Větrovec s Vavřičkou oddalují soud už čtyři roky. Soudce je bezmocný

Litoměřice – V kauze možného tunelování severočeských firem, v níž figuruje jako jeden z hlavních podezřelých Vladislav Větrovec známý také z případu ústeckého soudce Berky, se soud dostal do slepé uličky. Za příčinu označuje soudce Miroslav Kureš nemožnost projednat kauzu kvůli permanentním omluvenkám a „náhlým zdravotním komplikacím“ obžalovaných vždy před líčením.

Podnikatel Větrovec a bývalý konkurzní správce Josef Vavřička jsou obviněni v kauze konkurzů, při nichž měli z firem Melbro a Velimex vytunelovat přes 35 milionů korun. Soud se ale před čtyřmi lety de facto zastavil pro pravidelné zdravotní problémy aktérů.

Největším počtem absencí se může pochlubit bývalý konkurzní správce Vavřička, který předkládá zdravotní zprávy o náhlých komplikacích většinou těsně před jednáním. Podle soudce Kureše působí velmi účelově. Přitom Vavřičku někde zastihnout znamená nadlidský úkol. Vystřídal tři adresy a na poslední uvedené bydlí pouze jeho syn.

„Situace je za tohoto stavu pro soud velmi složitá,“ uvedl pro ČT soudce Kureš s tím, že čas hraje do karet obžalovaným. Svědci mohou zapomínat, ba dokonce by v krajním případě mohla být kauza nakonec i promlčena. „V podstatě se momentálně nedá skoro nic dělat,“ konstatuje soudce.

Bývalý konkursní správce Josef Vavřička
Zdroj: ČT24

Že se vleklý soudní proces může vyplatit, už se lidé z údajného Berkova gangu mohli přesvědčit. Přímo na Berku i aktéra nejnovější kauzy v Litoměřicích Vladislava Větrovce se totiž vzhledem k déle než osm let trvajícímu procesu vztahovala prezidentská amnestie Václava Klause v lednu 2012. Berkův gang údajně deseti firmám způsobil škodu 264 milionů. Dalších 202 milionů se prý pachatelé pokusili z podniků odčerpat. Za svou účast v případě už Větrovec dostal od soudu nepravomocně 9 let, Vrchní soud pak kauzu vrátil k novému projednání, až nakonec proces zastavila Klausova amnestie.

Bezmocnost justice v líčení s Vavřičkou a Větrovcem (zdroj: ČT24)