Vláda schválila úpravu evidence skutečných majitelů. Řešila i ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny

Události: Vláda řešila ubytování pro ukrajinské uprchlíky (zdroj: ČT 24)

Ministři ve středu navrhli novelu zákona, který by úřadům nařizoval i po skončení nouzového stavu vyčleňovat objekty pro ubytování ukrajinských uprchlíků. Kabinet rovněž odsouhlasil úpravu fungování oddělených tříd pro ukrajinské uprchlíky v českých školách. Vláda schválila také úpravu zákona o evidenci skutečných majitelů.

Návrh ministerstva vnitra, který schválila vláda Petra Fialy (ODS), má i po začátku července, kdy přestane platit nynější nouzový stav, nadále nařizovat ministerstvům a správním úřadům, aby vyčlenily objekty pro ubytování ukrajinských uprchlíků. Kraje a obce by měly mít podle návrhu povinnost dál poskytovat běžencům ubytovací kapacity. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by měl být zákon ve sněmovně projednaný ve stavu legislativní nouze.

Podle zákona má stále fungovat i dosavadní registrace uprchlíků. Zajistit to má systém opatření shrnutých v novele zákona zvaného lex Ukrajina, který schválila vláda. Navržený systém má podle ministra Rakušana zajistit, že i nadále budou kraje v součinnosti s obcemi poskytovat nouzová přístřeší a ubytování. Paušální náhrada poskytovaná ubytovatelům se má pohybovat mezi 200 až 350 korunami. Doplnil, že konkrétní výši bude stanovovat vládní nařízení. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) také upřesnil, že v Česku nyní pracuje přes 70 tisíc uprchlíků z Ukrajiny s vízem k ochraně. Podle něj se obsazují dlouho volná místa a přínos sleduje i na odvodech.

Zákon o evidenci skutečných majitelů by podle vládního návrhu měl nově zahrnovat například církve a náboženské společnosti či politické strany a hnutí, odborové a zaměstnavatelské organizace, honební společenstva a společenství vlastníků jednotek, která dosud mají výjimku.

Rakušan zmínil, že novelou zákona podmiňuje Evropská komise peníze z Národního plánu obnovy. Do Česka by tak mohlo přijít celkem 179 miliard korun. Současné vymezení skutečného majitele a rozsah výjimek z evidence neodpovídají podle Komise evropským předpisům proti praní špinavých peněz nebo financování terorismu. 

„Zásadní změna spočívá v zavedení jednotné materiální charakteristiky skutečného majitele. Ta spočívá v tom, že skutečný majitel právnickou osobu nebo právní uspořádání vlastní nebo kontroluje,“ píše se ve vládním zdůvodnění novely. 

Piráti nedávno obvinili opoziční ANO, že v Poslanecké sněmovně hrozí zablokováním projednávání novely, pokud se neupraví tak, aby předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš nebyl považován za skutečného majitele holdingu Agrofert. Místopředseda ANO Radek Vondráček označil pirátské vyjádření za lež. 

Třídy pro uprchlíky z Ukrajiny

České školy budou zřejmě moct vytvářet oddělené třídy pro uprchlíky z Ukrajiny, pokud pro ně nebudou místa v těch běžných. Vyplývá to z úpravy zákona, který kabinet ve středu schválil. Na Twitteru o tom během jednání ministrů informoval ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Norma má podle něj připravit české školy na školní rok 2022/2023 v souvislosti s přílivem válečných uprchlíků Ukrajiny a maximálně usnadnit jejich integraci. Návrh nyní posoudí Poslanecká sněmovna a Senát.

Zákon by měl nově upřesnit, že uprchlíci musí začít plnit povinnou školní docházku v Česku nejpozději do devadesáti dnů ode dne poskytnutí dočasné ochrany. Dosavadní předpisy takovou lhůtu nestanovily. Ředitelé škol by měli Ukrajince přijímat přednostně do běžných tříd s českými dětmi. Pokud by pro běžence nebylo místo, mohla by pro ně škola zřídit i samostatnou třídu.

O děti v ukrajinských třídách se podle návrhu i v dalším školním roce budou moct starat pedagogové, kteří nebudou splňovat podmínku znalosti češtiny. Výuka by ale měla být podle českých vzdělávacích programů.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Opozice bude moct navrhovat změny u příspěvku pět tisíc korun na dítě

Kabinet umožní opozici podávat pozměňovací návrhy k zákonu o jednorázovém příspěvku pět tisíc korun na dítě pro rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého. Na středečním zasedání schválila změnu navrhovaného způsobu projednávání zákona poslanci. Dodal to ministr práce a sociálních věcí Jurečka. Kabinet již nežádá schválení v prvním čtení, ale pouze projednání ve stavu legislativní nouze.

„Vláda přehodnotila stanovisko a návrh budeme předkládat ve stavu legislativní nouze, abychom umožnili co nejkratší projednání, ale zároveň byla uplatněna možnost opozice podávat pozměňovací návrhy,“ dodal Jurečka.

Dávkou chce kabinet zmírnit dopady zdražování na rodiny. Ty s loňským příjmem do milionu korun hrubého by mohly začít ve druhé polovině letních prázdnin dostávat pět tisíc korun na děti, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat. Podle podkladů k zákonu by nárok na dávku mohlo mít 1,6 milionu dětí a výdaje by mohly činit asi 7,8 miliardy korun.