V Praze rozdali hygienici stovky pokut za porušení pravidel pro návrat ze zahraničí. V regionech jsou takové tresty výjimkou

UDÁLOSTI: Pokuty za 1,7 milionu udělila pražská hygiena za porušení opatření po návratu z dovolené (zdroj: ČT24)

Množství pokut rozdali již pražští hygienici lidem, kteří jeli do zahraničí a po návratu buď nevyplnili povinný příjezdový formulář, nebo nesplnili další podmínky – nešli na test či nedodrželi karanténu. Mimo Prahu je podobných případů minimum.

Počátkem července schválila vláda přísnější pravidla pro příjezdy ze zahraničí do Česka. Každý, kdo přijede, musí vyplnit příjezdový formulář – k čemuž nabádají mimo jiné SMS zasílané po přihlášení k českému mobilnímu operátorovi – a neočkovaní lidé musí na test a po příjezdu z některých zemí i do karantény. Někteří to však nedodržují, nejčastěji na to narážejí hygienici v Praze.

I v Plzeňském kraji se ale stalo, že hygienikům nikdo neotevřel v bytě, kde měla být žena v samoizolaci. „Zkoušeli jsme se dozvonit, dovolat, nešlo to. Nechali jsme tady protokol a budeme vyžadovat, aby se nám paní ozvala, z jakého důvodu se nenacházela na adrese,“ uvedla Lenka Svátková z epidemiologického oddělení krajské hygienické stanice .

Kdyby se nepodařilo nepřítomnost vysvětlit, bylo by to první zjištěné pochybení v celém kraji. Bez pokut pro cestovatele se zatím obešly prázdniny i v Jihomoravském a Olomouckém kraji, ve většině další regionů byly problémy jen v jednotkách případů. Například v Královéhradeckém kraji udělili hygienici jedinou desetitisícovou pokutu.

Podle ředitelky protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Jitky Luňáčkové je v případě, kdy lidé nepodstoupili povinný test, přijatelné vysvětlení, že se na něj již přihlásili, ale ještě nedostali termín.

Pokuty až 25 tisíc korun

Výjimkou z pravidla, že hygienici pokuty v souvislosti s cestováním příliš nerozdávají, je Praha. V metropoli již lidé, kteří nerespektovali podmínky stanovené pro příjezd ze zahraničí, dostali téměř čtyři stovky pokut v celkové výši blížící se 1,7 milionu korun. Podle šéfky městské hygienické stanice Zdeňky Jágrové byly jednotlivé sankce v rozmezí od tří do 25 tisíc korun.

Tuto činnost hygieniků kritizoval místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Energie, kterou dává ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice do sledování turistů, by měli dát do chytré karantény. Kdyby sledovali chytrou karanténou lidi, co se dostanou do styku s pozitivními, bylo by to pro všechny mnohem užitečnější,“ míní.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ale kontroly lidí, kteří přijeli ze zahraničí, nejsou nijak intenzivní. „Je jasné, že není možné zkontrolovat úplně každého, těch lidí jsou desítky tisíc nebo ještě víc. Ale kontroly zkrátka probíhají,“ podotkl.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové přijíždí každý týden ze zahraničí až 150 lidí pozitivních na covid-19, od začátku června zaznamenali hygienici 1300 nakažených, kteří přicestovali.

V zahraničí bylo 2,5 milionu lidí, prudce klesl zájem o cesty na Slovensko

Podle údajů Asociace cestovních kanceláří se od začátku roku do poloviny srpna vrátilo ze zahraničí do Česka 2,5 milionu lidí. Od začátku prázdnin zatím lidé vyplnili 1,8 milionu formulářů. Nejvíce turistů – přes půl milionu – bylo v Chorvatsku, více než 300 tisíc v Řecku a kolem 200 tisíc v Bulharsku, Rakousku a Egyptě.

Kvůli trvajícím cestovním restrikcím se letos snížil zájem o cesty na Slovensko a do Itálie, které byly před pandemií mezi nejpopulárnějšími destinacemi. „Slovensko se stalo propadákem roku. Místo bezmála tři čtvrtě milionu lidí, kteří na Slovensko mířili, se dočká nanejvýš 200 tisíc lidí,“ srovnal Jan Papež.

Méně než v minulosti lidé na dovolenou létají. V červenci odletělo z Prahy přes 600 tisíc lidí, v červenci 2019 jich byly téměř dva miliony. „Odhadujeme, že na čísla před covidem z roku 2019 se dostaneme za čtyři až pět let,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.