Dva a půl tisíce lidí na hromadných akcích nebo občerstvení v divadlech. Česko rozvolňuje

Události: Česko dále rozvolňuje opatření (zdroj: ČT24)

V pondělí skončila v Česku mimo vnitřní prostory a hromadné akce povinnost zakrývat si kvůli nákaze koronaviru ústa a nos. Na trzích lidé opět mohou jíst a pít občerstvení, které si tam koupí. Občerstvit se bude možné také v kinech nebo divadlech. Na venkovní hromadné akce, jako jsou třeba sportovní zápasy, může přijít až dva a půl tisíce lidí, pokud pořadatelé areál rozdělí do sektorů po nejvýše pěti stovkách návštěvníků.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

Další vlnu postupného rušení omezení, která vláda zavedla proti šíření nemoci covid-19 způsobované koronavirem, ohlásilo v pátek ministerstvo zdravotnictví. Změny jsou podle něj možné díky příznivé epidemiologické situaci.

Povinnost používat venku roušku či jiné zakrytí nosu a úst zavedl kabinet od 19. března. Zmírnil ji už 25. května, odkdy mohou lidé venku roušky odložit, pokud zachovají od ostatních aspoň dvoumetrový odstup. Nově tato podmínka padá a roušky nejsou potřeba ani při menším odstupu.

Nadále je však lidé musejí nosit uvnitř budov a ve veřejné dopravě. Zakrytí nosu a úst je také povinné na venkovních hromadných akcích, pokud při nich nelze dodržet odstup od ostatních lidí aspoň 1,5 metru.

Na hromadných akcích až dva a půl tisíce lidí

Při zachování oddělených skupin po maximálně 500 lidech je od pondělí možné vpustit na hromadné akce až 2500 lidí. Týkat se to může třeba sportovních stadionů se sektory s vlastním vchodem i zázemím. Mezi jednotlivými sektory je zakázáno přecházet. 

Prodávat potraviny k okamžité konzumaci na farmářských a ostatních trzích dosud nebylo možné. Lidé, kteří si tam nyní občerstvení koupí, musejí nadále dodržovat odstup nejméně dva metry. Povinný dvoumetrový odstup mezi jednotlivými zákazníky naproti tomu padá v holičstvích a kadeřnictvích.

Kina či divadla mají nově možnost nabízet občerstvení, diváci ale nesmějí jíst a pít přímo v hledišti, kde mohou sedět přímo vedle sebe, a není tak zajištěné zachování dvoumetrových rozestupů. Roušky jsou v hledištích stále povinné.