Volný pohyb osob se výrazně omezuje. Povolené jsou cesty například za prací, nákupem nebo lékařem

Vláda zakázala s účinností od půlnoci z neděle na pondělí do 24. března 6:00 kvůli šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Tento zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od půlnoci také podle dřívějších opatření nesmí Češi překročit hranice a cizinci zase nemohou do tuzemska.

VEŘEJNÝ ŽIVOT

Zákaz volného pohybu osob na území republiky platí s výjimkou cest kvůli zaměstnání a podnikání, nezbytných cest za rodinou nebo osobami blízkými, cest nezbytně nutných k obstarání základních životních potřeb, například nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, drogistického zboží, krmiv pro zvířata, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb nebo doplnění pohonných hmot. Zajištění těchto potřeb a služeb může být určeno i pro jinou osobu, to se tedy týká dobrovolnictví nebo sousedské výpomoci.

Dále je možné jít do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo vycházet kvůli neodkladným úředním záležitostem. V tomto ohledu se počítá i zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých. Ovšem vláda uložila orgánům veřejné moci a správním orgánům, aby na pracovištích do týdne zavedly omezené úřední hodiny na pondělí a středu maximálně tři hodiny.

Babiš rovněž uvedl, že nevylučují pobyt v přírodě nebo parcích, výjimka se týká i cest zpět do svého bydliště nebo pohřbů.

Mimo zákaz je také výkon povolání nebo činností sloužících k zajištění bezpečnosti vnitřního pořádku a řešení krizové situace, zajištění ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, duchovní péče, veterinární péče, veřejné hromadné dopravy a další infrastruktury nezbytné k obstarávání základních služeb obyvatel, zásobování a rozvážkové služby. 

Zaměstnanci ve zdravotnictví naopak nesmějí až do konce nouzového stavu na dovolenou, přiblížil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vztahuje se to na lékaře i nelékařský personál. Studenti 5. a 6. ročníků lékařských fakult pak mají zavedenou pracovní povinnost. 

Mimořádná tisková konference vlády: Omezen je volný pohyb osob (zdroj: ČT24)

Dva metry od sebe

Obecně se lidem v Česku nařizuje omezit pohyb na veřejně dostupných místech na dobu nezbytně nutnou, pobývat v místě svého bydliště a omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru. Doporučuje se pak zachovávat při kontaktu s ostatními osobami ve veřejných prostorách odstup nejméně dva metry, například při nákupu. Občané by měli i využívat z hygienických důvodů přednostně bezhotovostní platební styk.

Zaměstnavatelům doporučil kabinet využívat nejvyšší možnou měrou práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vykonávat v místě bydliště, podporovat dovolené, placené volno pro zaměstnance a obdobné nástroje a i omezit výkon prací, které nejsou zásadní pro zachování provozu zaměstnavatele.

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel. Zákaz volného pohybu Babiš navrhoval i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) důrazně vyzval obyvatele, aby uvažovali hlavou a dělali všechno pro to, aby Česko nenásledovalo Itálii. „Pokud budou všichni poslouchat to, co jsme teď odhlasovali, tak máme obrovskou šanci, že se to nestane. Pokud nebudou poslouchat, tak do toho spadneme jako Itálie,“ varoval vicepremiér.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Také byly nyní odloženy senátní volby. Dotkne se to doplňovacích senátních voleb na Teplicku původně naplánovaných na 27. a 28. března.

Vláda nařídila hejtmanům určit školy, kde bude vykonávána péče o děti zaměstnanců bezpečnostních sborů, obecní policie či zdravotníků. Už v minulých dnech totiž byla zrušena výuka na základních, středních a vysokých školách.

Kabinet zakázal prodej ubytovacích služeb, provoz autoškol, taxislužby s výjimkou těch rozvážejících potraviny, a prodej elektroniky. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) upřesnil, že zakázali provoz pouze takzvaných alternativních taxislužeb, nikoli klasických řízených osobami s oprávněním řidiče taxislužby.

Naopak se uzavření obchodů a zákaz služeb nevztahuje na autoservisy, zahrádkářství, prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků. Zákaz se nevztahuje dále například na provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilek nebo provoz pohřební služby.

Vláda výrazně omezila volný prodej nebaleného pečiva. Musí být zajištěn mimo jiné tak, aby se u odběrného místa neshromažďovali lidé, uvedl Havlíček.

