Česko má jedna z nejhorších koronavirových čísel v Evropě. Opatření má však podle vědců z Oxfordu jen mírná

Vladimír Piskala o šíření koronaviru v Evropě (zdroj: ČT24)

Česká republika je z hlediska rychlosti šíření koronaviru v posledních sedmi dnech třetí nejhorší v Evropě. Více přírůstků na 100 tisíc obyvatel má jen Černá Hora a Andorra. Podle indexu vládních opatření, ve kterém vědci z univerzity v Oxfordu porovnávají jednotlivé země, jsou ale opatření v Česku jen mírná.

Ke zpřísňování vládních opatření v souvislosti s nákazou se uchyluje většina evropských států. Index opatření zpracovávají odborníci z univerzity v Oxfordu a indikuje například svobodu shromažďování, otevření škol nebo povinnost nosit roušky. Česká republika podle něj spadá spíše k zemím s mírnějšími opatřeními.

Naopak sousední Německo je přísnější. Fotbalová Bundesliga se tam hraje bez diváků. Při příchodu do restaurace pak musí host vyplnit formulář s osobními údaji, které podnik využije k trasování, pokud by se objevila nákaza.

Přísnější je i Velká Británie a Irsko. V Británii platí na veřejnosti zákaz shromážďování více než šesti osob. Na svatbách pak může být jen 15 lidí, na pohřbech třicet. Premiér Boris Johnson při zhoršení situace uvažuje i o úplném vypnutí ekonomiky podobně jako na jaře.

Index vládních opatření v boji proti koronaviru
Zdroj: ČT24

Unikátní Švédsko

Výrazně jinou cestou jde od jara Švédsko, které jako jedna z mála zemí nevypnulo ekonomiku a vydalo se cestou promořování obyvatelstva. Švédsko má podobný počet obyvatel jako Česká republika, dosud tam zemřelo s koronavirem desetkrát více lidí než u nás, tedy přes pět tisíc. V současnosti má ale přírůstek nakažených nižší.

Ve Švédsku platí důsledný zákaz shromažďování nad 50 lidí. Týká se demonstrací, náboženských setkání, sportovních i kulturních akcí. Ostatní způsoby omezení pandemie jsou ve formě doporučení, které ale Švédové odpovědně dodržují. Za poslední týden přibylo 1200 nakažených, což je šestkrát více oproti týdnu předchozímu. Týká se to především Stockholmu a okolí. I proto vláda zvažuje další opatření.

Počet nově nakažených covidem-19 v České republice
Zdroj: ČT24

Rekordní nákaza v České republice

Za posledních sedm dní v Česku přibylo 133 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Rychleji se v současnosti virus šíří jen v Černé Hoře, která má 331 nakažených lidí na 100 tisíc obyvatel. V přepočtu na obyvatele pak Česko předběhlo i větší Španělsko a Francii.

Ve Francii je číslo na 112, ve Španělsku pak 82 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Česká republika výrazně vyčnívá i v rámci střední Evropy. Nejblíže je Česku Rakousko s 55 případy, Polsko a Slovensko pak spadají do nejmírnější kategorie. V obou zemích vychází zhruba 15 případů nákazy koronavirem na 100 tisíc obyvatel. Obecně se Evropa pohybuje okolo přírůstku 50 případů na 100 tisíc obyvatel.

Počet nově nakažených covidem-19 v Evropě za posledních 7 dnů
Zdroj: ČT24

Pro Německo rizikoví

Německo považuje většinu České republiky za rizikovou, bezpečné jsou z pohledu západních sousedů pouze Ústecký a Moravskoslezský kraj. Lidé ze zbytku Česka musejí mít při cestě do Německa platný negativní test, nebo nastoupit do karantény.

Němci se při zavádění opatření vůči dalším zemím rozhodují podle počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dnů. Pokud je to více než 50, země se může dostat na seznam rizikových oblastí.

Na začátku září se ještě většina České republiky pohybovala pod touto hranicí. Za posledních sedm dnů je už však ve většině okresů republiky více než 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nejlépe je teď na tom Most s 26 nakaženými, nejhůře potom Praha, kde vychází 218 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Omezené cestování

Ze sousedních zemí se Češi zatím bez omezení dostanou jen do Polska a Rakouska, i Vídeň ale v nejbližších dnech zařadí Prahu mezi rizikové oblasti. V oranžových zemích je potřeba karanténa nebo negativní test na covid-19. Například v Belgii je nutné obojí.

Omezení cestování v Evropě v souvislosti s koronavirem
Zdroj: ČT24

Jako turista se Čech vůbec nepodívá do Dánska, Maďarska nebo Černé Hory. Neplatí to však pro lidi, kteří tam studují nebo pracují za dodržení daných podmínek.