Babišovo obvinění podnikatele Petra začala šetřit policie

Praha - Protikorupční policie se začala zabývat slovy podnikatele Andreje Babiše o tom, že si mu prý majitel sportovního klubu Erpet Václav Petr řekl o úplatek. Týkalo se to podle něj veta zákona o biopalivech. Babiš to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). Václav Petr ale Babišovo nařčení popřel, podle něj má Babišův výrok poškodit prezidenta Klause. Petr se rovněž pozastavil nad tím, že Babiš svá slova pronesl v přímém televizním přenosu, aniž by měl pro svá trvzení nějaké důkazy.

„Na základě včerejších OVM se tímto Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality zabývá,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Úkony trestního řízení podle něho zahájeny nebyly.

„Jmenoval se Vašek Petr… To je údajně majitel Erpetu… Ten říkal, že by něco zařídil,“ řekl Babiš. Více nechtěl věc rozebírat, protože pro to prý nemá přímý důkaz, u rozhovoru nikdo další nebyl. Petr bývá považován za blízkého člověka prezidenta Václava Klause z „tenisového“ prostředí. Novelu zákona o ochraně ovzduší Klaus vetoval loni v květnu.

Babišova slova možná budou mít právní dohru i bez ohledu na policejní prověřování, s advokáty je chce probrat Václav Petr. Zatím ale neupřesnil kdy a co podnikne. Samotný Babiš si za svými včerejšími výroky stojí, na kameru už je ale opakovat nechtěl.  

Babiš v pořadu kvůli korupci velmi ostře kritizoval i parlamentní politické strany, prezidenta Václava Klause a lidi kolem hlavy státu a stran. Česko nazýval „bordelem“, „absurdistánem“, místem pro „zlodějiny“, politiky obviňoval k korupce, rozkrádání státu, hovořil o justiční mafii.

Mimo jiné také připomněl, že všechny dějinné zvraty v historii samostatného státu se děly po dvaceti letech. Naznačil, že dvacet let po sametové revoluci je opět čas na další změnu. „Kdo dělal revoluci? Havel s Komárkem a Šimon Pánek. Kdo ji zneužil? Pán z Hradu,“ poznamenal k tomu Babiš.