TÉMA

Oxford

Lidé s psychózou mohou trpět jinými nemocemi, ukázala rozsáhlá studie

Lidé, jimž je poprvé diagnostikována psychóza, by podle psychiatrů měli vždy podstoupit skenování mozku. Mohlo by to podle nich vyloučit jiné nemoci a umožnit urychleně zahájit léčbu.
1. 8. 2023|

Jáchym Topol představil v Oxfordu překlad Citlivého člověka

Jáchym Topol patří mezi nejpřekládanější české spisovatele současnosti. Na půdě Oxfordské univerzity nyní osobně představil anglický překlad svého zatím posledního románu Citlivý člověk. Rozšířil tak nepříliš početnou řadu překladů současné české literatury dostupných čtenářům ve Velké Británii.
15. 2. 2023|

Trussová chce nízké daně, co nejmenší regulaci a tvrdou zahraniční politiku

Britská ministryně zahraničí Elizabeth Trussová, která byla zvolena novou šéfkou Konzervativní strany, a stane se tak britskou premiérkou, podle médií v mnohém připomíná svou někdejší předchůdkyni Margaret Thatcherovou. Vzešla přitom z levicového prostředí a prakticky celý život se postupně posunovala doprava, až k thatcherovskému křídlu britských konzervativců.
5. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 08:48|
Doporučujeme

Vědci nalezli nejstarší fosilii predátora. Vypadal jako pochodeň s chapadly

Britští vědci objevili zkamenělinu stovky milionů let starého živočicha, o kterém se domnívají, že byl nejstarším dosud nalezeným predátorem. Mořského lovce, který svou kořist chytal chapadélky a nejspíš patřil k žahavcům, pojmenovali po britském přírodovědci Davidu Attenboroughovi.
27. 7. 2022Aktualizováno30. 7. 2022, 15:01|

Západ musí přejít do protiútoku, bránit se Putinovi nestačí, varovali Votápek a Kelin

Politika Západu vůči Rusku by se měla změnit, myslí si historik a bývalý člen Rady vlády pro národnostní menšiny Alexej Kelin i analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul Česka v Petrohradu Vladimír Votápek (Piráti). Považují za důležité se režimu Vladimira Putina postavit a nikoliv se jen bránit. Oba nakonec doufají, že i přes velké ztráty Ukrajina ve válce zvítězí. Kelin a Votápek byli hosty Otázek Václava Moravce.
26. 6. 2022|

Evropský tokamak vytvořil rekord. Umělé slunce vyrobilo 59 megajoulů energie

Vědci a inženýři konsorcia EUROfusion dosáhli na fúzním zařízení Joint European Torus (JET) u Oxfordu ve Velké Británii nový rekord. Dokázali tam vyrobit pomocí fúzní energie 59 megajoulů, což podle nich ukazuje, jak velký je potenciál této technologie.
9. 2. 2022|

Čtrnáct let Cara lesů na tisíci stranách. Česky vychází druhý svazek Janáčkovy monografie

Česky poprvé vychází i druhý díl obsáhlé dvoudílné monografie Leoše Janáčka. Napsal ji renomovaný britský muzikolog a také jeden z předních světových propagátorů skladatelova díla John Tyrrell. Spoluautorem knihy je také muzikolog a expert na Janáčka Jiří Zahrádka, který se autorsky podílel na vybraných kapitolách a zajistil odborný dohled nad českým vydáním.
3. 1. 2022|

Vědci hledají, jak vakcíny chrání před dlouhým covidem. Mohlo by to být lepší, upozorňují

Že vakcíny jsou zatím tou nejlepší obranou proti covidu-19, prokazují desítky studií a také zkušenosti z praxe. Ale zatím nepříliš dobře známou oblastí je, jak dokážou snižovat hrozbu takzvaného dlouhého covidu –⁠ tedy dlouhodobých problémů, které se často po překonání nemoci objevují někdy po celé měsíce.
30. 11. 2021|

Brzy můžeme na Marsu narazit na stopy života, pozor ale na falešné fosilie, varují vědci

Nová studie varuje výzkumníky Marsu, kteří tam pátrají po stopách života, že se mohou dočkat nepříjemného překvapení. Život, na nějž na rudé planetě narazí, totiž podle astrobiologů z Edinburgu a Oxfordu vůbec nemusí být živý. Struktury podobné zkamenělinám totiž vznikají při zcela neživých chemických procesech a badatelé už na zavádějící usazeniny narazili i na naší planetě.
18. 11. 2021|

Čelisti, díl nultý: archeologové popsali první známý případ žraločího útoku na člověka

Útoky žraloků na lidi nejsou žádným moderním fenoménem, ukázal výzkum oxfordských archeologů. Ti našli důkazy o nejstarším prokázaném případu – odehrál se před třemi tisíci lety.
1. 7. 2021|

Jarní mráz, který letos zničil francouzské vinice, bude stále častější. Vědci ukazují na změnu klimatu

Kvůli klimatické změně se značně zvýšila pravděpodobnost výskytu ničivých jarních mrazů, které letos v dubnu mimo jiné způsobily rozsáhlé škody na francouzských vinicích. Vyplývá to z nově zveřejněné studie vědců z několika evropských zemí, informovala agentura AFP.
16. 6. 2021|

Je tu vakcína proti znepokojivým variantám covidu. První výsledky jsou nadějné

Vznikla první vylepšená vakcína proti znepokojivým variantám koronaviru, které se objevily v Jihoafrické republice a Brazílii. Její autor, americká společnost Moderna, oznámil, že očkování bez problémů všechny tyto varianty v laboratorním prostředí ničí.
7. 5. 2021|

Člověk by se zbláznil, kdyby svět neviděl optimisticky, říká teoretický fyzik Bičák, který rozesmál Hawkinga

