Sobotka k ČSSD: Ve vládě potřebujeme dravé štiky, ne líné kapry

Praha – Sociálně demokratický tým ve vládě musí zařadit vyšší rychlost, prohlásil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na jednání Ústředního výkonného výboru strany. Ve vládě chce premiér dravé štiky, ne líné spokojené kapry. Sobotka v současné době mluví se všemi ministry o tom, co by měli ve své práci zlepšit.

„Chci zvýšit aktivitu a intenzitu práce sociálnědemokratických členů vlády. Sociálnědemokratický tým ve vládě musí zařadit vyšší rychlost, mezi ministry potřebujeme dravé štiky, ne nějaké líné spokojené kapry,“ tlumočila mluvčí strany Sobotkova slova.

Podle médií se v poslední době v Lidovém domě kromě odchodu ministra školství Marcela Chládka, kterého v pátek odvolal na Sobotkův návrh prezident Miloš Zeman, mluví i o další změně. Zmiňován je ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Sobotka v pátek před novináři podobné zprávy označil za spekulace. To, že se schází a bude scházet i s jinými ministry, podle něj automaticky neznamená, že zvažuje jejich odvolání. Ve čtvrtek se prý sešel s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, ministrem vnitra Milanem Chovancem a ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (všichni ČSSD). V pátek měl schůzku s Mládkem a s dalšími se chce sejít v příštích dnech. 

Sobotka se podle svých slov snaží ministry při rozhovorech motivovat k dynamičtějšímu vystupování a k většímu informování veřejnosti. Své resorty podle něj sociálnědemokratičtí ministři zvládají dobře, je ale potřeba jejich práci prezentovat navenek. Největším nebezpečím pro ně prý je, když upadnou do rutiny. „Přestane být tím, kdo má prosazovat program a být lídrem při prosazování programu a stane se vyslancem svého resortu nebo reprezentantem nějakých zájmových skupin, které jsou kolem toho resortu soustředěny. Proto je důležité udělat budíček,“ řekl Sobotka. Dodal, že všichni ministři od něj slyší, že by měli přidat.

Premiér také poznamenal, že  doufá, že svými rozhovory se členy vlády za ČSSD inspiruje k podobným krokům i předsedy dalších dvou vládních stran, Andreje Babiše (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Babiš v reakci uvedl, že tak činí od počátku koaliční vlády. „Jsem rád, že i pan premiér začne řídit ministry ČSSD,“ dodal. „Nechci to komentovat, budeme to ještě asi probírat na předsednictvu vlády,“ uvedl zase Bělobrádek.

Podle opozice ale není problém pouze v jednotlivých ministrech, ale v krocích vlády jako celku. „Bylo by  zajímavé zeptat se pana premiéra, zda-li se cítí být štikou, candátem, úhořem nebo jiným druhem dravé ryby,“ dodává Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09.

Sobotka: Žádné uprchlické kvóty

Na stranickém jednání mluvil Sobotka také o otázce uprchlíků, kdy znovu odmítl systém kvót, jak ho navrhuje Evropská komise. „Vláda musí být schopna občanům garantovat, že imigrace nezpůsobí bezpečnostní a sociální problémy,“ řekl premiér. Česko je podle něj solidární zemí, ale musí mít možnost příliv imigrantů regulovat. „To je pozice ČSSD,“ dodal.

Ústřední výkonný výbor sociálních demokratů proednával na svém zasedání také nový volební řád strany. Pro veřejnost by výsledky debaty měly být známé během června. ČSSD totiž letos schválila, že do sněmovních a krajských voleb napříště postaví alespoň 40 procent žen a že se na sestavování kandidátek budou podílet všichni straníci.

Zatím to podle debat ve vedení strany vypadá tak, že by už nominace z okresů na krajské kandidátky musely automaticky obsahovat nejméně 40 procent žen. Nejspíš by přitom nebylo určeno, jaký podíl žen má být na předních místech kandidátky. O celé krajské kandidátce by pak rozhodovali členové strany v daném obvodu, kteří by preferenčními hlasy mohli zamíchat pořadím jednotlivých kandidátů.