V úterý přibylo 5033 nakažených, v nemocnicích je nejméně pacientů od prosince

V úterý přibylo v Česku dalších 5033 potvrzených případů nemoci covid-19, o 546 méně než před týdnem po prodlouženém velikonočním víkendu. Počet lidí, kteří od začátku epidemie s koronavirem zemřeli, se zvýšil na 28 124. Od středy se otevírá možnost registrace k očkování lidem nad 65 let.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie ke středě stouplo zhruba o dvě setiny na 1,07. Toto číslo udává, kolik jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí dalších lidí.

V úterý číslo poprvé po víc než měsíci stouplo nad hodnotu jedna, což obvykle značí zrychlování epidemie. Podle odborníků jde ale o krátkodobý výkyv způsobený nižším počtem testovaných během několikadenních velikonočních svátků. Nejvíce z okresů je koronavirem dál zasaženo Žďársko, Šumpersko a Děčínsko.

Podle jiných ukazatelů ale epidemie v Česku pozvolna slábne, v pondělí se částečně otevřely školy, některé další obchody a služby. I po skončení nouzového stavu ale platí řada restrikcí. V nemocnicích bylo s koronavirem 5129 lidí, nejmíň od konce loňského prosince. Ve vážném stavu je nyní 1097 hospitalizovaných, méně jich bylo naposledy před dvěma měsíci.

Zdravotníci v Česku během úterý podali 53 527 dávek vakcín proti covidu-19, to je o zhruba 5600 méně než předchozí den, ale o téměř 8900 víc než ve stejný den předchozího týdne. Celkem lidé v Česku dostali 2 209 859 dávek vakcíny, ukončené očkování má 768 250 lidí.

Vláda plánovala po Velikonocích očkovat 100 tisíc lidí denně, váznou ale dodávky vakcín. Příští týden měla do republiky dorazit první zásilka vakcíny od společnosti Johnson & Johnson, výrobce ale odložil dodávky kvůli vyšetřování podezření na vznik krevních sraženin v USA. Tato očkovací látka na rozdíl od nynějších dodavatelů vyžaduje jen jednu dávku.

Čeští politici se zatím zaměřili na ruskou vakcínu Sputnik V. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se chystá do Moskvy jednat o jejích dodávkách, ministr zdravotnictví Petr Arenberger zase převzal do Státního ústavu pro kontrolu léčiv informace o tomto přípravku.

Sputnikem V se naopak nebudou zabývat vědci z Univerzity Karlovy, oč žádal jejího rektora Tomáše Zimu prezident republiky Miloš Zeman. Podle Zimy by bylo zbytečné, aby se univerzitní odborníci posouzením vakcíny zabývali, tlumočil rektorův postoj mluvčí školy Václav Hájek. Rozhodnutí o použití vakcíny podle něj musí vydat oprávněné orgány, jako je ministerstvo zdravotnictví, Státní ústav pro kontrolu léčiv a Evropská agentura pro léčivé přípravky. Pražský hrad nad rozhodnutím univerzity vyjádřil politování.

Omezit setkávání je nejdůležitější ze všeho, řekl Arenberger poslancům

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) řekl v Poslanecké sněmovně, že omezení setkávání na dva lidi považuje za důležitější opatření, než jsou jakákoli jiná. Epidemiologická skupina MeSES podle něj varovala, že setkávání až dvaceti lidí venku a deseti uvnitř by mohlo zhoršit epidemickou situaci – zvláště v souvislosti s pondělním otevřením části škol. „Považovali jsme za vhodné problém napravit a vrátit se k původnímu omezení setkávání,“ řekl ministr.

Problém je však i v tom, že policie odmítá kontrolovat, zda lidé opatření dodržují, rozumí mu totiž tak, že se vztahuje jen na hromadné akce, a nikoli na neorganizovaná setkání. Tento rozpor kritizoval opoziční poslanec Dominik Feri (TOP 09). Míní, že není udržitelné, aby ministerstvo zdravotnictví uvádělo něco jiného než policie. Ministra se ptal mimo jiné na to, jak je to se setkáním více lidí například v parku, v bytě, na chalupě nebo při rekreačním sportování.

Výklad policie je však podle Arenbergera prakticky shodný s představou ministerstva zdravotnictví. Jak uvedl, neměl by radost, kdyby mu vtrhlo do bytu komando. Lidé by se ale podle něj měli setkáním vyhýbat. „Situace není dobrá a jen ti největší furianti by si doma udělali mejdan,“ poznanenal. Zároveň je přesvědčen, že například piknik kamarádů v parku už by mohl být nedovolenou hromadnou akcí.

