí na hnutí ANO, ale STAN by měl vyvodit zodpovědnost. Uvedl, že Rakušan se ještě předtím, než se stal ministrem, ptal na kauzu Hlubučka tehdejšího policejního prezidenta Jana Švejdara a tím ovlivňoval vyšetřování. „Všichni jsme to věděli,“ podotkl Babiš a dodal, že ve STAN působí organizovaný zločin. 

Fiala uvedl, že v této zemi se vyšetřování neovlivňuje a orgány činné v trestním řízení fungují, jak mají. „Informace o organizovaném zločinu já nemám, takže pokud je máte vy, tak informujte orgány činné v trestním řízení,“ uvedl premiér a dodal, že by byl rád, kdyby se v politice měřilo stejným metrem. „Pokud je někdo obviněn a obžalován, tak aby z toho strana vyvozovala závěry, po kterých vy tu voláte, a ke kterým se i já mohu připojit,“ uvedl směrem k Babišovi. 

Hlubuček je mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP). Už ve středu po výzvě vedení strany opustil všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Hnutí STAN mu pozastavilo členství. Hlubuček se vzdal také členství v dozorčí radě DPP a funkcí na magistrátu.

Pomoc Ukrajině

Poslanci také interpelovali premiéra mimo jiné k tématu pomoci Ukrajině. Poslankyně Karla Maříková z SPD se ptala na konkrétní druhy a hodnotu pomoci. „Částky říkat ani potvrzovat nebudu,“ opáčil Fiala. Zbrojní materiál opět nechtěl podrobněji charakterizovat, uvedl jen, že jde o škálu od lehčí munice po těžkou vojenskou techniku. Na zdravotní a humanitární pomoc na Ukrajině dalo ministerstvo vnitra podle ministerského předsedy 130 milionů korun.

Opoziční členové výboru kritizovali, že od ministerstva obdrželi tabulku s dary, ve které víc než tři miliardy tvoří položka „nespecifikovaný materiál“. Šéf výboru a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že poslanci by se měli dozvědět vedle podrobností o hodnotě darů například i data jejich odeslání a převzetí, ale i další podrobnosti, které by je zajímaly. 

Janulík kritizoval Lipavského kvůli Izraeli

Poslanec ANO Miloslav Janulík při sněmovních interpelacích kritizoval ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), a to kvůli postoji ke zprávě komise Rady OSN pro lidská práva, jejímž úkolem je vyšetřit podezření z porušování lidských práv a mezinárodního práva na palestinských a izraelských územích.

„Jsme rozhořčeni vaším osobním rozhodnutím, kdy jste odmítl se připojit k odsouzení zprávy Rady OSN pro lidská práva neobjektivním a zaujatým způsobem opět kritizujícím Izrael,“ řekl Lipavskému Janulík, jenž je ve sněmovně členem Meziparlamentní skupiny ČR–Izrael. Janulík míní, že ministr poškodil české zájmy. Podotkl, že zprávu odmítlo 22 států, z toho osm evropských. Česko podle poslance mlčí.

„Stále platí, že s Izraelem nás spojují společné základní hodnoty, jako je demokracie, vláda práva a ochrana lidských práv,“ reagoval Lipavský. Česko podle něho výrazně ovlivnilo pozici Evropské unie, když společný text podle něho vyjádřil obavy Unie z širokého mandátu a trvalého charakteru dané vyšetřovací komise. Formulace se bude podle ministra využívat při dalších jednáních o vyšetřovací komisi. „To já považují za zásadní výsledek,“ zdůraznil.

Ceny pohonných hmot

Tématem byly rovněž vysoké ceny pohonných hmot. Poslankyně ANO Berenika Peštová uvedla, že opatření vlády nepomohla. „Cena pohonných hmot se vyšplhala na historickou hodnotu, kterou jsme ještě nezažili,“ uvedla s tím, že by ráda věděla, co vláda udělá.

Fiala zmínil, že opatření, která vláda přijala, fungují. „Snížili jsme spotřební daň a pak jsme začali kontrolovat marže u prodejců. A zrovna dnes ministerstvo financí zveřejnilo zprávu o tom, že marže prodejců pohonných hmot klesají,“ zmínil a dodal, že v červnu byly průměrně o 1,7 koruny na litr nižší než loni. „Stojím si za tím, že kdybychom ke snížení spotřební daně nepřistoupili, tak by byly ceny benzinu a nafty o jednu až dvě koruny vyšší,“ podotkl s tím, že hlavní faktor je růst ceny nafty a benzinu na komoditní burze v Rotterdamu. „Ty ceny jsou vysoké, nám to vadí, ale netvařme se, že jsme schopni ovlivnit cenu ropy a pohonných hmot ve světě,“ podotkl.

Úsporný tarif na energie

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) také vložilo do připomínkového řízení návrh zákona, kterým by mělo zavést slibovaný takzvaný úsporný tarif na energie. Přesnou podobu zákon neupravuje, bude stanovena nařízením vlády. Energie bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Úsporný tarif se má týkat pouze domácností, které topí elektřinou nebo plynem. Fiala ve sněmovně uvedl, že tento tarif „pomůže všem s nějakou spotřebou energie, kterou získají za státem sníženou cenu“. To podle něj povede jak k úsporám, tak k tomu, že si domácnosti a jednotlivci budou moci s rostoucími cenami lépe poradit.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) při sněmovních interpelacích řekl, že úsporný tarif bude automatický, nebude nutné o něj žádat a promítne se i do záloh. „Kdo odebírá elektřinu a plyn, automaticky dostane slevu na obě komodity,“ popsal.