Na zahrádkách restaurací budou moci hosté odložit roušky, ujistil prezident asociace

Události, komentáře: Zahrádky restaurací otvírají (zdroj: ČT24)

Vláda plánuje od pondělí 11. května umožnit provozovatelům gastronomických zařízení otevřít venkovní zahrádky. Dodržována přitom musí být daná pravidla – například stoly musí být od sebe vzdálené 1,5 metru. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka a epidemiologa Rastislava Maďara budou moci ale hosté u stolů odložit roušky. Uvedli to v pořadu Události, komentáře. Hosté na sebe podle Maďara budou muset vzít sami odpovědnost, že mohou ostatní u stolu viru vystavit.

„Prakticky zahrádka bude fungovat úplně stejným způsobem. Trošku je problém, že je omezena kapacitně. To znamená, že jestliže je tam jeden a půl metru rozestup mezi stoly, tak je to možná třetinová kapacita té zahrádky,“ konstatoval Stárek. 

Na zahrádkách by měla fungovat obsluha a hostům by měly být k dispozici i toalety. Mezi stoly budou muset být alespoň 1,5metrové odstupy. Po každém odchodu hostů bude personál muset stoly a židle dezinfikovat, výdejní okénko je třeba dezinfikovat minimálně každé dvě hodiny.

„Pravidla, která tu jsou, umožňují hostům, kteří si sednou na zahrádky, aby roušky odložili,“ vysvětlil Stárek. Podle Maďara by se tak hosté měli chovat zodpovědně a počítat s tím, že osobu, se kterou do restaurace přišli, mohou vystavit koronaviru.

„Lidé na sebe berou odpovědnost, že když sundají roušky, tak se budou exponovat. Kdyby se následně ukázalo, že jeden z nich byl pozitivní, tak skončí v karanténě, nebo možná i nakažený. Takže tohle jsou pravidla hry, která musíme akceptovat do dalších měsíců,“ uvedl.

„Já bych považoval za fér, když se k hostům přiblíží obsluha, že si nějakou ochranu znovu nasadí. Jinak bude mít personál samozřejmě obavu přibližovat se na krátkou vzdálenost k lidem, kteří tu ochranu nebudou mít,“ doplnil Maďar.

Podle Stárka není nasazování a opětovné sundávání roušek komfortní ani pro zákazníka, ani pro personál gastronomických zařízení. „Ale samozřejmě chápeme pohled epidemiologů a asi nám jde všem o to, abychom situaci, která je tady dnes, co nejdéle udrželi,“ doplnil.

Maďar rovněž upřesnil, že pro provoz zahrádek již nebude platit časové omezení. Například výdejní okénka musela doposud zavírat ve 20:00. „To už nebudeme omezovat časem a necháme to plně v moci provozovatele restaurace,“ řekl.

Snažíme se postupovat rychle, ale neriskovat, míní Maďar

Šéf odborného týmu Karanténa Rastislav Maďar také věří, že vláda nebude muset restrikce znovu zpřísnit. „My se snažíme jít sice na hranu toho, co dovolí epidemiologická situace. Snažíme se jít co nejrychleji, ale zároveň abychom neriskovali určitou spirálu,“ konstatoval.

„Pokud by náhodou muselo nastat utahování karanténních opatření, tak ten postup by byl skutečně cílený na nejvíce postižené oblasti nebo na provozy, které se ukázaly jako rizikové,“ dodal Maďar.

Podle Václava Stárka by opětovné uzavření restaurací mělo dramatický dopad na ekonomiku: „Skutečně tři měsíce uzavření prostor znamená pro mnohé provozovatele prakticky to, že možná už ani neotevřou. V současné době už jsou ty firmy v podstatě vyčerpány.“

Veřejnost má kvůli zamezení šíření koronaviru zákaz vstupovat do restaurací, kaváren a dalších stravovacích zařízení od 14. března. Zařízení mohou jídlo a pití prodávat přes výdejní okénka nebo rozvážkovou službou. Pokud bude epidemiologická situace nadále příznivá, plánuje vláda obnovit provoz vnitřních prostor gastronomických zařízení 25. května.