Meteorologové varují před sněžením a místy až extrémní ledovkou. V dalších dnech přijdou silné mrazy

Meteorologové varují před sněžením a místy až extrémní ledovkou (zdroj: ČT24)

Od nedělního večera má ve většině Česka s výjimkou Jihomoravského a Zlínského kraje znovu sněžit, do rána může napadnout až patnáct, výjimečně i dvacet centimetrů sněhu. Na jihu země, zejména na Moravě, stále hrozí v neděli i v pondělí ráno silná nebo velmi silná ledovka, která může být v některých oblastech na jihovýchodě extrémně nebezpečná. V aktuální výstraze to v neděli dopoledne uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nadcházející týden počasí ovlivní také silné mrazy.

Meteorologové uvedli, že během neděle se hlavně v jižní polovině území může vyskytnout zmrzlý nebo mrznoucí déšť, při kterém se bude tvořit i velmi silná ledovka. Nejsilnější ledovku čekají odpoledne a večer na jihovýchodě republiky, v některých oblastech bude nejsilnější až v noci na pondělí. V západní polovině země skončí výstraha na ledovku v neděli večer.

Kvůli extrémní ledovce může být chůze i jízda autem téměř nemožná, upozornili meteorologové. Hrozí úrazy a častější nehody, lze čekat výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování i zdravotnických služeb. Mohou padat nebo se lámat stromy, stožáry a dráty elektrického vedení. „Doporučuje se pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem,“ uvedl už v sobotu ČHMÚ. Škody na stromech i drátech elektrického vedení může způsobit i těžký mokrý sníh.

Silnice jsou už na některých místech špatně sjízdné a namrzající déšť už během neděle zkomplikoval dopravu například na jihu Moravy. Kvůli namrzlému trakčnímu vedení se dopoledne omezila spojení z Brna na hlavním železničním koridoru ve směru na Slovensko a Rakousko. Opatrně musí kvůli ledovce či sněžení jezdit také řidiči v dalších regionech a některé silnice byly kvůli ledovce uzavřené. Policisté evidují i zvýšený počet nehod na silnicích.

Silná ledovka se tvořila také ve Zlínském kraji či v jižní části Vysočiny. Se zvýšenou opatrností byly sjízdné silnice na severu Čech. V Libereckém kraji komplikovala dopravu místy ujetá vrstva zledovatělého sněhu ve vyšších polohách. Kvůli výstraze meteorologů na novou sněhovou pokrývku se od večera preventivně zavře úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova na Jablonecku a dále na hraniční přechod s Polskem, a to pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny.

Na východě Čech na horských silnicích leží místy zledovatělý sníh. V několika okresech Královéhradeckého kraje, na Jičínsku, Rychnovsku, Trutnovsku či Náchodsku, komplikovaly dopravu vlivem silného větru také sněhové jazyky nebo závěje.

Sněhové jazyky a závěje se tvořily i v severních oblastech Olomouckého kraje. Silničáři před nimi varovali například na horské silnici II/369 mezi Ostružnou a Ramzovou na Jesenicku. Kvůli silné ledovce byla odpoledne uzavřena například silnice III/36711 mezi Bedihoští a Výšovicemi na Prostějovsku. V Moravskoslezském kraji byly silnice sjízdné s maximální opatrností v Jeseníkách na Bruntálsku a v Beskydech na Frýdecko-Místecku.

Ve frýdecko-místecké části Skalice havaroval dopoledne autobus s 25 cestujícími. Skončil v příkopu opřený o železobetonový sloup elektrického vedení. Nikomu se nic nestalo.  

Teploty můžou klesnout až k minus patnácti

Zatímco na jihu a jihovýchodě bude během noci na pondělí padat ještě mrznoucí déšť, na severu a také na severovýchodě bude dál vydatně a místy i trvale sněžit. Do rána by mělo napadnout sedm až patnáct centimetrů sněhu. Ojediněle, třeba v Jeseníkách a také v Krušných horách, to může být až kolem dvaceti centimetrů.

V dalších dnech očekávají meteorologové silné mrazy, kdy teploty mohou během noci podle týdenní předpovědi počasí klesnout až k minus 15 stupňům Celsia. Teploměr bude většinou ukazovat pod nulou i přes den.

Během příštího týdne je třeba počítat také se sněžením. Nejvíce by mělo napadnout ve středu a také ve čtvrtek. Hlavně na severu a severovýchodě, tam může přibýt i kolem deseti centimetrů nového sněhu.