Teorie obecné relativity se ověřuje například v tom, jak jezdíme auty, poukázal teoretický fyzik Jiří Bičák. Během své kariéry spolupracoval mimo jiné s nobelisty Rogerem Penrosem a Kipem Thornem. Přednášel také pro Stephena Hawkinga. Bičák byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
3. 5. 2021|

Angličané to vždycky chtějí po svém, říká Shakespearův překladatel Martin Hilský

Profesor anglické literatury, překladatel a spisovatel Martin Hilský přeložil celé dílo slavného anglického dramatika. Přesto tvrdí, že angličtina je do češtiny nepřeložitelná, protože jinak zní a jinak přemýšlí. Za víc než sedmisetstránkovou knihu Shakespearova Anglie: Portrét doby teď může dostat Magnesii Literu. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o překládání i neznámých sonetech.
3. 5. 2021|

V Brazílii objevili případy, kdy se lidé nakazili dvěma variantami covidu současně. Zvyšuje to hrozbu rekombinace

Lékaři v Brazílii našli první dva případy, kdy se lidé současně nakazili dvěma různými variantami covidu-19. Podle vědců je to varovný signál, že by mohlo docházet k takzvané rekombinaci virů.
19. 4. 2021|

Mohou se kombinovat dvě různé vakcíny proti covidu? Výsledky první studie budou v květnu

Svět řeší, jestli je možné kombinovat různé druhy vakcín. Řada zemí o tom uvažuje, ale zatím chybí studie, které by potvrdily účinnost a bezpečnost. Řada expertů proto před tímto řešením varuje.
15. 4. 2021|

AstraZeneca nemá podle smluv upřednostňovat Británii před EU, píše CNN

Politici Evropské unie koncem ledna kritizovali firmu AstraZeneca poté, co jim oznámila, že do konce března dodá o desítky milionů méně dávek, než bylo původně dohodnuto. Zároveň se ale společnosti dařilo dodávat smluvené množství do Velké Británie. Televize CNN nyní zjistila, že na základě smluv o dodání vakcín nemá AstraZeneca právo Británii před EU upřednostňovat.
19. 2. 2021|

Tolkienův dům je na prodej. Sbírku fanoušků už podpořili herci Ian McKellen i Martin Freeman

Dům v Oxfordu, ve kterém sedmnáct let žil britský spisovatel John Ronald Reuel Tolkien, je na prodej. Koupit by jej chtěli fanoušci Pána prstenů, Hobita a dalších Tolkienových děl, kteří mají v plánu změnit usedlost na muzeum, informuje agentura AFP. Jejich crowdfundingovou sbírku podpořili i Ian McKellen či Martin Freeman, kteří si zahráli v adaptacích Tolkienových knih.
4. 12. 2020|

Česko má jedna z nejhorších koronavirových čísel v Evropě. Opatření má však podle vědců z Oxfordu jen mírná

Česká republika je z hlediska rychlosti šíření koronaviru v posledních sedmi dnech třetí nejhorší v Evropě. Více přírůstků na 100 tisíc obyvatel má jen Černá Hora a Andorra. Podle indexu vládních opatření, ve kterém vědci z univerzity v Oxfordu porovnávají jednotlivé země, jsou ale opatření v Česku jen mírná.
24. 9. 2020|

Švédsko zvažuje zpřísnění opatření, covid tam opět nabírá dech

Švédsko, jedna z mála zemí, které se zatím v boji proti novému koronaviru neuchýlily k lockdownům, zaznamenalo v posledních dnech opět rostoucí počet případů covidu-19. Podle agentury Reuters země zvažuje přijetí nových přísnějších opatření.
23. 9. 2020|

Česká umělá inteligence překládá přesněji než lidé. Vyvinuli ji na Univerzitě Karlově

Prestižní vědecký časopis Nature Communications publikoval studii vědců z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, která představila anglicko-český překladač CUBBITT založený na neuronových sítích. Při překladu novinových zpráv dosahuje tento program kvality srovnatelné s výstupem profesionálních překladatelů. V zaslepeném testu byly automatické překlady hodnotiteli označeny jako v průměru o něco méně plynulé, ale obsahově mírně přesnější než překlady lidské.
21. 9. 2020|

Smrtících případů covidu ubývá. A není to jen tím, že méně zasahuje zranitelné, naznačuje studie

Smrtnost nového koronaviru se pravděpodobně snižuje. A tento trend nelze přisoudit jen tomu, že by se před ním dařilo lépe chránit zranitelné skupiny obyvatel, ukazuje výzkum z Oxfordu.
10. 9. 2020|

Jeden den přijat, druhý den nepřijat. Zásahy do závěrečných zkoušek uvrhly britské studenty do chaosu

Koronavirová pandemie dopadla i na závěrečné zkoušky na britských základních a středních školách. Původně je úřady zrušily a nechaly hodnocení na učitelích. Nakonec ale do výsledků přece jen zasáhly a upravily je podle bezprecedentního algoritmu, aby se nakonec vrátily zpět k avizovanému posuzování vyučujících. Britští studenti se bouří a vycházejí protestovat do ulic, média píší o fiasku konzervativní vlády Borise Johnsona. Učitelé, studenti i politici žádají premiéra, aby ministra školství odvolal.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 21:17|

Oxfordské očkování proti koronaviru má slibné výsledky, zveřejnili vědci

V pondělí 20. července informoval vědecký žurnál The Lancet o výsledcích vakcíny proti novému koronaviru, která vzniká v Oxfordu. Byla testována na tisícovce lidí a první závěry jsou slibné – množství protilátek bylo dostatečné a vědci nepozorovali žádné horší vedlejší účinky.
20. 7. 2020|