Vláda bude ve středu schvalovat vyhlášení nouzového stavu, předpokládá Babiš

Události: Šíření koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že mimořádné jednání vlády bude ve středu schvalovat vyhlášení nouzového stavu. Řekl to v předvolební diskusi televize Nova. Návrh předloží ministr zdravotnictví Roman Prymula. Počet nově nakažených koronavirem stále stoupá, za 27. září byl největším nedělním nárůstem v Česku od začátku epidemie. Přibylo 1305 případů, předchozí neděli jich bylo 985. Nemocnicím v Česku dochází lék remdesivir na těžké formy nemoci covid-19. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál na základě informací Sekce nemocničních lékárníků.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

„Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády,“ řekl Prymula Respektu na otázku, zda bude nouzový stav požadovat.

O opětovném zavedení nouzového stavu kvůli koronaviru s Prymulou již mluvil Babiš i místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Parametry nouzového stavu budou na Prymulovi, řekli.

Tento krok podporují i ředitelé některých nemocnic. Nouzový stav by podle nich zjednodušil nakupování ochranných pomůcek. Většina zařízení má zásoby na dva až tři měsíce.

Opozice je proti

Představitelé dvou nejsilnějších opozičních stran ODS a Pirátů Petr Fiala a Ivan Bartoš v pondělní debatě vládu kritizovali za zvládání koronavirové krize. Podle Fialy nejsou pro vyhlášení nouzového stavu splněny podmínky. „Jestli vláda hrozí nouzovým stavem, tak opatření, která přijal nový ministr zdravotnictví, jsou zřejmě neúčinná,“ poznamenal. Vládě vyčítali i způsob komunikace a zveřejňování přijímaných opatření.

Záměr vyhlásit nouzový stav zatím opoziční strany nepodpořily. Vojtěch Filip, předseda KSČM, která vládní koalici toleruje, sdělil, že o dalším postupu se komunisté poradí v úterý ve stranických orgánech a v poslaneckém klubu. Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že nyní k vyhlášení nouzového stavu nevidí důvod.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová sdělila, že doposud nezaznamenala žádné zdůvodnění nutnosti vyhlášení nouzového stavu a k čemu ho vláda chce konkrétně využít. Vyhlášení nouzového stavu je podle ní „přiznání absolutního nezvládnutí situace, čemuž se dalo předejít“.

Bartoš poznamenal, že opozici chybí od vlády informace, data a čísla. „V první řadě chceme vědět, proč vláda k takto razantnímu opatření opět přistupuje,“ uvedl na dotaz, zda Piráti nouzový stav ve sněmovně podpoří.

Předseda lidovců Marian Jurečka bude chtít jasné zdůvodnění případných opatření, která by byla v nouzovém stavu zavedena. Poznamenal, že zatím žádné návrhy nezná. Babišovi vyčetl, že přes opakované výzvy nepozval předsedy stran k poradě nad aktuální situací.

O potřebě znovuzavedení nouzového stavu vládní představitelé začali mluvit zhruba od poloviny září. Prymula ještě jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví před týdnem řekl, že je namístě zvažovat vyhlášení nouzového stavu. Následně v úterý po svém uvedení do úřadu ministra médiím řekl, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné. Nevyloučil ale tehdy, že by si to situace mohla vyžádat za jeden či dva týdny. 

Hamáček v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že vyhlášení nějaké formy mimořádného stavu by bylo potřeba zvážit, pokud by došlo k výpadku zdravotnického personálu. V pořadu uvedl, že stát zatím zvládá situaci kolem covidu-19 standardními prostředky.

Prymula podle Respektu zvažuje vyhlášení nouzového stavu i kvůli předchozím právním sporům kolem opatření, která na jaře vyhlašovalo ministerstvo zdravotnictví. Soud 23. dubna rozhodl o zrušení čtyř opatření ministerstva, která omezila volný pohyb, maloobchod či služby v provozovnách. Vláda pak musela omezení přijmout jako krizová opatření v nouzovém stavu.

Počty stále narůstají

Celkem bylo od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, zaznamenáno 64 597 nakažených. Aktuálně nemocných je 32 723, což je o zhruba 1500 více než celkový počet lidí, kteří se dosud z covidu-19 vyléčili.

