Nakladatelům chybí papír. Knihy na vánoční trh tak budou zdražovat

Události: Nakladatelům chybí papír (zdroj: ČT24)

Loni knižní trh omezila pandemie, letos se k potížím nakladatelů přidal nedostatek papíru. Potýkají se s ním největší hráči tuzemského trhu i ti, kteří mají v edičních plánech jen desítky titulů ročně. Knihy by kvůli tomu mohly ještě letos podražit. Problém je podle nakladatelů v celé Evropě a zřejmě souvisí i s čínským trhem. Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun.

Cesta knih ke čtenářům se teď podle nakladatelů kvůli nedostatku papíru prodlužuje. Některé očekávané tituly pak nevyjdou v plánovaných nákladech. Tiskárny hlásí například i nedostatek lepenky, z níž se dělají desky knih.

„Souvisí to s těžbou dřeva. My používáme stejné dřevo jako firmy, které staví domy v Americe a v Kanadě. Čína potřebuje spoustu dřeva, takže ceny jsou vyšponované a je ho prostě nedostatek pro ostatní provozy,“ říká ředitel nakladatelství Euromedia Group Antonín Kočí.

Ulrika Horáková z marketingového oddělení nakladatelství Argo uvedla, že také toto nakladatelství pociťuje, že tiskárny papír nemají. Bude proto posouvat vydání některých titulů naplánovaných na podzim.

Asociace českého papírenského průmyslu však označila nedostatek tiskových papírů za nepravděpodobný. „My žádnou informaci o tom, že by byl na trhu nedostatek tiskových, nebo grafických papírů nemáme. Česká republika většinu papírů, které spotřebovává, dováží,“ uvedl Miloš Lešikar z Asociace českého papírenského průmyslu.

Knihy mohou být dražší o dvacet procent

Společnost Euromedia Group nicméně předpokládá, že ke konci roku budou knihy dražší až o dvacet procent. A reagovat bude taky Albatros Media, největší tuzemský nakladatelský dům. „Bohužel některé náklady budeme muset promítnout do ceny knížek. Nebude to ale nějaké dramatické zdražování, půjde o desetikoruny na titul,“ sdělil ředitel vydavatelství Albatros Media Petr Baláš.

Albatros ještě do konce roku chystá čtyři sta nových titulů. Třeba nakladatelství Paseka jich ročně vydává zhruba padesát. I pro něj je zpoždění komplikací. Předvánoční prodej je podstatný pro celý knižní trh.

„Nakladatelství se většinou snaží vydávat knížky do poloviny listopadu. V okamžiku, kdy je to později, tak už je v knihkupectvích takový nával nových titulů, že už je vlastně pozdě,“ míní šéfredaktor nakladatelství Paseka Jakub Sedláček.

O zásadních škrtech v edičních plánech kvůli nedostatku papíru zatím oslovení nakladatelé neuvažují. Loni v Česku tiskárny opustilo 14 117 nových titulů, o téměř devatenáct procent méně než v roce 2019.