Uzavření okresů rozšíření mutací nezabrání, tvrdí viroložka Tachezy

Události, komentáře: Riziko nových mutací koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Uzavření rizikových okresů, kde byl prokázán vysoký výskyt koronavirových mutací, dlouhodobě jejich rozšíření nezabrání. Ve středu to uvedla viroložka Ruth Tachezy v pořadu Události, komentáře s tím, že se stále jedná o adekvátní rozhodnutí, které pomůže úřadům se připravit na rozšíření koronavirových variant. Druhým hostem pořadu byl vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Martin Balík z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Ten varoval před případným otevřením obchodů, o němž uvažuje vláda.

„To, že se uzavřely rizikové okresy, kde byl prokázán výskyt koronavirových variant, bylo adekvátní opatření. To dlouhodobě nezabrání rozšíření varianty, nicméně odklad nám umožní se na to připravit, aby se snížily počty hospitalizovaných,“ uvedla Tachezy. Podle ní lze nevyhnutelně očekávat vyšší výskyt, a to jak nemocných, tak i těžkých případů.

Podle viroložky mezi jednotlivými mutacemi rovněž probíhá boj o to, která z nich bude dominantnější. „Máme je vyselektované. Mutace jsou jednotlivé záměny v písmenkách genomů, které vedou k selekci variant. Ty se v populaci lépe rozšiřují, protože dostaly selekční výhodu. Je to normální evoluce viru a dá se očekávat, že bude pokračovat,“ popsala Tachezy.

Virus podle ní uniká tlaku imunitního systému, složeného z protilátek a specifických buněk, které vznikly v důsledku předchozí infekce nebo vakcinace. „Virus uniká tomuto, a to určuje, jakým způsobem nebo kam se to bude ubírat. Pokud se vyselektuje virulentnější varianta, která může vyvolat větší smrtnost, nebo virus bude slábnout, to nevíme. Může nastat i obojí,“ dodala viroložka.

Obchody by se otevírat neměly, myslí si Tachezy

Mezi nákazou nejpostiženější okresy v Česku patří Cheb, Sokolov a Trutnov. Vláda je kvůli špatné koronavirové situaci uzavřela. Za poslední týden tam přibylo kolem tisíce případů nakažených na sto tisíc obyvatel. Koronavirová situace je vážná i v celém Plzeňském a Královéhradeckém kraji. 

Vláda přitom varuje, že do tří týdnů může situace v celé zemi vypadat stejně jako v nyní nejpostiženějších okresech. Pandemie v Česku sílí. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) plošná opatření nefungují, když je lidé nedodržují. V úterý laboratoře v zemi potvrdily skoro dvanáct a půl tisíce nových nakažených, což je nejvíce od začátku ledna.

Tachezy v pořadu také odsoudila úvahy vlády a opozice o případném otevření obchodů. „Kdybych se podívala na stránky ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí), tak první řádky, které se týkají varování před novými variantami, dávají důraz na to, že se nemá nic otevírat. Stát by se měl spíše připravit například na zaplnění nemocnic,“ řekla Tachezy.

Podobně se k tématu vyjádřil i vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Martin Balík. „Je to paradox, měli bychom si postavit priority. Spekulovat můžeme o řízeném otevření škol při testování a udržování opatření. V této situaci je ale rozvolňování situace nebo otevírání obchodů mimo,“ řekl.

Za horšící se počty nakažených podle něho mohou nakažlivější mutace v zemi a nedisciplinovanost části veřejnosti. Rovněž si postěžoval, že se v Česku málo sekvenuje a neexistuje dostatečné množství dat o tom, nakolik zde byla mutace předtím přítomná.

„Můžeme usuzovat pouze podle toho, co víme z okolních zemí. Když třeba Slovensko reportuje 71 nebo 74 procent a některé nemonice vykazují až osmdesát procent, ukazuje se, že tu ty mutace už dávno jsou. Léčíme britskou mutaci stejně jako to, co jsme léčili předtím. Přitom nevidíme velikého rozdílu v tom, jak ti pacienti vypadají,“ popisuje lékař.

Kapacity nemocnic v uzavřených oblastech jsou vyčerpané

Ministerstvo zdravotnictví nevylučuje izolaci i dalších regionů. Zvažovalo už třeba Tachovsko. Rozhodne rozšíření nové nakažlivější mutace. V postižených regionech je kapacita nemocnic už prakticky vyčerpaná, funguje jen díky transportům pacientů mezi kraji. Limitům se blíží i celý český zdravotnický systém. V nemocnicích je 6171 lidí s nákazou.

Bez přestání roste také počet pacientů ve vážném stavu, v úterý jich bylo 1200. Stát přemýšlí o zapojení nemocnic, které dosud koronavirus neléčily, jako třeba IKEM. Další možností je obnovení pracovní povinnosti mediků a ambulantních specialistů.