Ve městech pak přestávají fungovat parkovací zóny určené jen pro místní obyvatele a podnikatele.

Kvůli koronaviru vláda vyhlásila už ve čtvrtek nouzový stav, zrušeny byly mimo jiné kulturní i sportovní akce, od soboty jsou zavřené obchody a restaurace. Některé podniky nabízejí možnost rozvážení jídla. Obchodů s potravinami, lékáren, drogerií, benzinových pump a dalších výjimek se uzavření netýká.

INFORMACE ZE ZDRAVOTNICTVÍ

V Česku bylo v neděli večer 293 potvrzených případů nákazy novým koronavirem; ještě ráno šlo o 214 případů.

Vláda rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu. V jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní radě státu, v případě nutnosti vládě. 

Lékařská komora doporučila lékařům, aby kontaktovali objednané pacienty a odložili plánované kontroly. K dispozici by měli zůstat akutním pacientům.

Lékárnická komora zase vyzývá lidi, aby nechodili do lékáren s příznaky nachlazení, ale poslali za sebe někoho jiného. Lidé by měli kupovat jen nezbytné léky. Podle komory chodí do lékáren v posledních dnech velké množství lidí, z nichž mnozí ale nepotřebují akutní péči.

Nákaza koronavirem byla už také prokázána u dítěte z Mateřské školy Hasova v Praze 12. Děti i zaměstnanci, kteří s ním přišli do kontaktu, jsou v karanténě. O uzavření školky rozhodla na svém mimořádném zasedání v sobotu rada městské části.  

Nemocní jsou i mezi zdravotníky. V Olomouckém kraji měl pozitivní test i lékař urgentního oddělení Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci. Dva nakažené lékaře má také nemocnice v Břeclavi.

Potvrzená nákaza koronavirem u jednoho z pacientů na interním oddělení v nemocnici ve Šternberku na Olomoucku zase poslala do karantény celkem 31 tamních zdravotníků. U nikoho z nich se další nákaza dosud nepotvrdila, přiblížila mluvčí nemocnice Radka Miloševská. Na stanici interny, kde senior s pozitivním testem ležel, zůstalo podle informací ČTK celkem jedenáct pacientů, jsou v infekčním režimu. Chod nemocnice je zajištěn.

Ochranné pomůcky chybí všem

Kraje si stěžují na nedostatek ochranných pomůcek, od ministerstva zdravotnictví dostaly jen zlomek kusů. Šéf resortu Vojtěch potvrdil, že chybí až milion respirátorů. Situace se však podle něho mění, jak poskytovatelé zdravotních služeb mají větší potřebu, než měli třeba před dvěma týdny. Ochranné pomůcky chybí i lékárníkům.

„Snažíme se skoupit, co je možné, po celém světě. Voláme na všechny kontinenty. V Česku je výroba velmi limitovaná, padesát tisíc respirátorů týdně, my potřebujeme asi stovky tisíc, možná milion,“ uvedl v sobotu s tím, že příští týden už má Česko potvrzenou objednávku 1,7 milionu respirátorů, které přijdou v době od středy do pátku.

V neděli Vojtěch uvedl, že nejpozději v pondělí začne stát distribuovat 82 tisíc roušek pro sociální služby. „Roušky jsou určeny pro zdravotníky a všechny, kteří pečují o staré a vážně nemocné lidi, aby je nenakazili. Klienti sociálních služeb jsou ta nejrizikovější skupina,“ napsal Vojtěch na Twitteru.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má zase aktuálně připraveno jako centrální distributor 140 tisíc litrů dezinfekce. Tento týden začne míchání dalších 953 tisíc litrů. Dezinfekci přitom resort dodává veřejným institucím i soukromých dopravcům.

V souvislosti s nejasnostmi kolem případného zavírání ambulancí lékařů apeloval v neděli prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, aby se udržela „první zóna obrany, jako v každé válce“, ale aby lékaři, praktici, dostali dvě stě tisíc kusů roušek, které jim stát slíbil. 

„Z hlediska epidemiologického, dokud funguje první zóna, to znamená praktici, tak kdyby měli respirátory, jsou schopni držet koronavirus dál od nemocnic, kam by se dostali jen těžce nemocní pacienti. Jakmile zavřeme, tak vrhneme 4,5 milionu lidí proti fakultním nemocnicím a jejich zubním ordinacím. A samozřejmě čtyři miliony budou v klidu, ale těch půl milionu stačí na to, aby nastal zmatek,“ uvedl v České televizi.