Neděle obvykle patří ke dnům v týdnu, kdy je kvůli nižšímu počtu provedených testů množství nových případů nízké. Nynější nárůst je jedním z nejvyšších víkendových přírůstků vůbec. Výrazný byl i nárůst za sobotu 26. září, kdy bylo potvrzeno 1983 případů nemoci, což byl druhý nejvýraznější přírůstek o víkendovém dni od 1. března.

Nemoc má u většiny lidí lehčí průběh. V poslední době však v Česku značně vzrostlo množství hospitalizovaných i zemřelých. Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, se podle posledních údajů ministerstva k sobotě zvýšil od začátku září zhruba pětinásobně na 802. Na více než pětinásobek stoupl i počet hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu. Podle ministerstva jich je 181. Jen za tento týden už přibyly v nemocnicích téměř tři stovky nakažených.

Prymula: Mnozí by měli být jinde než v nemocnicích

Některá lůžka pro akutní pacienty jsou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly obsazena lidmi, kteří akutní péči nepotřebují. „Hospitalizujeme spoustu sociálních pacientů, kteří by měli být v úplně jiných zařízeních, ne v zařízeních akutní lůžkové péče. A když to nějakým způsobem kvantifikujeme teď u covidu, tak to je plných 40 procent pacientů,“ řekl v neděli v pořadu Partie televize Prima.

O víkendu leželo s koronavirem v nemocnicích přes osm set lidí. Na odděleních ARO a JIP je volná zhruba pětina lůžek.

„Pokud chceme tu epidemii –⁠ nechci říct zastavit –⁠ ale vrátit do podoby, která je pro nás manažovatelná, tak potřebujeme, abychom ty počty pacientů opravdu srazili. Protože jinak to bude na vrub všech ostatních diagnóz,“ uvedl Prymula.

Částečně omezit péči už kvůli nákaze musela třeba uherskohradišťská nebo chrudimská nemocnice. Ministr proto plánuje nová opatření. Během tohoto týdne sníží počet osob na hromadných akcích na 10 až 20. Výjimku by ale mohly mít kulturní akce nebo svatby. A v úterý projedná s Robertem Plagou zavedení distanční výuky na středních školách.

Epicentrem nákazy zůstává Praha

Počet úmrtí lidí nakažených koronavirem od začátku epidemie v Česku již dosáhl 606. Od začátku září narostlo množství zemřelých o více než dvě pětiny. Za sobotu přibylo 14 zemřelých a v neděli dalších sedm. Jen za tento týden zatím zemřelo přes osm desítek nakažených.

Případů covidu-19 přibývá nyní nejvýrazněji v Praze a okolí. Největší nárůst byl za posledních sedm dní podle údajů ministerstva v okrese Praha-západ se zhruba 227 případy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V Praze přibylo za uplynulý týden přes 219 případů a v okrese Praha-východ 212. Přibližně 219 nakažených za uplynulý týden bylo také v okrese Náchod a v okrese Uherské Hradiště jich bylo přes 217.

Nemocnice by mohly být brzy bez remdesiviru

Ministr zdravotnictví Roman Prymula ohledně docházejícího remdesiviru sdělil, že jeho úřad dojednává s výrobcem léku, americkou firmou Gilead Sciences, dodání další várky léku do konce tohoto týdne.

„Zpřísnila se indikace (důvody pro použití léku, pozn. red.) a jednáme s firmou Gilead o dodávce léku, která by měla dorazit v průběhu tohoto týdne,“ oznámil Prymula. Také ředitel české pobočky Gilead Sciences Pavel Březina řekl rozhlasu, že se snaží remdesivir dostat do Česka ještě do konce září.

Pokud by nedorazila další dodávka, současné zásoby léku by byly podle Balíka spotřebovány příští týden. „Jde o značný problém, protože lék je ověřen pro rychle se rozvíjející formy koronavirové infekce a pro pacienty, kteří potřebují být napojeni na kyslík,“ řekl rozhlasu lékař.

Sekce nemocničních lékárníků kvůli poklesu zásob remdesiviru zveřejnila na svém webu podmínky použití léku pro případ, že by ho byl v nemocnicích nedostatek. Mezi indikacemi pro podání remdesiviru podle lékárníků je, že pacient není na plicní ventilaci a nemá příznaky covidu-19 déle než pět dní.