Babiš Kalouskovi: „Já si nezničím jméno pro nějaké drobné“

Praha – Ze strkání hlavy do písku obvinili poslance ČSSD a KDU-ČSL představitelé opozice před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě. Několikahodinovou debatu, jejímž hlavním tématem byl spor o střet zájmu ministra financí Andreje Babiše, spustily spory kolem podpory biopaliv. Miroslav Kalousek (TOP 09), který Babiše nazval „agrárním baronem“, ministra financí obvinil, že lhal o stanovisku svého úřadu. Andrej Babiš naopak ve svém vystoupení řekl, že lže opozice, odmítl, že by zneužíval konflikt zájmů, a peníze, o které jde, označil za drobné. Nakonec Babiš zmínil, že po něm v minulosti někdo chtěl kvůli biopalivům milion eur. Kalousek chce kvůli tomu podat trestní oznámení.

Události: Opozice nemá sílu na svržení vlády (zdroj: ČT24)

Babiš lže, hřímal Kalousek. Nelžu, nekradu, odpovídá Babiš

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úvodu schůze řekl, že jsou biopaliva vrcholem série zneužití konfliktu zájmů, a zmínil se o Babišově „oligarchickém korupčním režimu“. Babiše samotného nazval agrárním baronem a v souvislosti s jeho hlasováním, resp. zdržením se v případu biopaliv jej Kalousek obvinil ze lži. „Ministr financí hlasoval v rozporu s odborným stanoviskem svého úřadu ve prospěch své soukromé firmy a pak o stanovisku ministerstva financí veřejně lhal na tiskové konferenci,“ řekl Miroslav Kalousek a prohlášení ještě zopakoval.

Andrej Babiš naopak zdůraznil, že v případě hlasování o podpoře biopaliv nešlo o zneužití střetu zájmů. „Já si nezničím jméno pro nějaké drobné – pro mě jsou to drobné,“ uvedl ministr financí. Upozornil přitom, že podpora biopaliv nejde k duhu jejich výrobcům, nýbrž zákazníkům. „Jaký je rozdíl mezi bionaftou a naftou? Čtyři koruny na litr. To je ta dotace,“ poznamenal.

To Kalousek nerozporoval, řekl však, že kdyby neměla biopaliva státní podporu, byla by naopak dražší než paliva běžná. „Když ta podpora nebude, tak to bude o 8 korun dražší a pan ministr Babiš neprodá ani litr. Proto je pro něj tak důležité, aby veřejná podpora v rozsahu devíti miliard pokračovala,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Babiš: Někdo po mně chtěl milion eur

Ministr financí Babiš se ve svém projevu zmínil také o údajném požadavku z roku 2010, aby zaplatil milion eur a zabránil tak prezidentskému vetu zákona o biopalivech. Poprvé se o tomto případu zmínil v roce 2011 v Otázkách Václava Moravce, mělo jít o člověka spřízněného s Václavem Klausem. Ve sněmovně se nyní Babiš k tématu vrátil, aby je využil ke kritice ODS a jejího zakladatele: „Koukal jsem se na vašeho guru 2. září 2011, jak říkal: Tady není žádná korupce. Potom ode mě chtěli milion eur za veto na biopaliva.“ Později reagoval Miroslav Kalousek, který řekl, že podá trestní oznámení: „Podám do konce tohoto týdne trestní oznámení na neznámého pachatele za zjevný trestný čin buď úplatkářství, nebo vydírání. Buď se ukáže, že místopředseda vlády lhal, nebo že nelhal a ke trestnému činu opravdu došlo.“ Policie ale v minulosti již údajnou korupci vyšetřovala a případ odložila (čtěte zde).

Babiš: Stvořila mě zkorumpovaná pravice

Vicepremiér Babiš tvrdí, že obchody jeho firem se státem jsou marginální, tvoří zhruba procento celkového obratu. Obvinil proto opoziční politiky, že lžou, když tvrdí, že střet zájmů zneužívá.

Současně se podivil, že právě strany, které tvořily předchozí vládu, kvůli němu a jeho činnosti chce vyslovit nedůvěru vládě. „Vy jste zapomněli, že jste mě stvořili – vy, zkorumpovaná pravice. Vždyť já jsem byl volič ODS.“ řekl Andrej Babiš. Většinu svého zhruba půlhodinového projevu potom Babiš věnoval kritice Miroslava Kalouska a jeho kroků. „Pan Kalousek kradl 20 let. On má tradici,“ řekl vicepremiér. Označil také Kalouska za ministra, který nejvíce zadlužil zemi. „Pokud tady bude sedět pan Kalousek, tak určitě líp nebude,“ uzavřel Babiš své vystoupení.

