Lékařské odbory se chystají za Babišem. Nelíbí se jim bonusy za nasazení v první linii

UDÁLOSTI: Lékařské odbory kritizují podobu bonusů za covid-19 (zdroj: ČT24)

Lékařský odborový klub kritizuje odměňování zdravotníků a v úterý o něm bude jednat s premiérem Andrejem Babišem. Podle šetření lékařských odborů totiž v necelé polovině ze čtyřiceti oslovených nemocnic nedostali zaměstnanci žádný bonus za své nasazení kvůli pandemii nového koronaviru. Zdravotnický resort to vysvětluje tím, že vliv má jen na své přímo řízené organizace, jinak o bonusech rozhoduje zřizovatel.

Zřizovatelé oblastních nemocnic se hájí tím, že na odměny zdravotníkům nemají dost peněz – a upozorňují, že na rozdíl od záchranných nebo sociálních služeb pro ně stát nevypsal dotační program, ze kterého by avizované desetitisícové odměny vyplatili.

Lékařské odbory se k takové argumentaci ale staví rezervovaně. „Nemůžu chtít, aby (zdravotníci) dostali méně, než kolik dostali záchranáři nebo lidé v sociálních službách. Ti už vytvořili rámec, takže není moc prostoru, kam můžeme ustoupit,“ říká předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Kompenzace vyhláškou a rozpočtem

Odbory s otázkou na bonusy za nasazení při pandemii koronaviru oslovily osmatřicet nemocnic. V šestnácti z nich na odměny vůbec nedošlo, Spokojenost není ale ani kvůli tomu, kolik a komu se vyplácelo v těch zbylých nemocnicích; v sedmnácti zdravotníci z první linie inkasovali až pět tisíc korun. V pěti se pak dostalo i na ty, kteří s virem do bezprostředního kontaktu nepřišli.

Ministerstvo zdravotnictví se hájí tím, že u svých nemocnic peníze na bonusy vyplatilo a že u městských nebo krajských nemocnic rozhoduje zřizovatel. Bonusové částky nicméně podle šéfa resortu zamíří i sem. „Musí to řešit ředitel,“ říká Adam Vojtěch (za ANO) a dodává: „Dáme jim peníze, které budou obsaženy jak v kompenzační vyhlášce, tak ještě částečně ze státního rozpočtu – až bude schválen.“

Pokud finance dorazí a nemocnice se nepropadnou do červených čísel, chtějí po prázdninách odměňovat i v regionech; premiér Andrej Babiš ostatně zdravotnictví už uprostřed pandemie označil za naprostou ekonomickou prioritu země.