Policie odložila trestní oznámení Středočeského kraje kvůli rouškám záchranářů. Jermanová to respektuje

Policie odložila trestní oznámení kvůli zprávám o nedostatku ochranných pomůcek u středočeských záchranářů. Kraj ho v březnu podal kvůli možnému šíření poplašné zprávy. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) rozhodnutí policie respektuje, podle ní se podařilo prokázat, že záchranářům ochranné pomůcky nechyběly.

Záchranářka Veronika Brožová 17. března v otevřeném dopise hejtmance napsala, že na jejím stanovišti ve Zdibech u Prahy byl jediný respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi. Roušky měli středočeští záchranáři údajně vlastní.

Hejtmanství to odmítlo a podalo kvůli informacím v listu Náš region, který vyjádření záchranářky zveřejnil, trestní oznámení. Opozice Středočeského kraje to kritizovala, podle ní šlo o zastrašování a aroganci.

Opoziční TOP 09 dokonce hejtmanku vyzvala, aby rezignovala. Od postupu kraje se distancoval i předseda středočeské ČSSD Robin Povšík, jeho strana v kraji vládne společně s ANO. Zástupci ANO kritiku odmítli, podle nich má záležitost politické pozadí.

Dosud nebylo jasné, na koho trestní oznámení míří a zda i na záchranářku Brožovou. Ta už dříve řekla, že to sama neví a že ji policie nekontaktovala. V textu oznámení, který v pátek kraj zveřejnil, jsou zmiňováni jak vydavatelství Našeho regionu, tak Brožová.

Hejtmanka je ráda, že policie rozhodla tak rychle

Podle zveřejněného textu vydavatelství i záchranářka zveřejnily nepravdivou poplašnou zprávu, která údajně může vyvolat znepokojení části obyvatelstva v regionu, případně v celé zemi.

Jermanová přivítala, že policie ve věci rozhodla v tak krátkém čase. „I když tvrzení v článku ohledně vybavení záchranářů nebyla zcela pravdivá, domnívám se, že s odstupem času se nám podařilo prokázat, že záchranáři skutečně potřebné vybavení osobními ochrannými prostředky měli. Rozhodnutí Policie ČR respektuji,“ dodala.

Kraj podal trestní oznámení 19. března. O měsíc později se hejtmanka obrátila na policii znovu. V dopise z 18. května napsala, že Brožová si neuvědomovala dosah svého jednání a byla zneužita pro uměle vytvořenou mediální kampaň. Kraj už dříve odmítl, že by odesláním dopisu zasahoval do policejního vyšetřování.