Thomayerova nemocnice zaplatila pokutu 300 tisíc, kvůli dodatku ke smlouvě místo nového tendru

Thomayerova nemocnice zaplatila pokutu 300 tisíc korun, kterou jí udělil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČT to řekl její mluvčí Petr Sulka. Nemocnice měla původně zaplatit sankci 600 tisíc za to, že uzavřela dodatek ke smlouvě na dodávky tepla a správu související infrastruktury místo toho, aby vypsala nový tendr. Úřad následně částku snížil na polovinu s tím, že šlo o obtížnou právní problematiku.

„Thomayerova nemocnice se nakonec rozhodla, že v daném případě správní žalobu podávat nebude a pokutu již uhradila,“ sdělil na dotaz ČT mluvčí nemocnice Petr Sulek. Důvodem je podle něj fakt, že šlo o komplikovanou problematiku výkladu nového paragrafu zákona o zadávání veřejných zakázek. Podle něj nesmí zadavatel tendru umožnit podstatnou změnu už uzavřené vysoutěžené smlouvy, aniž by vypsal soutěž novou.

Toto ustanovení měla nemocnice podle ÚOHS porušit, když v roce 2017 uzavřela dodatek k rok staré smlouvě na dodávky tepla. Podle Sulka ho nemocnice uzavřela kvůli haváriím vodovodního potrubí. Nebylo prý jasné, kdo má havárie řešit – jestli nemocnice, která spravuje potrubí se studenou vodou, nebo firma, která spravuje potrubí s teplou vodou.

Obtížný výklad zákona

Antimonopolní úřad udělil Thomayerově nemocnici za nevypsání nového tendru pokutu 600 tisíc korun. Nemocnice podala rozklad k předsedovi úřadu. Nesouhlasila s ní jednak proto, že podle ní nešlo o podstatnou změnu, ale také proto, že správu vodovodů musí provádět jedna firma. Tehdejší předseda ÚOHS Rafaj nakonec pokutu snížil na polovinu.

Nemocnice i šéf antimonopolního úřadu se shodli, že šlo o hraniční problematiku a obtížný výklad zákona. Právě tím Rafaj zdůvodnil výrazné snížení pokuty. „Dostali jsme se bohužel do pozice jakéhosi ‚průkopníka‘ a je jasné, že až na našem případu si orgán dohledu sám ujasňoval, jaké jsou vlastně limity pro použití daného velmi nejasně formulovaného ustanovení,“ shrnuje Sulek.