Žáci pilotně zkoušejí kloktací sady. Rakouské testy nemusí být efektivní, řekl Babiš

Události: Školy a covid-19 (zdroj: ČT24)

Po více než dvouměsíční pauze by se měli za dva týdny do škol vrátit žáci devátých tříd a maturanti. Po vládě požadovali dodržení termínu i hejtmani při vyjednávání žádosti o nouzový stav. Podmínkou je ovšem pravidelné testování. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje využít stejný typ sad jako v Rakousku, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je jejich efektivita nejistá.

V šibeničním termínu bude muset ministerstvo vnitra podle Jana Hamáčka (ČSSD) objednat testy pro žáky, kteří se vrátí do lavic. Některé školy si už testy nakoupily samy a projekt pilotně zkoušejí na žácích prvních a druhých tříd, kteří se můžou vzdělávat prezenčně.

Patří mezi ně i sedlčanská druhá základní škola. Testovací sady pořídila místní zubařka a v pondělí je poprvé se žáky vyzkoušela v praxi. „Dávám dětem lahvičku, v ní je tekutina. Když ji mají všichni popsanou, tak je oběhneme, vyměníme víčko za trychtýřek a všichni naráz plivou,“ popsala zubařka Laura Roden.

Během hodiny a půl si prvňáci a druháci ve čtyřech třídách odebrali vzorek sami přímo v lavicích. Lékařka se sestrami je pak vyhodnocovaly celé dopoledne. „Máme záchyt mezi pedagogickým personálem i dětmi,“ uvedla Roden.

Jak velký zájem o testování bude mezi deváťáky, kteří by se podle plánu vlády měli vracet spolu s maturanty prvního března, ještě nevědí. V případě prvních a druhých ročníků dalo souhlas 80 procent rodičů. „V návratu devátých tříd si dovedu představit opatrnost. Musel by být vytvořený nějaký opatrnější postup, časový pořadník, museli bychom mít větratelnou místnost a tak dále,“ vyjmenoval ředitel sedlčanské školy Jaroslav Nádvorník.

Žádost o souhlas s instrukcemi po dětech rodičům posílali i na základní škole na Praze 9. I tady chtějí vyzkoušet testy na podobném principu. „U nás se objevila britská mutace, takže jsme najednou měli vysoký počet nakažených pedagogů i dětí. Jsme rádi, když touto cestou bude možné infekci zpomalit nebo úplně zastavit,“ řekla ředitelka ZŠ Litvínovská Věra Cyprichová. Děti si ale v tomto případě udělají test doma, rodiče je do školy budou moct poslat jen s čestným prohlášením o negativním výsledku.

Účinnost testů z kraje nosu je podle Babiše nejasná

Od března se plošně budou používat testy jako v Rakousku, kde si žáci ve školách provádějí samoodběry z okraje nosu. „Jsou to testy, kde předtím není potřeba nejíst, nepít, nekouřit a musí splňovat určitá kritéria,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Rakousko doteď otestovalo asi 470 tisíc žáků a pozitivita je jen 180, takže je velká debata o efektivitě testů,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministra školství by i proto měli být žáci testováni antigenními i přesnějšími PCR testy.

Takové si vyzvedli maturanti ze Slovanského gymnázia Olomouc. Doma jim stačí vykloktat. „Zítra bude centrální svoz a během zítřka by měli i zjistit, jak testy dopadly. Musí se zaregistrovat na určitém portálu a pak dostanou zprávu, jestli test byl pozitivní, nebo negativní,“ řekl v pondělí ředitel gymnázia Radim Slouka.

Právě u PCR testů by ale mohl být problém s kapacitami laboratoří. Za den v současnosti zvládnou vyhodnotit kolem 60 tisíc vzorků celkem.

Školy často patří mezi ohniska nákazy

Infekce více zasahuje mateřské školy, které nejsou uzavřené. Na těch základních, kam chodí jen prvňáci a druháci, se nemoc vyskytuje omezeněji. V první třídě ve škole v Dolních Břežanech se nákaza objevila před deseti dny, jako první onemocněla učitelka. Třída ale do karantény nešla, podle hygieniků pro to podle informací ze školy nebyl důvod.

„Všichni, včetně paní učitelky, měli náležitě zakrytá ústa a nos celou dobu,“ odůvodnila mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová. O výskytu přesto ředitelka školy Iva Fischerová rodiče informovala. „Poprosila jsem je, aby další den nechali děti doma a šli na antigenní testy,“ řekla Fischerová. Z 12 testů jich bylo pozitivních šest. Hygienici pak raději zavřeli obě první třídy. Hlavně kvůli nejistotě, jestli děti měly skutečně roušky po celou dobu.

Kvůli snahám o zamezení šíření nemoci míří do škol v uzavřených okresech respirátory určené pro učitele a zaměstnance. V šesté základní škole v Chebu jich dostali 270. Škola stále ještě funguje, u dětí se objevila nákaza zatím výjimečně a celé třídy do karantény nemusely. Hygienici tu ale kvůli nákaze úplně zavřeli školní jídelnu. „V současné době mám nemocných šest kuchařek a dvě učitelky,“ uvedla ředitelka Štěpánka Dostálová.

Školy ohnisky nákazy jsou, třeba ve Středočeském kraji ale počet nakažených učitelů a žáků zatím hygieniky neznepokojuje. „Základních škol máme ve středních Čechách celkem 635 a z toho v 57 máme výskyt, takže také to není nějaké velké číslo,“ uvedla Šalamunová.

Údaje o tom, kolik škol je koronavirem aktuálně zasaženo, k dispozici nejsou. Podle dat získaných Českou televizí z krajských hygienických stanic se ale v minulém týdnu s nákazou potýkalo přes 700 mateřských a víc než 400 základních škol.