Laboratoř potvrdila tři případy jihoafrické varianty koronaviru v brněnské školce

V Brně se potvrdila takzvaným sekvenováním jihoafrická mutace koronaviru u tří případů z mateřské školy. Na Twitteru to uvedl ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý. Podle něj se laboratoři zároveň potvrdilo, že má k dispozici způsob, jak jihoafrickou mutaci analyzovat do dvou hodin. Jihoafrická varianta je výrazně nakažlivější a podle odborníků snižuje účinnost některých vakcín a léků na covid-19.

Podezření se ve školce objevila v první polovině února, nyní je zavřená. Hygienici prověřovali ve školce čtyři podezření na jihoafrickou mutaci – u dvou dětí a dvou učitelek. Vzorky ale odebírá více laboratoří. Tři odebrala právě Elisabeth Pharmacon.

Sekvenace je podrobná genetická analýza viru, která mutaci potvrdí, nebo vyvrátí. „Laboratoře Elisabeth Pharmacon právě potvrdily sekvenováním jihoafrickou mutaci u všech tří avizovaných vzorků z brněnské školky. Zároveň bylo potvrzeno, že máme k dispozici rychlý způsob, jak analyzovat jihoafrickou mutaci do dvou hodin několikabodovou analýzou podezřelých vzorků,“ uvedl Šerý.

V Jihomoravském kraji se objevilo pět podezření na jihoafrickou variantu viru. Kromě čtyř ve školce se jedno týkalo ženy, která se vrátila ze zájezdu na Zanzibar. V zemi je ale i několik dalších případů podezření na jihoafrickou mutaci. První nákaza touto variantnou koronaviru byla v Česku potvrzena ve čtvrtek.