Přibylo 6914 potvrzených případů nákazy, počet očkování byl v sobotu nejvyšší za víkendový den

V sobotu přibylo v Česku 6914 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, o 2207 méně než ve stejný den o týden dřív. Byl to nejnižší sobotní nárůst za poslední tři víkendy. Index epidemického rizika PES klesl ze 73 na 71 bodů, což je nejnižší hodnota od 12. února. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Za uplynulý den zdravotníci aplikovali 16 400 dávek vakcíny, což je o 4400 více než před týdnem a zároveň nejvíc za víkendový den od začátku očkování. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v neděli uvedl, že otevření obchodů před Velikonocemi se neočekává.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Proti novému koronaviru se v Česku očkuje od 27. prosince. Přednostně dostávají vakcínu senioři, zdravotníci a učitelé. Dosud bylo aplikováno 1 068 683 dávek některé ze tří druhů dosud používaných očkovacích látek. Obě potřebné dávky dostalo přes 298 tisíc lidí.

Od začátku loňského března, kdy byl výskyt koronaviru SARS-CoV-2 v Česku potvrzen poprvé, se podle údajů hygieniků nakazilo 1,4 milionu lidí. Zhruba 1,2 milionu se už uzdravilo, naopak 23 226 lidí s prokázaným covidem zemřelo. V březnu dosud zemřelo 2475 nakažených, v průměru 190 denně. V únoru to bylo 144 případů úmrtí za den.

Za letošní březen přibylo ve statistikách zatím 159 tisíc nově nakažených. Nejvíce se epidemie v posledních dnech šíří na Jablonecku a Kolínsku, kde za poslední týden přibylo 1195, respektive 1173 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Přes 1100 nakažených za posledních sedm dní vykazují ještě okresy Česká Lípa, Jindřichův Hradec a Písek.

V sobotu bylo vyhodnoceno téměř 58 tisíc testů

Laboratoře provedly v sobotu 57 700 testů. Přibližně sedm z deseti vzorků bylo prověřeno antigenními testy, které jsou méně citlivé než PCR testy. V mezitýdenním srovnání vzrostl celkový počet testů o tři tisíce.

Podíl pozitivních případů odhalených preventivním testováním v sobotu činil 2,5 procenta, o týden dřív se blížil čtyřem procentům. U takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky covidu-19, podíl pozitivních testů klesl ze 42 procent před týdnem na 38 procent. Mírně nižší byl v sobotu oproti předchozímu týdnu i podíl pozitivních u epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým. Dosáhl 24,2 procenta, zatímco předchozí čtvrtek to bylo přes 25 procent.

Nemocnice nadále čelí mimořádnému tlaku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Na JIP zbývá 12 procent volných lůžek

Nadále čelí velmi vysokému vytížení zdravotnická zařízení. V sobotu bylo v nemocnicích 8365 pacientů s covidem, z toho 1935 v těžkém stavu. Oproti předchozí sobotě vzrostl počet hospitalizací o 222 případů.

K nedělnímu ránu bylo v zemi podobně jako v minulých dnech podle ministerstva volných 12 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) a 25 procent standardních lůžek s kyslíkem. Rezerva neobsazených míst pro covidové pacienty je ještě na reprofilizovaných lůžkách, která jsou za běžného provozu určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Změny v očkování

Až na 42 dní je možné prodloužit rozestupy mezi první a druhou dávkou vakcín od společností Pfizer-BioNtech a Moderna. Očkovací strategie ministerstva zdravotnictví dosud stejně jako příbalové letáky obou látek předpokládá ideální podání druhé dávky po 21 dnech. V případě Moderny je to po 28 dnech.

„Snažili jsme se, aby tam bylo určité rozpětí, které umožní, že se všechny vakcíny, které jsou třeba ve skladě, umožní aplikovat zejména lidem s první dávkou a nebude je nutné schovávat ve skladech na druhé dávky. A smyslem toho bylo i to, aby co nejvíce lidí dostalo pokud možno hlavně tu první dávku, kterou považujeme za velice důležitou,“ popisuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Podle vakcinologů odložení druhé dávky až na šest týdnů nezhorší účinnost a připouští ho i Evropská léková agentura. Třeba v Izraeli, který je světovým lídrem v podílu naočkovaných obyvatel, aplikují od začátku až do teď druhou dávku vakcíny Pfizer-BioNTech po třech týdnech. Vakcinologická společnost o svém novém stanovisku informovala ministerstvo zdravotnictví. V praxi se jím lékaři mohou řídit okamžitě.

