Po bouřce zůstaly desítky tisíc domácností bez proudu, nejvíc na Zlínsku

Kvůli silné bouřce zůstaly v Česku bez proudu desítky tisíc domácností. Společnost E.ON evidovala v úterý pozdě večer 36 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny bylo kolem 22:30 na jejím distribučním území 46 tisíc domácností, přičemž kolem 21:00 to bylo 70 tisíc domácností. Informovala o tom mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková. Nejhorší situace je podle ní na Zlínsku a Uherskohradišťsku.

Hasiči řešili v úterý od 17:00 do 22:00 v souvislosti s bouřkami 570 událostí. Nejvíce zasaženým krajem je Vysočina, následuje Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj, Zlínský kraj a Olomoucký kraj, uvedli na Twitteru.

„Naši pracovníci jsou stále v terénu a na odstranění poruch i nadále intenzivně pracují. Předpokládáme, že práce budou pokračovat až do půlnoci a začnou v případě potřeby znova zítra (ve středu) ráno. Vše samozřejmě záleží na počasí a podmínkách v terénu,“ řekla Slavíková.

Největší omezení jsou podle ní momentálně na Zlínsku, kde se bez elektřiny ocitlo 27 tisíc domácností. Poruchy přetrvávají i na Kroměřížsku a na Otrokovicku.

Popadané stromy i utržené střechy

Bouře napáchala škody rovněž na jihu Moravy, kde je bez dodávek proudu 19 tisíc domácností. „Jen na Hodonínsku se výpadky proudu týkají 15 tisíc domácností a na Břeclavsku, kde momentálně řešíme 15 poruch na vedení vysokého napětí, je bez elektřiny více než 2000 domácností,“ uvedla mluvčí.

Na Vysočině a v jižních Čechách se většinu poruch již podařilo opravit a bez elektřiny zde zůstávají nižší stovky domácností, dodala. Hasiči řeší především popadané stromy na komunikacích, domech a právě i elektrickém vedení a na několika objektech v Olomouckém kraji i utržené střechy.

Výstraha
Zdroj: ČT24

Nejteplejší letošní den

Česko v úterý zažilo zatím nejteplejší den letošního roku. Teplotní rekordy pro toto datum ale překonány nebyly, v roce 2013 bylo ještě o tři až čtyři stupně Celsia tepleji než nyní.

„Nejvyšší hodnoty byly dnes (v úterý) naměřeny v Polabí,“ uvedl František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v úterý. O jednu desetinu stupně Celsia méně než v Dobřichovicích naměřili meteorologové v Kralupech nad Vltavou.

Ve středočeské stanici Mrzky vystoupala teplota na 35,3 stupně Celsia a v Praze-Komořanech na 35 stupňů Celsia. Následovaly Dyjákovice na jižní Moravě s 34,9 stupně Celsia.

V severozápadní polovině Čech platí kvůli vysokým teplotám a suchu také upozornění na nebezpečí vzniku požárů.

Události: Nejteplejší den letošního roku (zdroj: ČT24)