Ministerstvo financí se omluvilo Kaslové za Zemanovy výroky o Peroutkovi

Události: Stát se omluvil za výroky prezidenta o Peroutkovi (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí zveřejnilo na svém webu omluvu Terezii Kaslové kvůli dehonestujícím výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu jejího děda Ferdinanda Peroutky. Pražský městský soud ministerstvu loni v červenci uložil, aby se Kaslové omluvilo za lživý výrok prezidenta o tom, že slavný novinář byl autorem článku „Hitler je gentleman“. Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v polovině října.

„Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem Hitler je gentleman, případně článku pod názvem Hitler je přece gentleman. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá,“ uvedlo ministerstvo financí.

„Určitě mám radost a považuji za nesmírně důležité, že omluva ze strany České republiky zazněla,“ uvedla pro ČT Kaslová. „Myslím, že by bylo férovější, kdyby se omluvil přímo prezident Zeman. Je mi trochu líto, že prezident země není schopen uznat, že udělal chybu nebo řekl nepravdu,“ dodala.

Advokát Kaslové František Vyskočil už dříve uvedl, že zváží, zda s klientkou podají ústavní stížnost. „Ještě není zcela jasné, zda v této věci budeme činit další kroky,“ konstatoval pro Českou televizi v pátek poté, co obdržel písemné rozhodnutí Nejvyššího soudu.

„Pro každého občana této země je omluva České republiky důležitým znamením, že ani ten nejvyšší, tedy prezident republiky, nemůže pronášet zjevné lži. A že se každý, kdo je dotčen urážkou ze strany hlavy státu, může dobrat spravedlnosti, a to i jménem svého zemřelého předka,“ pokračoval Vyskočil po zveřejnění omluvy.

„Méně potěšující je ale zpráva, že místo prostého 'omlouvám se', které nic nestojí, inicioval prezident Miloš Zeman svou lží dlouhý a finančně náročný soudní spor, který mu zaplatili daňoví poplatníci,“ dodal Vyskočil.

Spor z roku 2015

Zemanovými výroky se soud zabýval poprvé v roce 2018, kdy konstatoval, že prezident je v postavení orgánu státu. Za stát ale nemůže v tomto typu soudního řízení jednat Kancelář prezidenta republiky, která je spíše servisní složkou Hradu, a ne institucí zodpovědnou za náhradu škody či nemajetkové újmy. Proto v řízení vystupovalo ministerstvo financí. To následně ve sporu argumentovalo tím, že podle něj nelze veřejný projev prezidenta republiky z právního hlediska považovat za nesprávný úřední postup podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holocaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.