Hniličkova sportovní agentura podle kontroly utrácela miliony za auta, notebooky i prezentace, píše Radiožurnál

Národní sportovní agentura ještě v čele s Milanem Hniličkou jednala nehospodárně, tvrdí kontroloři ministerstva financí. Na jejich zjištění upozornil Radiožurnál, který má protokol k dispozici. Kontroloři například vytýkají, že agentura kupovala drahá služební auta bez soutěže. Hnilička před deseti dny na post předsedy agentury rezignoval. Tvrdil, že s výsledky kontroly ministerstva financí nemá jeho odstoupení nic společného. Rozhodl se tak prý z osobních důvodů. Pochybení NSA odmítl.

Podle zjištění Radiožurnálu agentura v listopadu 2019 pro Hniličku a dva místopředsedy pořídila tři Škody Superb III za celkovou sumu jeden milion a 965 tisíc korun bez DPH. K nim koupila od téhož dodavatele zimní pneumatiky s disky za dalších 151 tisíc korun.

Kontroloři se domnívají, že agentura zakázky rozdělila, aby se vešla do dvoumilionového limitu a mohla nakupovat bez výběrového řízení. „Postupem zadavatele došlo k porušení pravidla pro zadávání veřejných zakázek,“ napsali kontroloři do protokolu. Za výměnu pneumatik na jednom superbu zaplatila agentura přes 39 tisíc korun bez daně. 

Jedna stránka prezentace za 12 tisíc

Za problematickou považují kontroloři také prezentaci plánů na vybudování multifunkčních hal, kterou si nechala agentura vypracovat od soukromé firmy, ačkoliv k ní sama dodala podklady. Konečná prezentace měla čtyři strany, přičemž každá z nich přišla na více než 12 tisíc korun. Vyrobila ji firma Economic Impact, jejíž jednatel Ondřej Špaček se hájí, že připravit informačně hutný materiál na několik málo stran bylo velice pracné.

Kontroloři se pozastavili také nad výběrem služebních notebooků a mobilních telefonů, kde podle nich nerozhodovaly parametry, ale preference značky Apple. Podle agentury byly výrobky této značky vybrány kvůli vyššímu zabezpečení.

Agentura také odměňovala své zaměstnance nad rámec jejich pracovních smluv. V letech 2019 a 2020 s nimi uzavřela ještě 84 dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti, z nichž vyplatila bezmála čtyři miliony korun. 

Hnilička: Nákupy proběhly v souladu se zákonem

Bývalý předseda Hnilička se ohradil proti tvrzení, že se agentura chovala nehospodárně. „Ke všem nálezům jsme podali námitky. Všechny investiční nákupy byly součástí víceletého investičního záměru, který nám předem schválilo ministerstvo financí v listopadu 2019, včetně počtu kusů a cen. Do tohoto záměru spadají zejména nákupy aut, výpočetní technika a software,“ uvedl.

Také služební vozy z jeho pohledu koupila agentura v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. „Auta byla pořízena oslovením několika dodavatelů s obecnou poptávkou, nabídky byly posouzeny a byl vybrán nejlevnější dodavatel. V důsledku toho se nám podařilo pořídit vozidla značky Škoda Superb, která byla rok stará s nájezdem tři až jedenáct tisíc kilometrů. Tato vozidla sloužila ministerstvu zahraničních věcí a hodnota každého z nich přesahovala jeden milion korun. NSA jako neplátce DPH zaplatila konečnou cenu cca 630 tisíc korun. Nechápu, co je na tom nehospodárné,“ argumentoval Hnilička.

Kontroloři zjistili v hospodaření agentury celkem 32 pochybení. Server Seznam Zprávy už dříve upozornil například na problémy v nastavení dotací. Definitivní závěry kontroly ještě ministerstvo financí nezveřejnilo, ale podle mluvčího resortu Šimona Blechy částečně vyhovělo námitkám agentury jen ve dvou případech.

Agentura pod vedením nového předsedy Filipa Neussera bude muset přijmout opatření k nápravě nedostatků. Za zjištěná pochybení jí hrozí pokuty. „V současné době se vedení NSA detailně seznamuje s výsledky kontroly a poté se rozhodne o dalším postupu. Jednoznačným cílem je napravení pochybení v co nejkratší době,“ uvedl mluvčí agentury Jakub Večerka.