Prorektor Štech je blízko ministerskému křeslu, zcela jasno bude v pátek

Praha - Prezident Miloš Zeman přijme končícího ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) na Pražském hradě ve čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne. Po schůzce by mělo být jasné, kdy Chládek v pozici ministra skončí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mezitím pokračuje v hledání jeho nástupce - jasno by chtěl mít do konce týdne, ČTK uvedla, že největším favoritem nyní je prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech. V pátek chce premiér jméno nového kandidáta sdělit prezidentovi.

Premiér se během dne setkal s náměstkyní ministra pro lidská práva Kateřinou Valachovou a prorektorem Univerzity Karlovy Stanislavem Štechem. I přesto, že se v minulých dnech diskutovalo ještě o dalších jménech, patří nyní tito dva k hlavním favoritům na pozici nového ministra školství. Podle zdrojů agentury ČTK se nyní premiérovi jeví jako nejlepší možnost prorektor Štech – možná i proto, že se politici shodují, že by byla škoda, kdyby Valachová odešla z postu v Legislativní radě vlády. Štech ale po odpolední schůzce s ministrem nechtěl říct, zda dostal nabídku na převzetí úřadu po Marcelu Chládkovi. „Jediné, co vám můžu říct, že jsme probírali opravdu velmi důkladně a dlouho stav resortu školství, problémy školského systému,“ uvedl.

Hlavním úkolem pro nového ministra ale bude takřka podle všech dosavadních vyjádření získat pro vzdělávání více peněz. Marcel Chládek chtěl získat příští rok pět miliard navíc, díky kterým by zvýšil platy o tři procenta a přidal také na sport. „Jestli někdo myslí, že bez těchto nároků budeme konkurenceschopní, tak já si to nemyslím,“ podotkl Chládek na své poslední tiskové konferenci.

Premiér Sobotka konzultoval situaci na ministerstvu školství také s odboráři. „Probírali jsme, jak by se měl vytvořit funkční tým, aby se do konce dotáhlo jednání o rozpočtu a rozpracované návrhy, jako je například změna financování regionálního školství,“ sdělil předseda školských odborů František Dobšík, který odmítl jakkoliv komentovat personální otázku. Sobotka a Dobšík diskutovali také o dalších osobnostech, které mohou ovlivňovat chod českého školství. „Premiér chtěl znát náš názor na klíčové lidi v resortu,“ řekl Dobšík. Podle Dobšíka je pro školství v Česku zásadní především kontinuita.

Schůzka Zemana s Chládkem proběhne zřejmě ve čtvrtek

Prezident jmenuje Marcela Chládka (ČSSD) ministrem školství
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Hledání nového ministra probíhá přesto, že Marcel Chládek je stále ve funkci. Prezident Miloš Zeman totiž v neděli oznámil, že páteční premiérův návrh na odvolání Marcela Chládka nepřijme, dokud si s ministrem nepromluví. Ke schůzce by podle informací České televize mělo dojít ve čtvrtek ve 14:00 po prezidentově návratu z návštěvy Jihočeského kraje.

Chládkovo odvolání navrhl premiér poté, co Mladá fronta DNES napsala o údajné šikaně na ministerstvu školství, která prý vedla k odchodům některých zaměstnankyň. Někteří politici posléze uvedli, že podobnými informacemi disponovali již dříve. Chládek ale tvrdí, že obvinění jsou lživá a odkázal na stanovisko odborů, které jej podpořily. Odchody zaměstnankyň ministerstva podle něj měly zcela jiné důvody. Odkázal naopak na majetkové propojení Mladé fronty s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který tak podle Chládka chce ukončit spory o peníze na školství.