Kauza Větrovec a Vavřička se táhne už celou dekádu. Soud nyní vyslýchá svědky

Události: Soud vyslýchá svědky v kauze Větrovec (zdroj: ČT24)

Soud vyslýchá svědky v jednom z nejdelších soudních procesů v Česku.Jde o deset let trvající kauzu podezření na tunelování severočeských firem Melbro a Velimex. Obžalovaný konkurzní správce Josef Vavřička během procesu zemřel. Druhý podezřelý, podnikatel Vladislav Větrovec, zase kvůli nedůvodným omluvám skončil na čas ve vazbě.

Vladislav Větrovec se měl podle obžaloby podílet na tom, že dvojice severočeských firem přišla o více než 35 milionů korun.

Kauza se několik let nepohnula z místa. Část průtahů zavinila výměna soudce a část omluvy obžalovaných. „To se vlastně neustále přetahují obžalovaní se soudem, zda jsou schopní být u soudu, nebo nejsou,“ vysvětlil předseda Okresního soudu v Litoměřicích Miroslav Kureš.

Jeden ze svědků,  bývalý zaměstnanec masokombinátu Melbro František Záveský, nyní vylíčil, jak se Větrovec do firmy, které v době jejího konkurzu šéfoval, dostal.

„Pan Větrovec původně působil proti Melbru. Byl na straně těch, kteří chtěli konkurz s tím, že došel k tomu, že firma je zdravá a že nyní bude pracovat pro firmu Melbro na ekonomickém úseku,“ popsal Záveský. 

Další svědek Petr Tuhý, který je nyní ve vězení za konkurzní podvody se soudcem Berkou, si na okolnosti kolem pádu firmy nepamatoval.

Průtahy provázely i další Větrovcovu kauzu

Obžalovaný Větrovec byl také prezidentem fotbalového klubu FK Litoměřicko. Funkce se v září 2018 vzdal ze zdravotních důvodů. Pozici ale zastával ještě v době, kdy se kvůli závažným zdravotním problémům omlouval z jednání soudu.

Větrovcovi už jednou v jiné kauze soudní průtahy pomohly. Za podvody s konkurzy dostal sice nepravomocně 9 let vězení, protože se ale případ dlouho táhl, vztahovala se na něj prezidentská amnestie.