Sdružení praktických lékařů už také doporučilo praktikům, že pokud jim dojdou ochranné pomůcky, mají uzavřít ordinace a poskytovat lékařské konzultace jen telefonicky nebo on-line. 

Stát v sobotu uvolnil ze zásob Správy státních hmotných rezerv deset tisíc respirátorů, které začne v neděli rozvážet. V pondělí by měl stát dostat dalších 52 tisíc respirátorů tříd FFP2 a FFP3, řekl Babiš.

Respirátory a roušky. Kdy přijdou, kolik jich bude?

Smlouva na pět milionů roušek, které měly do České republiky dorazit v pondělí, byla sice porušena, jak uvedl v nedělním pořadu Partie na Primě premiér Babiš, ale podle informací od náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly je vyjednaný kontrakt na deset milionů roušek z Číny v šesti postupných dodávkách. První by měla dorazit nejpozději v sobotu. Babiš také zopakoval, že v nejbližší době by stát měl dostat zhruba 1,8 milionu respirátorů.

Společnost Home Credit pak podle Babiše darovala 200 tisíc respirátorů americké normy, které by měly dorazit v pátek. Dalších 1,5 milionu respirátorů by mělo dorazit do konce března. Babiš doplnil, že Kellner daruje také 15 tun ochranných pomůcek z Číny, mezi nimiž mají být testery či respirátory.

Ministerstvo vnitra má už také potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny, uvedl ministr Hamáček. Jedná o tom, aby v Česku byly do středy.

Situaci s nedostatkem respirátorů podle ministra zdravotnictví komplikuje i to, že některé státy zakázaly vývoz, což je třeba případ Ukrajiny nebo Polska, kde mělo Česko respirátory objednané. „Těch nabídek je strašně moc, ale je obrovská bitva. Máme nabídky z Indie, Vietnamu a teď je to v podstatě jak na burze. Je potřeba okamžitě objednat, zaplatit a je to samozřejmě úplně nová situace,“ uvedl v sobotu premiér.

V neděli pak upřesnil, že právě díky zákazu vývozu respirátorů jedné země stát přišel o 190 tisíc objednaných kusů.  Připomněl také, že budou vypravena dvě letadla do Číny, jež by měla dovést 100 tisíc rychlotesterů.

Babiš také už v sobotu zdůraznil, že ačkoliv již některé státy netestují všechny občany, ale jen ty nad 65 let, Česko bude dál testovat všechny.

DOPRAVA

Pondělí znamená i konec cestování do zahraničí

Ještě do konce víkendu platil zákaz cestování do patnácti rizikových zemí (Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Belgie, Dánsko). Každý navrátilec z těchto regionů musí do karantény.

Od pondělí pak platí pro Čechy plošný zákaz vycestovat ze země a pro cizince do země vstoupit. Už v neděli se uzavřely polské hranice z polské strany, z té české se uzavřely až s půlnocí. Výjimku mají lidé, kteří pracují v zahraničí.

Na hranicích mezi Českým a polským Těšínem byla v neděli ráno redaktorka Pavla Daňková svědkem kuriózní situace, jaké mohou nová opatření působit: obyvatelka polského Těšína šla vyvenčit psa na českou stranu, kam se dostala, ale když se po chvíli vracela zpět, už neprošla. Musela odevzdat všechny doklady a na polské straně bude ve čtrnáctidenní karanténě. 

Zároveň vláda na nočním jednání rozhodla o zavedení vnitřní ochrany hranic s Německem a s Rakouskem s platností do půlnoci 4. dubna. Kabinet se také usnesl na tom, že policistům budou pomáhat vojáci a celníci. Vláda povolala k výkonu služby policie 2096 vojáků a 400 celníků, uvedl Babiš.

Ministerstvo zahraničí vysílá pro Čechy v zahraničí autobusy

Ministerstvo zahraničí připravilo odjezd šesti autobusy pro Čechy, kteří uvízli v evropských zemích kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Cílí na Mnichov, Vídeň a Frankfurt nad Mohanem. Vyplývá to z aktualizovaných informací na webu resortu a vyjádření mluvčí ministerstva Zuzany Štíchové.

