Počet lidí na technoparty na Benešovsku se snížil na 800. Akci sleduje policie i hygienici

Více než polovina účastníků technoparty u Hlaváčkovy Lhoty na Benešovsku během soboty odjela. Na místě podle policie zůstávalo večer asi 800 lidí, zhruba čtvrtina jsou cizinci, především z Německa a Rakouska. Ještě dopoledne policisté evidovali na technoparty kolem 2 tisíc lidí, informovala policejní mluvčí Lucie Nováková. Pořadatelé sdělili ČT, že akce potrvá do nedělní noci, v pondělí chtějí místo uklidit a poté odjet. Policisté odhalili již patnáct řidičů pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek.

„Do současné chvíle policisté nemuseli řešit žádné závažné narušení veřejného pořádku,“ řekla Nováková. Policie podle ní pravidelně komunikuje s pořadateli akce, s majiteli pozemků i místní starostkou.

Z noci eviduje policie pět stížností na rušení nočního klidu. Akce se koná na soukromém pozemku se souhlasem vlastníka, nedá se proto podle policie považovat za nelegální.

Kolik lidí smí být na místě

Technoparty se zabývají také hygienici. Vládními opatřeními jsou zakázány hromadné akce nad 1000 osob v jednom sektoru.

Pokud je akce rozdělena na jednotlivé sektory, může se jí zúčastnit až pět tisíc lidí, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. 

Technoparty začala podle Novákové v pátek večer. Policisté usměrňovali provoz na příjezdových cestách a zaměřili se především na důslednou kontrolu lidí a vozidel přijíždějících na technoparty. Místo monitoruje policejní vrtulník i dron.

Od pátku policisté zkontrolovali 157 lidí přímo na technoparty a 161 vozidel. „U čtyř řidičů policisté řešili dopravní přestupky a patnáct osob usedlo za volant pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek. Zjištěny a řešeny byly i dva trestné činy, a to maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ uvedla Nováková. Policisté podle ní na místě i nadále zůstávají.

Velmi nepříjemná situace, řekla starostka

Podle Lenky Sladkovské, starostky obce Ješetice, pod kterou Hlaváčkova Lhota spadá, je situace velmi nepříjemná. Více se ale nechtěla vyjadřovat. „Řeším tady tu situaci, teď opravdu nebudu poskytovat žádné rozhovory,“ řekla dopoledne s omluvou starostka. Technoparty se podle ní koná přímo v obci.

Policie původně v pátek hlídala louku v Blažimi na Benešovsku, kde se technoparty konala loni. Blažim je zhruba 30 kilometrů od Hlaváčkovy Lhoty, kam se technaři nakonec skutečně sjeli. Podle Novákové do Blažimi nikdo nepřijel.

Informace o místě konání akce sdíleli příznivci techna mimo jiné na Facebooku, ve specializované skupině se v pátek objevily souřadnice, které odpovídají právě louce v Hlaváčkově Lhotě.