Ministerstva se mohou dočkat rekonstrukce. Politici mluví o slučování i vytváření nových

Události: Povolební slučování ministerstev? (zdroj: ČT24)

Po říjnových volbách by se kromě složení Poslanecké sněmovny mohly změnit i počet a obory ministerstev. Premiér a část opozice mluví o slučování resortů, další navrhují ministerstvo informatiky. Změna rozložení musí projít sněmovnou, někteří zákonodárci změny odmítají.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) od ledna minulého roku vede dvě ministerstva – vedle resortu průmyslu o obchodu také dopravu. Opozice mu při nástupu vytýkala, že se ani jednomu úřadu nebude moci věnovat naplno. Havlíček i premiér Andrej Babiš (ANO) dlouhodobě mluví o tom, že agenda obou resortů se v některých částech prolíná.

Slučování by mohlo čekat i další ministerstva. Babiš například v minulosti naznačoval, že sloučením resortů zdravotnictví a práce a sociálních věcí by vznikly velké úspory.

Rozložení ministerstev určuje kompetenční zákon. Vznik nového či změnu stávajícího musí stejně jako další normy schválit obě komory Parlamentu.

Podle předsedy vlády jsou tedy změny možné až po volbách. Část opozice ale slučování odmítá a tvrdí, že vláda by spíš měla zlepšit fungování stávajících resortů. „My potřebujeme, aby ministerstva byla útlejší, aby tam zbytečná pracovní místa, která jsou třeba i nezaplněná, zmizela, aby agenda fungovala dobře,“ vysvětluje místopředseda ODS Martin Kupka.

Ministerstvo informatiky

Předseda SPD Tomio Okamura soudí, že sloučit by šly resorty průmyslu, dopravy a místního rozvoje či ministerstvo školství s resortem kultury.

Vzniknout by ale podle plánů některých stran mohla i ministerstva zcela nová – například resort informatiky. V minulosti už existoval, vydržel ale pouze čtyři roky. „Kvalitních odborníků na digitalizaci je velmi málo, takže je potřeba s jejich silami šetřit a mít je centrálně a využívat je na důležité projekty, ne se o ně přetahovat v rámci státní správy,“ uvažuje předseda sněmovního podvýboru pro e-government Ondřej Profant (Piráti).

Místopředseda poslanců KSČM Leo Luzar spojuje vznik ministerstva informatiky se snahou Česka dohnat Evropu. „Z druhé strany si dovedu představit a byl bych zastáncem, aby se sport transportoval do ministerstva sportu,“ nastiňuje své ideje. Někteří zákonodárci už tak přezdívají Národní sportovní agentuře, která vznikla před dvěma lety.