AstraZeneca: Spojitost mezi vakcínou a krevními sraženinami se neprokázala

Společnost AstraZeneca v neděli oznámila, že zhodnotila údaje o 17 milionech osob z Evropské unie a Británie naočkovaných její vakcínou proti covidu-19 a nenašla žádné důkazy o spojitosti mezi očkovací látkou a zvýšeným rizikem tvorby krevních sraženin. Řada evropských zemí pozastavila očkování vakcínou AstraZeneca kvůli podezření na její možné vedlejší účinky.

„Pečlivé zhodnocení veškerých dat o bezpečnosti více než 17 milionů lidí naočkovaných v Evropské unii a v Británii vakcínou proti covidu-19 AstraZeneca neprokázalo zvýšené riziko plicní embolie, hluboké žilní trombózy či sníženého množství krevních destiček v jakékoli věkové skupině, u jakéhokoli pohlaví, jakékoli šarže, či v určité zemi,“ uvedla firma ve vyjádření.

Irsko je také zatím poslední zemí, která doporučila dočasně přerušit očkování vakcínou AstraZeneca. Jako důvod uvedlo případy z Norska, kde byli hospitalizováni tři nedávno očkovaní zdravotníci s krvácením, krevními sraženinami a nízkým počtem krevních destiček.

Dánsko a Norsko pozastavily očkování látkou AstraZeneca již ve čtvrtek a brzy je následovaly další země jako Bulharsko, Rumunsko, Island či Thajsko. Rakousko s Itálii přestaly kvůli podezření na nežádoucí vedlejší účinky používat některé šarže vakcíny.

Index rizika na nejnižší úrovni za celý měsíc

Index epidemického rizika PES je na nejnižší hodnotě od 12. února. Oproti předchozímu dni mírně klesly všechny čtyři ukazatele pro výpočet indexu. Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, se snížilo o jednu setinu na 0,93.

Pátému, tedy nejvyššímu stupni rizika odpovídala bodová hodnota indexu PES nepřetržitě od 14. února do tohoto pondělí. Maximem bylo 82 bodů, kterých index za tu dobu dosáhl třikrát. Nejvyšší možné skóre indexu je 100 bodů.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v lednu uvedl, že skóre PES už není pro určování opatření proti šíření covidu-19 relevantní. Klíčovým ukazatelem je obsazenost nemocnic, která zůstává vysoká.

Do Velikonoc se obchody zřejmě neotevřou

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) neočekává otevření obchodů před velikonočními svátky, tedy před prvním dubnovým víkendem. Vláda podle něj nechce vyvolávat nefér očekávání, řekl v neděli v televizi Prima. Už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že po třech týdnech striktních opatření po 1. březnu bude možné uvažovat jen o uvolnění osobního pohybu, například pro sport mimo katastr obcí.

„Okresní lockdown nevím, jestli padne,“ uvedl Havlíček o situaci po 21. březnu. Vláda podle něj bude zvažovat pouze drobné uvolnění v rámci pohybu osob. Nouzový stav, na který jsou opatření navázaná, nyní platí do 28. března. K prodloužení bude vláda potřebovat souhlas sněmovny.

Babiš hovoří o masivním očkování po Velikonocích

Po velikonočních svátcích by měla kapacita očkování proti covidu-19 v Česku stoupnout na sto tisíc dávek denně, ve svém pravidelném nedělním příspěvku na sociálních sítích to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Hlavní cíl je, abychom k 1. dubnu měli prázdné mrazáky, abychom mohli 6. dubna naběhnout na kapacitu sto tisíc vakcín denně,“ uvedl premiér. Poznamenal, že se snižují čekací doby na rezervaci termínu očkování, je třeba ale ještě zrychlit. K očkování se podle premiéra přihlásilo vedle očkovacích center také 3220 ordinací. 

Více testů pro firmy

Havlíček v neděli uvedl, že zaměstnavatelé by mohli své zaměstnance testovat až dvakrát týdně, v pondělí má o tom jednat vláda. Podle vicepremiéra by mohli povinným testováním procházet dokonce i lidé v malých firmách mezi deseti a padesáti zaměstnanci. „Máme samozřejmě prověřeno to, že zde bude dostatečná kapacita samotestů, což je podstatné. Dostali bychom do hry dalších 700 tisíc zaměstanců,“ uvedl.

Další testování ve firmách podporuje také koaliční ČSSD. Šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček v neděli v ČT uvedl, že na pondělní vládě bude chtít otevřít i debatu o částečné uzávěře průmyslu v době Velikonoc. Havlíček ale do průmyslu zasahovat nechce. „Bude to určitě na debatu, chápu i argumenty proti, ale myslím, že by taková věc pomohla,“ argumentoval Hamáček.