Fiala: Došlo ke zneužití moci

Za předkladatele návrhu na vyslovení nedůvěry vládě vystoupil také předseda ODS Petr Fiala s dvacetiminutovým projevem, ve kterém přednesl seznam případů, které podle něj přihrály státní zakázky Agrofertu či jeho dceřiným firmám. Zdůraznil, že hlasování proti ukončení daňového zvýhodnění biopaliv dosavadní kroky převyšuje. „Teď už nejde o permanentní střet zájmů, kterého jsme svědky od chvíle, kdy vláda vznikla, teď už je to zneužití moci ve prospěch jedné skupiny, ve prospěch jedné firmy, ve prospěch jednoho muže,“ řekl Petr Fiala. Premiér Bohuslav Sobotka podle něj Andreje Babiše  „nemá pod kontrolou“. „V tomto směru vládu neřídí, nebo tuto situaci nechce řešit,“ uvedl Petr Fiala. Podobně hovořil také poslanec Marek Černoch (Úsvit). „Tento obrovský střet zájmů je už za čárou,“ poznamenal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip později v průběhu rozprav (nehovořil mezi předkladateli, protože KSČM pro nedůvěru hlasovat nebude) kritizoval spíše jiné kroky vlády. „Vláda za jeden a čtvrt roku opustila mnoho svých slibů,“ poznamenal, ačkoli kabinetu přiznal i zásluhy – v prvé řadě stabilizaci země. Jiná témata akcentoval také Tomio Okamura, jenž se vrátil k problematice příjímání uprchlíků. Radim Fiala, který spolu s Okamurou reprezentuje po rozkolu v hnutí Úsvit nové uskupení Svoboda a přímá demokracie, potom oznámil, že oba při hlasování odejdou ze sálu.

Sobotka: To, co opozice kritizuje, sama prosadila

Premiér Bohuslav Sobotka reagoval na vystoupení představitelů opozičních stran, které iniciovaly hlasování o nedůvěře, kritikou jich samotných. Upozornil, že podporu biopaliv, proti které nyní ODS a TOP 09 brojí, prosadila Topolánkova vláda v roce 2008 a Nečasova vláda na ní nic nezměnila. Odmítl proto, že by důvod k hlasování, o kterém opozice hovoří, byl pádný. „Tohle je jenom záminka, pokrytecká hra, protože vám ve skutečnosti vadí, co tato vláda dělá,“ řekl opozičním poslancům předseda vlády. Jeho kabinet si podle něj zaslouží pokračovat, protože ho považuje za stabilní a úspěšný. Neváhal ho proto srovnat s Topolánkovou vládou postavenou na přeběhlících či nestabilní Nečasovou vládou.

Předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rovněž připomněl minulé ministry pravicových stran, kteří předtím působili jako podnikatelé – Víta Bártu či Aleše Řebíčka. „Mně přijde, že se jenom snažíte propagovat jediné téma – jiné nemáte. A to je antibabišismus. Čekal jsem víc,“ poznamenal. Dodal, že případné vyslovení nedůvěry vládě by nezměnilo poměry ve sněmovně. „Žádnou méně špatnou koalici nevidím,“ zdůraznil Pavel Bělobrádek.

Sobotka: Naše vláda neměla žádné skandály (zdroj: ČT24)

Po premiérově projevu i vystoupení řady dalších poslanců se ale podivil poslanec ODS Jan Zahradník, že „nikdo neřekl: Pan Babiš v žádném střetu zájmů není“. „Vládní koalice musí jenom ustát, vysedět, použít svoji 111člennou většinu a prostě návrh zamítnout. To nemění nic na tom, že tady střet zájmů je a miliardy do firmy Agrofert plynou,“ uvedl bývalý jihočeský hejtman.

Naopak podle poslankyně Jany Lorencové (ANO) není důvod vymezovat se proti současné vládě vzhledem k činnosti předchozích, které viní ze zkorumpovanosti a psaní špatných zákonů. „Říkám si, jak moc spoléhá část této sněmovny na krátkou paměť voličů,“ poznamenala. Pravicové strany totiž podle ní v minulosti „zvolily politiku arogance a přezíravosti“.

„Umělecká“ kritika i nejasná příslušnost

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák ve svém vystoupení krátce kriticky zhodnotil výkon opozičních představitelů: „Pane předsedo Fialo, nezlobte se, to byla nuda. Mirek Kalousek – to mělo dynamiku, ale bylo to pořád to samé.“ Když se proti tomu Petr Fiala ohradil, prohlásil Vítězslav Jandák, že v projevu předsedy ODS nepostřehl žádné myšlenky, resp. nepochopil je. Poté se Jandák postavil za Andreje Babiše: „Vy jste nás tady minulé volební období cvičili, že v čele země mají být úspěšní, bohatí, mladí lidé. My tam konečně jednoho dáme a zase se vám to nelíbí.“ Během rozpravy se také ukázalo, že poslanci nemají vždy jasno, kdo patří mezi „nepřátele“. Další poslanec ČSSD Jan Chvojka reagoval na příspěvek Jany Lorencové z ANO, ovšem v domnění, že jde o příslušnici klubu opozičního Úsvitu. Poté se jí omlouval „za nedopatření, ke kterému dochází maximálně jednou za deset let“.

Téměř po čtyřech hodinách schůze odešel ze sálu premiér, vzápětí navrhl František Laudát (TOP 09) hlasovat o přerušení schůze, dokud se nevrátí. Na vyhlášené hlasování ale Sobotka přišel, a tak k němu nedošlo.

Aby Sobotkova vláda ztratila důvěru, muselo by pro opoziční návrh zvednout ruku nejméně 101 z 200 poslanců. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ale má v dolní komoře poměrně pohodlnou většinu 111 hlasů. Navíc členové nejsilnějšího opozičního klubu KSČM deklarovali, že se hlasování zdrží. Frakce TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu tak mají dohromady 52 poslanců. Sobotka označil už minulý týden pokus části opozice za plané gesto. „Jsme klidní. Opozice na to má právo, sami jsme tento institut využili v minulém volebním období několikrát,“ poznamenal před úterní mimořádnou schůzí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Opoziční strany vyvolávaly v minulosti taková jednání poslanců opakovaně, uspěly zatím jen jednou. Poslanci hlasují o kabinetu vždy po jménech podle abecedy od vylosovaného člena dolní komory.