Policie ukončila vyšetřování v kauze Beretta. Všechny obviněné chce poslat před soud

Události: Policie chce obviněné v kauze Beretta poslat před soud (zdroj: ČT24)

Kriminalisté ukončili vyšetřování v kauze Beretta, která se týká vynášení informací z trestních řízení. Všech pět obviněných navrhují vyšetřovatelé obžalovat. Informovala o tom vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Mezi obviněnými je například pražská žalobkyně Dagmar Máchová, několik policistů a bývalý celník. Policie je viní mimo jiné ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení.

„Policejní orgán na konci měsíce ledna předložil státnímu zástupci návrh na podání obžaloby pěti obviněných osob,“ řekla Bradáčová.

Podle kriminalistů se dopustili přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, zločinu přijetí úplatku a přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Viní je ale také ze zločinu podplacení, porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí a podílnictví.

V kauze jsou obviněni pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík. V prosinci 2018 policie obvinila ještě bývalého protikorupčního detektiva Vladimíra Zmrhala.

Údajné neoprávněné předávání informací

Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Vyšetřovatelé se zabývali třeba tím, jak se ředitel nemocnice Vladimír Dbalý dopředu dozvěděl o svém zatčení a stačil ukrýt kufřík s 34 miliony korun. Jeho spojkou měl být právě Gáborík, který podle obvinění získával informace mimo jiné od soudkyně Máchové, jež dozorovala například kauzu Opencard.

Máchové byly předloni v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy Beretta odebrány všechny trestní případy a městské státní zastupitelství ji přeřadilo na netrestní úsek.

Kauza Beretta byla poslední velká akce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pod vedením Roberta Šlachty. Měsíc poté vedení policie vyhlásilo plán na sloučení útvaru s protikorupční jednotkou. V reakci na to Šlachta odešel do civilu a tým, který vyšetřoval kauzu Bereta, přešel pod protidrogovou centrálu.