Musíme jednat razantně, hájí rušení DPH na energie Havlíček. Pomoc musí být adresná, míní Jurečka

Karel Havlíček (ANO) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Zrušení DPH na energie je plošné řešení, Evropská komise by v tuto chvíli Česko nezažalovala. V Událostech, komentářích to řekl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky sice toto řešení dává krátkodobě smysl, za důležitější ale považuje adresnou pomoc.

„Ta směrnice je otevřená a my máme v tuto chvíli zatím zpětnou vazbu od Evropské komise, že by nezažalovala Českou republiku,“ reagoval Havlíček na výtku, že zrušení DPH na energie je nyní v rozporu se směrnicí EU. Řekl také, že podobný požadavek mají i jiné evropské země, například Španělsko chce DPH na energie snížit na 5 procent.

Podle Havlíčka je třeba jednat razantně, protože situace je vážná, energetická krize je celosvětová. „My chceme zahájit diskusi (o snížení DPH) na nulu, třeba to nakonec skončí na pěti procentech,“ pokračoval ministr s tím, že se vláda chce o snížení DPH na nulu „každopádně pokusit“.

„Je to plošné řešení, v zásadě je to řešení, které je nezpochybnitelné, protože nebude nekonečná diskuse, proč jsme toho zvýhodnili a toho jsme nezvýhodnili,“ zdůvodnil to Havlíček.

Opatření typu zvýhodnění nejchudších domácností, které dostávají příspěvek na bydlení, podle něj situaci neřeší. „Těch je hrozně málo, to je jenom 200 tisíc domácností,“ dodal s tím, že v Česku je 4,3 milionu rodin a 5,3 milionu odběrových míst.

Jurečka: Důležitá je adresná pomoc

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se domnívá, že vládní návrh v nové sněmovně moc šancí na úspěch nemá. Důležitá je podle něj adresná pomoc. „Tato i budoucí vláda by měla akcentovat cílenou podporu pro ty domácnosti, ale třeba i pro firmy a třeba i pro obce a města, které jsou zřizovateli institucí, jako jsou nemocnice či domovy s pečovatelskou službou.“

Vláda by podle něj měla hledat cílená opatření, možná třeba i jednat s dodavateli poslední instance, jestli není možné formu podpory nasměrovat i do fakturace a řešit to i touto formou. Nebo případně navýšením a úpravou parametrů dávek v hmotné nouzi nebo příspěvku na bydlení.

Plošné snížení DPH podle Jurečky nepomůže lidem, kterým se faktury a zálohy zvýší několikanásobně. „Je velká část lidí i firem, kteří mají zafixováno, kterých se toto zvýšení cen v tuto chvíli nijak zásadně nedotkne. Ale musíme hledat řešení pro ty, na které to opravdu fatálně dopadne,“ doplnil šéf KDU-ČSL.

Krok vlády podle něj cílené řešení zatím nepřináší. „Já ho nevylučuji, já si umím představit, že třeba na krátkou dobu zimních měsíců to smysl má. Ale musí tam být to adresné,“ zdůraznil Jurečka.

Celá diskuse ve videu v úvodu článku.