Nové testy do moravských škol nyní nepřijdou

Olomoucký kraj nedosáhl výměny kritizovaných antigenních testů na covid-19, které od tohoto týdne používají děti při testování ve školách. Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) je naopak kvůli principu centrálního nákupu a veřejných zakázek dostanou i další kraje. Hejtman to sdělil po jednání s vládou.

Testy Singclean, které kraj obdržel, nejsou podle vedení kraje i zástupců škol pro samotestování především u nejmenších školáků praktické, naráželi především na technické problémy. Děti se během testování potýkaly především s uzávěrem lahvičky, který se jim nedařilo otevřít, nebo nedostatkem držáků na zkumavky.

Hejtman upozornil na rozdílné antigenní testy, kdy české kraje obdržely testy Lepu a moravské Singclean, při úterním jednání s vládou. „Chtěl jsem žádat o ty první, jednodušší, jenže se nakonec ukázalo, že naopak v další várce dostanou ty druhé i ostatní kraje. Je to dáno tím, že jsou testy nakupovány postupně, principem centrálního nákupu a soutěžením ze 49 různých druhů. Postupně tak docházejí a jsou nahrazovány dalšími vysoutěženými pro další období,“ uvedl hejtman Suchánek.

Podotkl přitom, že z pohledu principu veřejných zakázek to logiku má, z uživatelského pohledu je to ale dost nekomfortní. „Představa, že se ve školách každý měsíc může změnit systém samoodběru testů, příliš spokojenosti nedává. Uvidíme, jaký to bude mít další vývoj,“ dodal Suchánek.

UDÁLOSTI: První kolo testování ve školách odhalilo 165 nakažených, ve čtvrtek začne druhé (zdroj: ČT24)

Za první dva dny bylo podle ministerstva zdravotnictví testováno ve školách přes 372 tisíc žáků a téměř 149 tisíc zaměstnanců škol. Pozitivních případů bylo podle informací hygienických stanic 165. Testování dětí ve školách antigenními testy a střídání prezenční výuky s učením na dálku po týdnech byly podmínkou pro to, aby se děti z prvního stupně základních škol mohly od pondělí vrátit do tříd.

Poradce prezidenta Prymula dělá konzultanta pro Akeso

Bývalý ministr zdravotnictví a nyní poradce prezidenta Roman Prymula pracuje kromě Agelu jako konzultant i pro další zdravotnickou skupinu, holding Akeso, uvedl server Seznam Zprávy. Prymula to nechtěl blíže komentovat.

„Mám snad umřít hlady?“ řekl Prymula serveru v reakci na dotaz k práci pro Akeso, které mělo podle poslední účetní závěrky za rok 2019 tržby 3,3 miliardy korun. Skupina Akeso podnikatele Sotiriose Zavalianise provozuje třeba Nemocnici Hořovice, Rehabilitační nemocnici Beroun či radiologické a onkologické centrum Multiscan Pardubice.

Prymula tvrdí, že jeho nynější práce je v komerční sféře bez jakékoli vazby na stát. Třeba Akesu ale radí podle serveru mimo jiné s projektem takzvané pandemické nemocnice, která má vzniknout rozšířením hořovické nemocnice. Zavalianis v březnu tento projekt představil i premiéru Andreji Babišovi (ANO), který do Hořovic přijel na návštěvu.

Pod Agel, pro který Prymula podle České televize pracuje jako externí konzultatnt, zase patří distributor některých vakcín na covid-19 v Česku, firma Avenier.

„On zná všechny ty standardy, zná situaci ve světě, tak s ním naše nápady a záměry vždy konzultujeme. Komunikace probíhá vesměs po mailu, občas se potkáváme,“ řekl Seznam Zprávám ke spolupráci s Prymulou majitel holdingu Akeso Zavalianis.

Očkování pro lidi nad 65 let

K očkování proti covidu-19 se mohou od středy začít registrovat na webu ministerstva zdravotnictví lidé, kterým je mezi 65 a 69 lety. Do 11 hodin se přihlásilo přes 70 tisíc lidí. Informovala o tom Chytrá karanténa.

Podle dat ministerstva o očkování k pondělí bylo lidem ve věku 65 až 69 let dosud podáno přes 100 tisíc dávek, asi 26 600 z nich má dokončeno očkování dvěma dávkami. Kromě chronických pacientů může jít také například o zdravotníky nebo učitele.

Vakcinace už se pozitivně projevila na podílu nakažených, hospitalizovaných i úmrtí této věkové skupiny na celkových počtech. Postupně se registrace otevírala také pro mladší vybrané skupiny zaměstnanců kritické infrastruktury, učitele nebo sociální pracovníky. Z pacientů mají nárok na očkování například lidé léčící se s nádory, cukrovkou, těžkým astmatem či vyžadující dialýzu.