Místopředsedu fotbalové asociace Berbra poslal soud do vazby

Místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra poslal soud podle informací ČT do vazby. Kvůli možnému ovlivňování svědků do ní míří také ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vazbu celkem pro čtyři z 20 lidí, které policie v pátek obvinila v souvislosti s údajným ovlivňováním výsledků fotbalových zápasů. Zbylých patnáct lidí podle Bradáčové policisté propustili už v sobotu.

Je otázkou, co uvalení vazby na Berbra bude pro český fotbal znamenat. Mluvčí FAČR Michal Jurman v pátek uvedl, že předseda asociace Martin Malík se k situaci vyjádří v pondělí. Média Berbra dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí.

Policisté v pátek zasahovali na několika místech republiky včetně sídla fotbalové asociace na pražském Strahově. S 13 lidmi zahájili trestní stíhání pro podezření z přijetí úplatku. Za přijetí úplatku hrozí obviněným až čtyři roky vězení.

Kromě Berbra a Rogoze mají být mezi stíhanými také rozhodčí Petr Klupák či Michal Káník, který už v minulosti figuroval v jiné kauze ovlivňování výsledků.

Server isport.cz v sobotu zmínil i jména dalších rozhodčích, konkrétně Jiřího Houdka, Miloše Vitnera, Tomáše Grimma, Marka Janocha, Roberta Hájka, Michala Myšku, Zdeňka Kovala, Jiřího Kříže, Pavla Vlasjuka, Jana Cihláře a Jiřího Musila. Domovní prohlídku provedli policisté podle serveru také u bývalého funkcionáře Martina Svobody přezdívaného Chřestýš.

Vrchní státní zastupitelství v Praze, které kauzu dozoruje, se nevyjádřilo k totožnosti žádného z obviněných.

Berbr je považován za jednoho z nejmocnějších mužů českého fotbalu.

Někdejší mezinárodní rozhodčí byl za minulého režimu příslušníkem StB, jako řidič pracoval u plzeňské dopravní policie.

Po ukončení rozhodcovské kariéry v roce 2000 působil jako delegát i člen komisí sudích. Jeho jméno bylo v minulosti zmiňováno v několika korupčních aférách, potrestán ale nikdy nebyl. Postupně si vybudoval značný vliv, jeho oponenti mu vyčítají mafiánské praktiky. Na několik kritiků Berbr se svou manželkou Dagmar Damkovou podali žaloby, většina z nich byla zamítnuta.

Berbr je od roku 2011 členem výkonného výboru FAČR, místopředsedou asociace je od roku 2013. Je také dlouholetým předsedou Plzeňského krajského fotbalového svazu.