Státní zástupkyně obžalovala exposlance Škárku za výrok o „nevyvinutých zrůdách“

Státní zástupkyně obžalovala bývalého poslance za Věci veřejné Jaroslava Škárku, který loni v listopadu na Facebook napsal, že předčasně narozené děti jsou „nevyvinuté zrůdy“ a stát by se jich měl zbavit. Případem se bude zabývat Okresní soud Plzeň-sever. Informaci ČT sdělila státní zástupkyně Lenka Kocurová.

„Státní zástupkyně z Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever podala obžalobu, a to pro přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedla pro ČT Kocurová.

Případem se nyní bude zabývat Okresní soud Plzeň-sever. Podle zákona v tomto případě hrozí trest v rozmezí šesti měsíců až tří let vězení. Policisté případ prověřovali od listopadu loňského roku, kdy obdrželi trestní oznámení.

Škárka, který v letech 2005 až 2009 předsedal straně Věci veřejné, se loni na podzim na svém facebookovém profilu hanlivě vyjádřil o předčasně narozených dětech a vyzval k tomu, aby se společnost zbavila lidí, které označil za zbytečné.

Škárka musel opustit vězeňskou službu

Na facebookový příspěvek zareagovala vězeňská služba, u které byl Škárka zaměstnaný jako vychovatel odsouzených. Bezpečnostní sbor se od jeho výroků distancoval a ukončil s bývalým politikem pracovní poměr.

Proti výrokům se ohradily i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů. Trestní oznámení na bývalého politika podala nezisková organizace Nedoklubko, na jejíž činnost Škárka ve svém příspěvku reagoval. Ten se následně za formu svého vyjádření omluvil. „Udělal jsem špatné vyjádření a musím za to nést odpovědnost,“ řekl už loni v listopadu.