V korupční kauze, kde je obžalován i hejtman Půta, musí znovu proběhnout celé dokazování

V korupční kauze, ve které je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), bude nutné provést u krajského soudu v Liberci znovu celé dokazování. Předseda senátu Pavel Pachner to ve čtvrtek při opětovném zahájení kauzy zdůvodnil dobou, která uplynula od předchozího řízení, i tím, že někteří obžalovaní v minulosti nebyli ani vyzváni k účasti u soudu.

„Bohužel se ukázalo, že celé hlavní líčení začne od začátku. Soud bude projednávat všechno, co už projednáno bylo, včetně čtení obžaloby státním zástupcem. Mimochodem úplně stejné obžaloby jako před třemi a půl lety. Považuji to za zcela absurdní ukázku fungování, respektive nefungování české spravedlnosti,“ poznamenal Půta.

Hejtman si postěžoval také na to, že bude muset znovu poslouchat, z čeho ho obžaloba viní. „Zvláště když výpovědi svědků v minulých třech a půl letech tvrzení státního zástupce jednoznačně vyvrátily,“ dodal. Půta podle obžaloby přijal v souvislosti s rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény v Liberci úplatek v řádech statisíců a zneužil pravomoci veřejného činitele. On sám ale obvinění odmítá.

Obžalováno je dvanáct lidí, hrozí jim až dvanáct let vězení

V případu je obžalováno dvanáct lidí a čtyři firmy. Všechny obžalované před dvěma lety nepravomocně osvobodil liberecký soud, vrchní soud ale jeho verdikt zrušil. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za které jim hrozí tresty od pěti do dvanácti let.

Kromě Půty jsou obžalováni dva bývalí pracovníci liberecké pobočky ROP Severovýchod, žadatelé o dotaci i pracovníci stavebních firem. Kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) za téměř 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, nic ale vyplaceno nebylo.

Případem se zabývá nově složený senát. Věc byla Pachnerovi přidělena po odchodu soudce Petra Neumanna do důchodu. Změnou také je, že Metrostav už v případu nefiguruje jako obžalovaná i poškozená firma. Právní zástupce společnosti vzal zpět návrh na to, aby byl Metrostav brán jako poškozená strana.

Zmanipulované výběrové řízení

Stěžejní část případu souvisí s téměř dokončenou opravou libereckého kostela za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. Podle obžaloby bylo výběrové řízení zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů.

Státní zástupce uvádí, že právě pracovníci Metrostavu nabízeli úplatek Půtovi, aby jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod jednal v jejich prospěch.
Druhá část kauzy s libereckým hejtmanem spojená není. Týká se podezření z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. Tento projekt GEPO nakonec vůbec neuskutečnilo.