Americký Fed snižuje základní úrokovou sazbu, v Česku se spustí Úvěr COVID

Napříč světem se vlády a instituce snaží zmírnit ekonomické dopady koronaviru. V USA oznámila centrální banka Fed, že snížila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta a že zahajuje program kvantitativního uvolňování ve výši 700 miliard dolarů. V tuzemsku zase Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) už v pondělí spustí příjem žádostí do programu Úvěr COVID na podporu podnikatelů. Podle Evropské centrální banky (ECB) spouštějí hlavní světové centrální banky společnou operaci, jejímž cílem je zajistit, aby byl v pondělí na trhu dostatek likvidity.

Do společné akce je kromě ECB a Fedu zapojena ještě britská, japonská, kanadská a švýcarská centrální banka, uvádí měnový výbor ECB.

Fed pak bude udržovat úrokové sazby blízko nuly, dokud si nebude jistý, že je krize zažehnána, uvedla banka ve svém sdělení. Proti nynějšímu kroku hlasovala jen jedna z 12 členů měnového výboru Fed.

Postup americké centrální banky obratem přivítal americký prezident Donald Trump. „Velmi mne to těší. Chci Fedu poblahopřát,“ řekl Trump, který po snižování úroků dlouho volal. Fed úroky snížila nečekaně už podruhé za méně než dva týdny.

Půjčka pro tuzemské podnikatele

Tuzemský program Úvěr COVID schválila vláda začátkem týdne, na půjčky podnikatelům je  vyčleněno 600 milionů korun. Provozní úvěr bude možné využít například k úhradě mezd zaměstnanců, nákladů na energie, nájmu nebo financování zásob.

Vládní projekt lze využít i na úhradu dodavatelsko-odběratelských faktur nebo k předfinancování pohledávek. Podnikatelé mohou požádat o částku od půl milionu až do 15 milionů korun. Žádost a pokyny budou od pondělí dopoledne k dispozici na webu Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Podnikatelé budou muset prokázat potíže s koronavirem

Úvěr bude ČMZRB poskytovat do 90 procent způsobilých výdajů a se splatností dva roky včetně možnosti odloženého splácení na dobu až dvanácti měsíců. Žádosti bude možné podat přes e-podatelnu ČMZRB a její součástí bude muset být doklad prokazující, že se podnikatel dostal do potíží právě v souvislosti s koronavirem.

Může jít například o doklady potvrzující zrušení zájezdů v případě cestovních kanceláří, potvrzení o zrušení zakázky či dodávky materiálu v případě výrobních společností. ČMZRB také ve spolupráci s ministerstvem průmyslu připravuje úpravu záručních programů banky, aby společně s komerčními bankami pomohla i podnikatelům, kteří potřebují částky pod půl milionu korun.

Podnikatelům bude poskytovat záruky za úvěry od komerčních bank a finanční příspěvek na úhradu úroků. Parametry této formy podpory se připravují, odvíjet se budou od rozhodnutí vlády.

Účtenkovka končí

Ministerstvo financí pak plánuje rozpočtové škrty za miliardy kvůli boji s koronavirem. Ušetřené peníze chce použít na podporu zaměstnanců, kteří teď musejí hlídat děti, a na úlevy pro podnikatele, co přicházejí o zákazníky.

„Začnu škrtat ve své kapitole tím, že zruším účtenkovou loterii, což je teď rychlá úspora 65 milionů ročně a raději je dám na roušky,“ okomentovala změny v rozpočtu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Počítá rovněž třeba s omezením slev na jízdném pro žáky a studenty. Chce, aby zůstaly jen penzistům. 

Podle Schillerové by úspory měla připravit všechna ministerstva. „Vyzvala jsem vládní kolegy, aby nevypisovali v tuto chvíli zbytné dotační programy. V pondělí půjdu na vládu s konkrétními návrhy na přesuny peněz,“ tvrdí ministryně.

Už v neděli kabinetem prošel liberační balíček, podle nějž lidé a firmy budou moci odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce, tedy do 1. července. Finanční správa také nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení a finanční a celní správa nebude po květnovém startu 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb tři měsíce dávat pokuty za opožděnou registraci k EET.

Česká vláda v pondělí také projedná plán ministryně práce Jany Maláčové na prodloužení ošetřovného pro rodiče, kteří zůstali kvůli uzavření škol doma s dětmi. Podle návrhu by měli nárok na ošetřovné i živnostníci.