„Věrnost vlasti, demokracii a Masarykovým myšlenkám.“ Praha hostí legionářský sjezd

Československá obec legionářská oslaví 100. výročí od svého vzniku. Její slavnostní zasedání se v pátek večer konalo v Pantheonu Národního muzea v Praze a účastnili se ho mimo jiné váleční veteráni, potomci československých legionářů nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata.

 „Československá obec legionářská představuje to, co bylo na první i druhé republice nejlepší. Věrnost vlasti, věrnost myšlenkám demokracie a Masarykovým myšlenkám. Lásku k vlasti, k demokracii a ke svobodě,“ prohlásil předseda legionářů Pavel Budinský. 

Opata řekl, že česká armáda vznikla na tradicích, které ustanovili právě legionáři. Prezident Miloš Zeman ve zdravici označil legionáře za zakladatele státu, kteří za jeho vznik nasazovali své životy. Jejich současná organizace podle Zemana „není přežitkem své dávné slávy“, k jejím členům patří i novodobí váleční veteráni. Hlava státu legionářům věnovala prezidentskou stuhu, která byla připnuta na spolkový prapor.

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) připomenul, že hrdinství legionářů na bojištích první světové války zajistilo, že Češi a Slováci byli po válce zařazeni po bok vítězných národů. Odkaz legionářů, kteří nepochybovali o tom, co je jejich povinností k vlasti a příštím generacím, podle Oberfalzera může napomoci orientovat se v nynější turbulentní době líbivých slov, manipulátorů nebo prosazování jediného správného myšlení. „Bdíte nad pamětí našeho národa a nedovolíte, aby se zanesla prachem dobové poplatnosti,“ dodal.

Předseda legionářské obce Budinský na zasedání rovněž předal pamětní medaile za podporu činnosti této organizace. Kromě řečníků ocenění dostali zejména veterán z druhé světové války Josef Svoboda a účastník třetího odboje Miroslav Froyda. Medaili obdrželi také premiér Andrej Babiš (ANO), kardinál Dominik Duka, patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta nebo armádní generál Jiří Šedivý.

Součástí oslav legionářského výročí bude nasvícení řady budov do barev české trikolory. Večer se takto zbarví pražský Libeňský zámeček, zámek v Děčíně nebo radnice v Hradci Králové, Liberci a Olomouci. Činnost legionářů prezentuje také naučný legiovlak na nádraží v pražských Bubnech.

Československá obec legionářská je nejstarší veteránskou organizací v Česku. Vznikla 22. května 1921 jako sjednocující organizace československých legionářů, kteří za první světové války bojovali za vznik Československé republiky na západní a východní frontě nebo v Rusku.

První velká akce legionářů, kterou byl Den legií, se uskutečnila 4. září 1921. Obec se věnovala sociální činnosti, zasazovala se za zákony, které měly zajistit podporu vdovám a sirotkům po padlých legionářích i péči o zraněné veterány. Po okupaci země nacisty byla v roce 1939 rozpuštěna a její vedoucí činovníci internováni. Mnoho bývalých legionářů se poté zapojilo do protinacistického odboje doma i v zahraničí.

Po druhé světové válce obec opět zahájila činnost, po komunistickém puči v únoru 1948 však byla na čtyři dekády násilně umlčena a řada legionářů skončila v komunistických žalářích nebo pracovních táborech, někteří byli popraveni nebo násilně odvlečeni do sovětských gulagů. Činnost mohla obnovit až po revoluci.

V současnosti obec sdružuje nejen válečné veterány, ale také potomky a rodinné příslušníky legionářů a válečných veteránů a jejich příznivců. Celkem má 3800 členů.

1. světová válka - čs. legionáři
Zdroj: ČT24

Sobotní sjezd

Oslavy budou pokračovat i v sobotu. Rovných sto let od Dne legií (první masové akce pořádané legionářskou obcí) se příznivci legionářů sejdou v průvodu, který v deset ráno z ulice Na Příkopě vyrazí Hybernskou ulicí směrem k Národnímu památníku na Vítkově, kde se v poledne uskuteční slavnostní nástup.

V čele průvodu půjdou historické legionářské a druhoválečné jednotky a příslušníci armádních aktivních záloh. Chybět nebudou novodobí váleční veteráni i váleční veteráni druhé světové války, kteří pojedou v historických vozidlech. Pochodu se má zúčastnit podle organizátorů na sedm stovek lidí.

„Na Vítkově vyrostou historické tábory našich legií a druhého odboje na západní i východní frontě. Především mladí členové spolu s kluby vojenské historie předvedou praktické ukázky uniforem, výzbroje a výcviku. K vidění bude i replika letounu Spitfire,“ uvedl tajemník legionářské obce Milan Mojžíš.

„Chceme ukázat, že ačkoli poslední legionář nás opustil již před více než dvaceti lety, legionářské myšlenky žijí dál,“ dodal Mojžíš. Letos je to rovněž třicet let, kdy poslední žijící legionáři spolu s účastníky druhého odboje obnovili činnost obce, která byla za komunistické éry přerušená.

„V současné době se k nám hlásí spíše mladší generace a je to pro mě obrovské překvapení,“ poznamenává Budinský. „Hlásí a připojují se k našim myšlenkám, obec legionářská neklesá počtem úmrtí, ale naopak posiluje a dostali jsme se počtem výš, než jsme byli před několika lety.“

Budinský: Hájíme lásku k vlasti, k demokracii a ke svobodě (zdroj: ČT24)

Připomínka sta let ukazuje tradici a kontinuitu organizace, řekl v pořadu Události, komentáře  člen předsednictva Československé obce legionářské Jiří Charfreitag. Připomněl také, že mnohá města či obce nasvítí své radnice, věže a další místa do barvy trikolóry na počest tohoto výročí. 

Zmínil, že Československá obec legionářská se věnuje také vzdělávání, výstavám a přednáškám o historii legií. Věří, že se jí daří u veřejnosti udržovat povědomí o vojácích a legionářích a ukazovat, že „my Češi máme být na co hrdi.“ K růstu informovanosti o legiích přispělo také výročí stého vzniku republiky v roce 2018. Legionářská obec z toho těží dodnes, protože došlo k velkému vzedmutí zájmu veřejnosti o historii Československa.

Události, komentáře: 100 let Československé obce legionářské (zdroj: ČT24)