Na česko-polské hranici zazněly dva výstražné výstřely, Němec chtěl nelegálně vstoupit do Polska

Na česko-polské hranici zazněly dva výstražné výstřely (zdroj: ČT24)

Na hranici Česka a Polska zazněla ve středu střelba. Podle polských médií musela tamější armáda vypálit varovné výstřely, aby zastavila muže německé národnosti, který chtěl nelegálně překročit hranici.

Incident se odehrál v Opolském vojvodství u obce Pilszcz, která leží za hranicí asi 10 kilometrů severně od Opavy. Hranici v tomto úseku střeží polští vojáci z opolské brigády.

K hlídce se v jednu chvíli z české strany přiblížilo osobní auto, ze kterého vystoupil muž a rozběhl se do Polska. Údajně přitom nereagoval na výzvy vojáků a byl agresivní.

„Nebral zřetel na pokyny vojáků a několikrát se pokusil vstoupit na území našeho státu. Když ústní pokyny nezabraly a muž nemínil uposlechnout rozkazy vojáků, vypálili dva výstražné výstřely,“ popsal událost mluvčí jednotky kapitán Piotr Pluciennik. Poté se podařilo muže zadržet a předat polským pohraničníkům.

Podle mluvčí moravskoslezské policie Soni Štětínské se událost odehrála na polské straně hranice a česká policie v této souvislosti nepodnikla žádné kroky.

Jedná se o druhý incident z posledních dnů na tomto úseku státní hranice. Před pár dny totiž vojáci zadrželi tři Češky, které při vyjížďce na koních nevědomky překročily hranici. Ty ovšem své pochybení uznaly a vše skončilo jen domluvou.