V Jablonci se podle soudního znalce pravděpodobně vařil pervitin. Vyšetřování potrvá měsíce

Události: Otrava neznámou látkou (zdroj: ČT24)

V panelovém domě v Jablonci nad Nisou, kde se v úterý přiotrávilo několik lidí dráždivou látkou, se pravděpodobně vyráběl pervitin. Uvedl to soudní znalec v oboru chemie a kriminalistiky, kterého oslovila Česká televize. Vyšetřovatelé tuto informaci zatím nepotvrdili. Všech 37 lidí, kteří skončili v nemocnici, se už vrátilo domů.

Kriminalisté se zaměřili na sklep, kde se nacházel otvor v zemi. „Bylo tam původně umyvadlo, které se odstranilo, asi před dvěma třemi lety. A zůstala v podlaze taková díra,“ říká obyvatelka domu Lucie Běloušková.

Právě ve sklepě se dráždivé látky nadýchal Richard Král. Komplikace se dostavily okamžitě. „Silná dušnost, velký kašel, na omdlení, černo před očima,“ popisuje obyvatel domu.

Někteří nájemníci také spekulovali o tom, že někdo mohl chemikálii vylít do sklepního odpadu. „Jestli tam někdo něco myl nebo tam vylil nějaký přípravek, nevím, ale jsou to všechno jen dohady,“ podotýká další z nájemníků Jan Běloušek.

Nepatrné množství škodlivých látek

Chemická laboratoř na místě zachytila jen nepatrné množství škodlivých látek. Výsledky rozboru zveřejnili hasiči na sociálních sítích. „Publikovaný výčet látek nasvědčuje existenci varny pervitinu,“ říká soudní znalec v oboru chemie a kriminalistiky Karel Lehmert.

Právě při výrobě pervitinu se vyvíjí fosfan, který je těžší než vzduch, drží se tedy při zemi. Právě fosfan figuruje na seznamu bojových chemických látek. A může tedy i zabíjet. „Jeho příznaky jsou poměrně dlouhodobé a plíživé. Při větších dávkách může vést až k smrti,“ dodává Lehmert.

Podle mluvčího policie Vojtěcha Robovského bude probíhat analýza „v souvislosti s tím, zda-li tyto vzorky jsou nějakým způsobem nebezpečné.“ Vyšetřování případu nejspíš potrvá několik měsíců. Za obecné ohrožení pachateli hrozí až osmiletý trest.