Okamura chce, aby protilátky byly dokladem bezpečnosti. Prezident s tím podle něj souhlasí

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura jednal v úterý odpoledne s prezidentem Milošem Zemanem o uznávání protilátek proti koronaviru jako dokladu bezinfekčnosti. Zpráva o výši protilátek by podle něj měla fungovat stejně jako doklad o očkování či prodělání nemoci. Prezident podle Okamury s jeho názorem souhlasí a chce se v této věci přimluvit u ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO).

Okamura se domnívá, že kvůli neuznávání protilátek proti koronaviru v krvi je diskriminováno velké množství lidí.

„Prezident mi sdělil stanovisko, že pro tento můj názor je, ale je třeba stanovit, jaká hladina protilátek by měla být uznána. Já argumentoval, že v Rakousku hladina stanovená není. Požádal jsem, aby apeloval na premiéra Babiše a ministra Vojtěcha,“ uvedl Okamura. Prezident podle něj zmínil, že by si mohl ministra zdravotnictví pozvat.

Různé názory na význam protilátek

Tématem se chce podle svého nedělního vyjádření zabývat i premiér. „Problematiku protilátek řeším, experti nemají jednotný názor, budu se snažit přijít s řešením, aby se na tom odborníci domluvili,“ komentoval Babiš páteční vystoupení náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové, podle které odborníci nedoporučují uznávat protilátky na covid-19 jako prokázání bezinfekčnosti.

Člověk, který má protilátky, podle expertů může onemocnět. Naopak negativní test na protilátky podle nich neznamená, že se člověk nedokáže před infekcí covidem chránit. Podle předsedy vakcinologické společnosti Romana Chlíbka také nejsou protilátky důvodem, proč by se člověk neměl nechat očkovat.

Názory na podmínky návratu dětí do škol

Prezident by měl na vládu podle Okamury apelovat také kvůli podle něj nerovnému přístupu k dětem při jejich návratu do škol, kdy se chystá testování, ze kterého mohou být vyřazeni očkovaní žáci a studenti. Ti se mohou nechat očkovat od věku 12 let.

„Prezident mi sdělil své stanovisko, že u dětí do 12 let preferuje, aby šly do školy bez omezení a bez podmínek,“ uvedl Okamura s tím, že dělení dětí na základních školách podle očkování je pro něj nepřijatelné.