TÉMA

Příjezdový formulář

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Lidé ze zemí EU budou moct do Česka přijíždět bez podmínek, covidová omezení končí

Česká republika od pátku ruší všechna koronavirová omezení pro příjezd ze zemí Evropské unie a dalších osmi evropských států. Lidé nebudou muset vyplňovat příjezdový formulář, povinné nebude ani potvrzení o testu, očkování nebo prodělané nemoci. Vyplývá to z aktualizovaného opatření, které ve čtvrtek resort zdravotnictví zveřejnil na svém webu.
17. 3. 2022|

Po návratu ze zemí s nízkým rizikem nákazy není příjezdový formulář potřeba, rozhodl soud

Městský soud v Praze zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého musí lidé po návratu z jiných zemí do České republiky vyplnit příjezdový formulář. Ruší se současná povinnost v případě individuální dopravy a návratu ze zemí s nízkým rizikem nákazy. Podle soudu porušují právo na ochranu soukromí. Rozhodnutí nabude účinnosti 6. prosince, ministerstvu tak soud poskytl prostor opatření upravit.
1. 12. 2021|

V Praze rozdali hygienici stovky pokut za porušení pravidel pro návrat ze zahraničí. V regionech jsou takové tresty výjimkou

Množství pokut rozdali již pražští hygienici lidem, kteří jeli do zahraničí a po návratu buď nevyplnili povinný příjezdový formulář, nebo nesplnili další podmínky – nešli na test či nedodrželi karanténu. Mimo Prahu je podobných případů minimum.
27. 8. 2021|

Česko podle Kulhánka nebrzdí cestování do Egypta nadměrnými překážkami

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) při návštěvě Egypta řekl tamním představitelům, že Česká republika cestování do Egypta neztěžuje nadměrnými požadavky. V Káhiře se setkal s šéfem egyptské diplomacie Sámehem Šukrím a s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím, kterému předal pozvání na návštěvu do Prahy, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Do Egypta ministra doprovázela podnikatelská delegace.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 19:46|