Stát pandemii zvládá, míní Hamáček. Připustil ale, že by v budoucnu mohl vyhlásit nouzový stav

Otázky Václava Moravce: První část (zdroj: ČT)

V uplynulém týdnu se změnilo personální rozložení na ministerské šachovnici. Rezort zdravotnictví opustil Adam Vojtěch a nahradil ho epidemiolog Roman Prymula (za ANO). Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) změnu vítá, zlepšila se podle něj komunikace ze strany ministerstva zdravotnictví. Šéf nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala si naopak na komunikaci stěžuje. Podle Hamáčka stát pandemii zvládá. V případě naplnění kapacity lůžek nebo chybějícím personálním silám by ale musela vláda uvažovat o nouzovém stavu.

Vyhlášení nouzového stavu nicméně podle Hamáčka aktuálně nehrozí. Pokud by se otázka jeho zřízení dostala na stůl, tak spíše v řádech týdnů než dnů. „Pokud by se ukázalo, že je velký výpadek na straně zdravotnického personálu, tak bychom museli uvažovat o vyhlášení nouzového stavu,“ řekl. 

Lékařů bylo podle dat zveřejněných Českou lékařskou komorou k 19. září aktuálně nakaženo 259, o měsíc dřív čtyři. Mezi zdravotními sestrami se počet nakažených zvýšil od 20. srpna ze tří na 433.

Stát situaci podle slov šéfa Ústředního krizového štábu zvládá standardním způsobem. „Celková lůžková kapacita zatím stačí,“ řekl. Záležet bude na vývoji počtu nákaz. I po personální stránce zatím zdravotnictví má situaci pod kontrolou.

Na případ lůžkové nouze se chystá hlavní město. Pražský magistrát oznámil, že vytipoval lůžka pro pacienty s lehčím průběhem covidu-19. Zázemí by mohly nabídnout prostory Městské nemocnice následné péče ve Vysočanech, jedno patro Domova pro seniory Zahradní město a jeden prázdný pavilon Psychiatrické nemocnice Bohnice, uvedl magistrát v tiskové zprávě.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Klíčový bude podle Hamáčka vývoj v následujících třech týdnech. „Kritické scénáře ukazovaly na velký problém někdy v polovině října, tam ale zatím snad nejsme,“ uvedl. Zároveň ale dodal, že v případě exponenciálního růstu by mimořádná opatření mohla přijít dřív.

Pesimistické scénáře se ale podle Hamáčka zatím nenaplňují, křivka nárůstu se totiž v posledních dnech zpomalila. To podle ministra ukazuje, že jsou dosavadní přijatá opatření účinná.

obrázek
Zdroj: ČT24

Změna v čele ministerstva zdravotnictví

Novým šéfem rezortu zdravotnictví se stal Roman Prymula (za ANO). Nahradil tak Adama Vojtěcha, kterého kritizovala opozice. Vadila jí především chaotická komunikace. Ta se s příchodem Prymuly ale podle Petra Fialy nezlepšila. 

Naopak Hamáček si nové vedení ministerstva pochvaluje. Podle odstoupivšího Vojtěcha to byl přitom právě Hamáček, který se vůči jeho práci často ozýval. „Podporu od šéfa koaliční ČSSD Jana Hamáčka jsem neměl, byly tam i osobní útoky,“ řekl Vojtěch v rozhovoru pro server iDNES.  

Prymula v nové pozici začal úřadovat rázně. Už dříve upravil například otevírací dobu barů, hospod a restaurací. V neděli pak v televizi Prima řekl, že předpokládá omezení volnočasových aktivit na deset až dvacet lidí. 

Neočekává také, že by se v rámci opatření proti koronaviru uzavíraly základní školy, pravděpodobný je ale podle něj přechod středních škol na dálkovou výuku.

Plošná opatření na vysokách školách

Právě školství je přitom palčivým problémem v kontextu plošných opatřeních. Prymula uvedl, že distanční výuka na vysokých školách by měla platit aspoň měsíc. Pro nové studenty v prvním ročníku by měla být možná kombinovaná výuka.

Vedení univerzit i studenti postupy státu kritizují. Fiala, který působil jako rektor Masarykovy univerzity, protestní hlasy chápe.

„Je to zbytečný zásah státu do něčeho, co funguje,“ řekl. Jako příklad uvedl postup právě Masarykovy univerzity, která se ohradila proti plošným zákazům hygienické stanice. Brněnská univerzita podle něj sama vytvořila sofistikovaný systém na vyrovnání se s koronavirem.

Protestovanost

Byť se počet provedených testů za den výrazně zvyšuje, stále podle opozice i vládních představitelů není současný stav optimální. Roman Prymula uvedl, že se aktuálně testuje kolem 23 tisíc lidí denně. Ideální číslo by bylo 30 tisíc, řekl Hamáček v České televizi.

To se podle ministra zdravotnictví Prymuly podaří v řádu dnů. Posílí se také trasování, do kterého se zapojí 660 profesionálních telefonistů z call center.