Pro všechny občany, které autobusy přivezou, bude platit povinná dvoutýdenní karanténa. Už v sobotu resort poslal autobusy pro lidi ve Vídni či Frankfurtu. Z Frankfurtu a Vídně už se podle ministra Tomáše Petříčka vrátily první vozy se 73 lidmi. Ovšem autobusy budou podle Petříčka vysílat i v dalších dnech.

Ministr v otevřeném dopise obyvatelům také sdělil, že ministerstvo chystá první spoje pro Čechy ve Velké Británii. „S leteckými společnostmi řešíme možnost přepravy Čechů z Kanárských ostrovů, ambasády kontaktují české studenty, kteří pobývají v zahraničí s možnostmi návratu, asistujeme také skupině Čechů v Egyptě, snažíme se zajistit umožnění tranzitu pro české občany přes Polsko,“ uvedl ministr.

Cestovní agentura Lumis také v neděli vyzvala k zajištění výjimky pro návrat českých klientů přes polské cestovní kanceláře u leteckých zájezdů s příletem do Polska. Jde podle ní o charterové, tedy nepravidelné spoje z exotických destinací.

Problém se podle agentury týkal například letu z Egypta plánovaného na sobotu, podle jejích informací čeští klienti ze severu Afriky neodletěli. V neděli měli odletět do Polska lidé ze Zanzibaru a v pondělí z Ománu. Situaci podle CA začal řešit český konzulát ve Varšavě. „S největší pravděpodobností dojde k dohodě mezi státy a zajištění výjimky pro klienty polských cestovních kanceláří na charterové dopravě s příletem do Polska,“ uvedl Lukáš Světlík z CA Lumis.

Podle sobotního sdělení ministra zahraničí Petříčka by se do Česka chtěly vrátit stovky až tisíce občanů. Do zahraničí by pro ně mohli vyjet hasiči, kteří nabídli pomoc, nebo komerční dopravci. „Ambasády kontaktují české občany a tvoří seznam lidí, kteří se nemají jak vrátit domů. Chceme oslovit všechny studenty na výměnných pobytech. Do půlky týdne chceme rozhodnout o vyslání autobusů do hlavních měst v Evropě,“ dodal Petříček. Lidé by ale měli využít jakoukoli možnost návratu po vlastní ose.

Ministerstvo zahraničí zprovoznilo call centrum, kam se mohou Češi v zahraničí obracet.

  • 224 182 605
  • 224 182 554
  • 224 182 142
  • 224 182 425

POMOC EKONOMICE

Pozdější daňové přiznání bez sankce a další úlevy

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pak informovala, že kabinet schválil takzvaný liberační balíček. Cílem jeho opatření je zmírnit podnikatelům a lidem dopady aktuální situace vyvolané šířením koronaviru a minimalizovat nutnost navštěvovat finanční úřady.

Mezi hlavní body se řadí to, že lidé a firmy budou moci odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce, tedy do 1. července. Finanční správa nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení a finanční a celní správa nebude po květnovém startu 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb tři měsíce dávat pokuty za opožděnou registraci k EET a bude plnit jen poradní funkci.

Přesné technické parametry balíčku zveřejní resort v pondělí 16. března ve Finančním zpravodaji a na internetových stránkách Finanční správy.

Mezi další opatření patří plošné prominutí správního poplatku 400 korun za podání individuální žádosti o posečkání nebo splátkování daně z důvodů souvisejících s koronavirem, a to do konce července.

Generální finanční ředitelství také upraví příslušný pokyn tak, aby bylo možné individuálně prominout pokuty za nepodání kontrolního hlášení, a to bez časového omezení, pokud bude prokázána spojitost s koronavirem. 

Opatření pro podporu podnikatelů a firem pak připravilo i ministerstvo průmyslu a obchodu. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) informovala, že spustí příjem žádostí do programu Úvěr COVID na podporu podnikatelů kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru již v pondělí. Původně to mělo být až od 1. dubna. Vláda program schválila na začátku týdne, na půjčky je vyčleněno 600 milionů korun. „Jsme připraveni navýšit do tohoto programu zdroje,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Dále zopakoval, že vláda zahájila přesun peněz v řádu jednotek miliard korun z operačních programů do programů, které budou sloužit na podporu podnikatelů. Peníze by měly být využity skrze ČMZRB jako záruky na úvěry podnikatelům od komerčních bank.