Aktivita klíšťat stoupla na nejvyšší stupeň, riziko napadení je mimořádné

Aktivita klíšťat je v celé republice na pátém, nejvyšším stupni, který znamená mimořádné riziko, uvedli meteorologové. Doporučují při pobytu v přírodě používat repelent, vhodně se obléknout a pokud možno se pohybovat po zpevněných cestách mimo porost a vysokou trávu. Po návratu je vhodné se důkladně prohlédnout a případně co nejdříve odstranit přisátá klíšťata.

Český hydrometeorologický ústav na svém webu zveřejňuje předpověď aktivity klíštěte pro území České republiky, rozdělenou na jednotlivé okresy. Předpověď vydává každé pondělí a čtvrtek ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

„Aktivita klíštěte vyjadřuje podíl klíšťat v dané lokalitě, která jsou připravena k napadení hostitele. S rostoucí aktivitou klíštěte roste stupeň rizika napadení,“ uvádějí autoři stránky. Škála aktivity klíšťat je pětistupňová, v předchozích dnech byla na stupni čtyři, který znamená vysoké riziko.

Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Borelióza se léčí nasazením antibiotik a úspěšnost léčby závisí na jejím včasném odhalení. Nemocní jsou unavení a mají zvýšenou teplotu. Typická červená skvrna v místě přisátí klíštěte či bodnutí jiného hmyzu může mít vybledlý střed, objevuje se asi u poloviny nakažených. Ve druhé fázi mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. Na vakcíně proti borelióze odborníci včetně českých teprve pracují.

Proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje léčba, jen očkování. Pacienti po nakažení obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Neléčené onemocnění může přejít v zánětlivé postižení mozkových blan.

Záleží na rychlosti odstranění přisátého klíštěte

Klíšťata jsou kvůli teplejšímu počasí aktivní dříve a do pozdějších období roku, osídlují nové výše položené oblasti. Na zhoršení situace se podílí deštivé počasí a mírné zimy. Také počet dní v roce, kdy hrozí riziko nákazy, se oproti rokům minulým stále zvyšuje.

Zatímco riziko boreliózy po přisátí klíštěte výrazně vzrůstá až po 24 hodinách, u klíšťové encefalitidy je virus přítomen přímo ve slinných žlázách klíštěte, přenos může být proto v řádu hodin.

Odborníci upozorňují, že lidé se mohou nakazit nejen při přisátí klíštěte, ale i při jeho odstraňování, například i zvířeti. Malá oděrka na kůži může být pro virus bránou ke vstupu a podpořit nákazu. Proto je vhodné odstraňovat klíště v ochranných rukavicích a speciálním nástrojem, například pinzetou.