K soudu Větrovec nechodí kvůli zdraví. Místní fotbal ale řídit zvládá

Události ČT: Větrovec k soudu nechodí. Na fotbal ano (zdroj: ČT24)

Případ podnikatele Vladislava Větrovce a bývalého konkurzního správce Josefa Vavřičky, kteří jsou podezřelí z vytunelování skoro 40 milionů korun ze severočeských firem Melbro a Velimex, se pomalu rozpadá. Obžalovaní totiž k soudu nechodí. Stíhání Vavřičky bylo kvůli jeho zdravotnímu stavu přerušeno. Údajné zdravotní komplikace postihly i druhého obžalovaného Vladislava Větrovce. Ten přitom úspěšně zvládá řídit litoměřický fotbalový klub.

Vladislava Větrovce policie označila za šéfa severočeské konkurzní mafie. „Opakovaně se nařizují hlavní líčení a on se omlouvá ze zdravotních důvodů,“ popisuje stav kauzy předseda litoměřického soudu Miroslav Kureš.

Upřesňuje také, že konkurzního správce Vavřičku postihla v průběhu procesu duševní choroba. Proto bylo probíhající trestní řízení s ním přerušeno. A přerušení stíhání zvažuje soud také v případě Větrovce.

Protahování se už jednou vyplatilo

Jen v roce 2016 se s odvoláním na zdravotní komplikace omluvil pětkrát a k soudu se pro nemoc nedostavil ani letos v lednu. Už po začátku soudního procesu se přitom Vladislav Větrovec začal angažovat ve Fotbalovém klubu Litoměřicko, připojil k němu kluby okolních měst a stal se jeho prezidentem.

Podle soudu nahrává protahování procesu obžalovaným. Větrovci se už dokonce jednou v minulosti dlouhé trvání procesu vyplatilo, když se na něj v kauze konkurzního soudce Berky vztáhla prezidentská amnestie Václava Klause, kterou tehdejší hlava státu vyhlásila s příchodem roku 2013.