Hamáček předvolá ruského velvyslance. Babiš nazval útok ve Vrběticích teroristickým

Události: Spor Česka a Ruska se prohlubuje (zdroj: ČT24)

Reakce Ruska na vypovězení osmnácti pracovníků jeho ambasády v Praze je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřiměřená. Pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) si předvolá ruského velvyslance, kterému sdělí rozhořčení českého státu. Babiš se zároveň omluvil za pondělní vyjádření, že ve Vrběticích šlo o útok na zboží bulharského podnikatele. Poslanecká sněmovna v úterý večer označila události ve Vrběticích jako „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby“.

„My jsme vyhostili 18 důstojníků SVR a GRU a jsme schopni u jednoho každého dokázat, že jím opravdu byl. Ruská strana zvolila postup, který znamená paralýzu naší ambasády v Moskvě,“ uvedl Hamáček s tím, že zareaguje „podle zavedených diplomatických postupů“. Hamáček zároveň nechtěl prozradit, zda velvyslanci Alexandru Zmejevskému ve středu odpoledne také oznámí vyhoštění dalších lidí.

Výbor pro obranu už dopoledne ale vládu vyzval, aby narovnala vzájemné počty ruských diplomatů v Praze a českých diplomatů v Moskvě. Na české ambasádě v Rusku v úterý zůstalo po pondělním vyhoštění pět diplomatů a 19 dalších zaměstnanců. Na ruské ambasádě v Praze aktuálně pracuje 94 lidí. Diplomatů je necelá třetina. Dalších sedmnáct pracovníků má Rusko na konzulátech v Brně a Karlových Varech.

Česká ambasáda v Moskvě je podle ministra vnitra ve stavu, kdy může fungovat jenom s velkými obtížemi, proto Česko zároveň žádá o podporu od spojenců při zajištění jejího chodu. „Vyzveme na půdě NATO a EU k mobilizaci strategické komunikace, která vychází ze zkušeností zemí, které vypověděly ruské zpravodajce a čelily nebo čelí ruským dezinformacím této souvislosti,“ poznamenal také Hamáček.

Hamáček ve sněmovně později uvedl, že současná kauza vedla k rozbití rezidentur ruských tajných služeb SVR a GRU v Praze, což označil za „fenomenální úspěch“. „To, že jsme jim (Rusku) vyhodili 18 špionů, to je to nejmenší, co můžeme udělat. Byla to správná reakce v prvním momentu,“ uvedl. Praha v reakci na informace o pozadí výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku vypověděla 18 ruských diplomatů, Moskva vzápětí reagovala vyhoštěním 20 zaměstnanců české ambasády včetně zástupce velvyslance.

Brífink premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka k dalšímu postupu v kauze Vrbětice (zdroj: ČT24)

Premiér se omluvil, šlo o teroristický útok

Výbuch nazval v úterý předseda vlády bezprecedentním teroristickým útokem na českém území. V pondělí ale uvedl, že nešlo o státní terorismus. Premiér se zároveň omluvil za vyjádření, že šlo o útok na zboží bulharského podnikatele.

„Použil jsem slovo zboží, za to se omlouvám, tak jsem to nemyslel. Je mi líto, že přišli o život naši spoluobčané. Nebylo to vůbec takhle myšleno. Já jsem jenom interpretoval to, co nám bylo řečeno,“ řekl Babiš ve sněmovně. „Samozřejmě, že šlo o životy, především o životy a byl to odporný a zcela nepřijatelný teroristický akt, při němž zemřeli dva lidé,“ doplnil.

Výbuch muničního areálu není ale podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana z právního hlediska prověřován jako trestný čin teroristického útoku. Trestní zákoník také nezná pojem státní terorismus. Zeman to uvedl na Twitteru.

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) uvítal, že se premiér Babiš za výrok omluvil. „Z hlediska česko-ruských vztahů je poměrně jedno, jaká je právní kvalifikace. Za pomocí teroristických metod byl spáchán teroristický akt na území České republiky, a to je podstatné,“ sdělil v pořadu 90' ČT24. I poslanec Josef Hájek (ANO) v pořadu mluvil o terorismu. „Z mého pohledu to byl jednoznačně teroristický útok,“ sdělil. Jako terorismus označila vrbětický výbuch i Poslanecká sněmovna.

České bezpečnostní složky mají podezření, že do výbuchu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Prezident Miloš Zeman také v úterý přijal na Pražském hradě policejního prezidenta Jana Švejdara, který měl hlavu státu informovat o podrobnostech kolem kauzy.

Interfax: Moldavsko prý nevydalo pas pro ruského agenta

Česko již v sobotu vyhlásilo pátrání po dvou ruských občanech, kteří se prokazovali pasy na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a posléze také cestovními doklady Moldavska a Tádžikistánu. Tito dva muži byli podle nejvyššího státního zástupce Zemana objednáni do skladu ve Vrběticích v době, kdy k něm v roce 2014 došlo k prvnímu výbuchu.

Kišiněv se v úterý důrazně ohradil proti „zvěstem“, že Moldavsko vydalo cestovní pas pro Petrova, píše ruská agentura Interfax. Bulharský zbrojař Emilijan Gebrev, kterého některá česká média označila za skutečný zamýšlený cíl akce ruských služeb při výbuchu ve Vrběticích, v prohlášení médiím odmítl jakoukoliv souvislost své firmy EMKO s municí uskladněnou ve vrbětickém areálu.

NÚKIB varoval před kybernerickými útoky

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje před vyšším rizikem kybernetických útoků vůči Česku včetně kybernetické špionáže. Podle zjištění českých bezpečnostních složek za ním stojí příslušníci ruské tajné služby GRU, což Moskva odmítá.

Úřad své varování nedal přímo do souvislosti s informacemi o pozadí výbuchu, uvedl však, že „současné vnitrostátní i mezinárodní dění může vést k vyššímu počtu kybernetických útoků proti České republice“.

„Mezi subjekty, u kterých existuje vyšší pravděpodobnost, že budou čelit kybernetickému útoku, patří zejména vládní instituce, ozbrojené síly a firmy v sektoru energetiky a průmyslu,“ uvedl NÚKIB ve zprávě.

Útoky mohou mít podle úřadu povahu od jednoduchých útoků na webové stránky až po sofistikované a velmi destruktivní útoky, jejichž cílem je nevratné smazání dat, kybernetická špionáž a další jevy. Aby se správci informačních systémů mohli lépe připravit, zpracoval NÚKIB analýzu nejčastějších technik, které aktuálně útočníci využívají, a také nejčastěji zneužívaných zranitelností.

„Tuto analýzu jsme poslali adresně správcům informačních systémů, které spadají pod náš zákon, a jsou tím pádem zásadní pro fungování státu a bezpečí a zdraví jeho obyvatel. Zároveň ji však dáváme volně k dispozici veřejnosti, aby tyto informace pomohly ochránit i systémy, které pod náš dohled nespadají,“ uvedl ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Vyřazení Rosatomu rozumíme, vzkázal ČEZ

Energetická společnost ČEZ chápe rozhodnutí české vlády vyřadit z připravovaného tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany ruskou společnost Rosatom. „Bezpečnostní otázky týkající se národní bezpečnosti nikdy neřeší firmy. Tato oblast podle smlouvy patří výsostně státu, a my rozumíme rozhodnutí vlády. Nyní uděláme maximum pro úspěch tendru ve třech uchazečích,“ uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po pondělním jednání kabinetu uvedl, že ČEZ, který je investorem stavby, zašle do konce měsíce takzvaný bezpečnostní dotazník pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států.