Bezdomovců přibývá - ohroženo je 100 tisíc lidí

Lidí bez domova v Česku přibývá a častěji jsou také terčem útoků. Podle odhadů teď žije na ulici asi 30 tisíc osob - dalších 100 tisíc lidí je navíc ztrátou bydlení ohroženo. Nová data představili experti ve sněmovně. Podle odborníků je k vyřešení problému bezdomovectví nutné zavedení sociálního bydlení. Ministerstvo práce a sociálních věcí teď dokončuje jeho koncepci – zákon by měl platit od roku 2017.

Zákon o sociálním bydlení má platit od roku 2017 (zdroj: ČT24)

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) musí zákon obcím dát povinnost, aby vyčlenily část bytů na svém území na sociální bydlení. Návrh koncepce počítá zatím s pěti procenty bytů, o přesném podílu se ale bude ještě jednat.

Jsou v něm také stanoveny tři stupně sociálního bydlení: krizové bydlení pro okamžité ubytování, sociální byty, které by měly nižší standard a dostupné byty pro běžné trvalé bydlení. Obce by na to měly získat peníze od státu. Pokud už některé vlastní byty nemají, tak by si je mohly zajistit od soukromníků nebo neziskovek. „Je to průlomový zákon, o kterém se tady diskutuje 15-20 let,“ dodává Michaela Marksová.

Jenže podle šéfa svazu měst a obcí Dana Jiránka je nesmysl obcím nařizovat, kolik procent mají na jaký účel věnovat. Řada obcí už dnes podle něj sociální bydlení buduje za své peníze. V republice je kolem půl milionu volných bytů, není tedy potřeba nové stavět, ale nynější upravit, uvedl Jiránek.

„Jestli se svazu měst a obcí nelíbí pět procent, tak to opravdu neznamená bourat koncepci. Jde o to dohodnout se na jiných číslech nebo na obecné definici,“ tvrdí ministryně Marksová. Musí se prý ale dát obcím zákonná povinnost určitou část bytového fondu vyčlenit.   

Zavedení sociálního bydlení je podle expertů nutné k tomu, aby Česko vyřešilo problém bezdomovectví. Lidí bez střechy nad hlavou totiž postupně přibývá. Podle sčítání lidu z roku 2011 žilo v Česku kolem 11 500 osob bez přístřeší, které vyhledávaly pomoc a stály o ni. Podle vládních dokumentů je však dnes lidí bez domova asi 30 tisíc a bezdomovectví hrozí až 100 tisícům lidí. 

Přibývá také útoků na bezdomovce

Se vzrůstajícím počtem bezdomovců také přibývá jejich napadení. Někteří útočníci už skončili s vysokými tresty za mřížemi: „Za posledních deset let jsem zaznamenal hodně útoků na bezdomovce, většinou to bylo kvůli maličkostem - některé končily i úmrtím bezdomovce,“ uvedl ředitel charitativní organizace Naděje Ilja Hradecký. Úřady evidují asi stovku napadení bezdomovců ročně, jenže jde jen o útoky, které někdo nahlásí.